Település:
Csongrád megye, Szeged


Szeged/Szőreg csodás rózsái


Szőregen 1894-ben telepítettek először eladási céllal rózsatövet.

 Szeged/Szőreg csodás rózsái

A szőregi rózsacsoda történetének kezdetéhez egészen 1857-ig kell visszautazni az időben. A folyók szabályozásával ugyanis a Maros folyását is megváltoztatták, így az egykori Tisza – Maros torkolatában tápanyagban gazdag talaj alakult ki. Ez az adottság néhány évtizeden belül meghatározta a terület-, és az ott élők sorsát.

A szőregi öntéstalajon a magas napsütéses órák számának köszönhetően folyamatosan nőtt a rózsaföldek területe, egyre több családnak adva nemcsak megélhetést, hanem életformát is, amely apáról fiúra öröklődik.


A helybeliek szerint a szőregieknek a vérében van a rózsatermesztés, nem pusztán megélhetés, hanem valódi szenvedély.

 
 
Nem mindennapi különlegesség történt itt. 1999-ben úgy döntöttek, ezt mindenkinek látnia kell, így született akkor még csak egy nap, amelyen minden a virágok királynője, vagyis a rózsa körül forog.
A művelődési ház pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz – 500 ezer forintot nyert, így az első rózsaünnepet szeptember első hetében rendezhették meg.
A siker nem maradt el, és a lelkesedés sem hagyott alább. Így ma már hagyomány, hogy június végén rózsasziromba borul Szőreg. Azóta sem feledkeztünk meg azokról a gyökerekről, amelyek kimondottan a rózsáról szólnak, autentikusságát, eredetét és a népi jellegét is igyekszünk kihangsúlyozni. De a rózsaünnep nem csak rózsaszirmok között eltöltött fieszta.
A termelők hamar rájöttek, hogy a rendezvény komoly marketing lehetőségeket is magában hordoz.
A szőregiek valóban büszkék kincsükre.
Az elmúlt 16 év rózsaünnepein százezreket kápráztattak már el virágkölteményeikkel. Ilyenkor valóban rózsába borul egész Szőreg.
Szombaton órákon át vonulnak a feldíszített kocsik a település utcáin, több ezer rózsaszálat osztogatva szét az ámuló tömegnek.
 
 

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »