Programok / Szabadidő, sport, életmód

Település:
Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Kategória:
Szabadidő, sport, életmód


Vácrátóti botanikus kert


Az ország legnagyobb botanikuskertje igazi bakancslistás hely a Vácrátóti Botanikus Kert, egy tavaszi napsütéses napon sikerült eljutnunk, csodálatos program, gyönyörű kerttel.

Érdemes volt, hiszen már a látványtól is feltöltődtünk, ráadásul még éppen elcsíptük a virágzó tulipánokat, melyek színesre festették a területet. A mintegy 5000 tulipán egyszerűen lenyűgöző volt.

A séta során megtudtunk sok mindent a tulipánokról, például, hogy az 1500-as évek közepén még annyira ismeretlenek voltak Európában ezek a virágok, hogy mikor egy antwerpeni kereskedő egy Isztambulból érkező posztószállítmánnyal tulipánhagymákat kapott, nem tudott mit kezdeni vele, és a családjával megette.

A tulipánok hollandiai népszerűsítésében Carolus Clusius botanikus játszott nagy szerepet, aki Leidenben nevelte a tulipánjait, és nagyon ragaszkodott a különleges tulipánhagymákhoz.

A kertészek mindent megadtak volna egy tulipánhagymáért. Ennek következtében  betörtek a botankus kertjébe és ellopták Clusius hagymáit. Ezzel elindult a holland tulipántermesztés karrierje.

A gyönyörű tulipánok után hamar a csobogó vízeséshez és az öreg famalomhoz érkeztünk.

Magát a tórendszert, a mesterséges vízesést, a sziklaalagutat, és a vízimalmot is Vigyázó Sándor építtette, neki köszönhető igazából az a kert, és élőnövény gyűjtemény is,  ami a mai botanikus kert alapját szolgáltatta.

Vigyázó Sándor feleségének, Podmaniczky Zsuzsának és 3 gyermeküknek szeretett volna egy nyugodt, békés otthont kialakítani, ezért vette meg a korábbi grófi birtokot: igazi romantikus és különleges kertet alakított ki.

Maga a vízimalom filmforgatás színhelye is volt, olyan régi nagy színészek játszottak a “Zenélő malom” című filmben, mint Szeleczky Zita, Latabár Kálmán, Csortos Gyula. Bár a malom sosem zenélt és őrölni sem őrölt, eredendően dísznek építették.

Egyébként maga a kert még más filmek helyszínéül is szolgált, itt forgatták például a Halálos tavasz,  az Abigél, A Pál utcai fiúk,  az Egri csillagok és a Palacsintás király című filmek több jelenetét is.

Egy másik érdekesség is megragadta a figyelmemet: Vigyázó Sándor legidősebb gyermeke, Josefa, ahhoz Bolza Pál grófhoz ment feleségül, aki a nagybátyjáról Pepi-kertnek elnevezett Szarvasi Arborétum megálmodója és felvirágoztatója volt.

A vizes részek a gyerekek kedvencei voltak, ennél talán csak az üvegházak hozták őket jobban izgalomba.

Itt azonnal felfedezték a kis filodendronunk nagytestvérét, együtt gyönyörködtünk a különböző virágzó csodákban, és – nagy kaktuszrajongókként – sok időt töltöttünk az óriási kaktuszok és pozsgások között.

A park szépségeivel alig tudtunk betelni, és bár rengeteget sétáltunk,  2 óra alatt nem is sikerült bejárnunk az egész, 27 hektáros területet. Érdemes a hátizsákunkba egy kevés vizet, némi szendvicset, vagy kekszet bekészíteni, bár amikor ott jártunk, egy kürtőskalácsos mozgóbüfé üzemelt a kertben, de helyben nincs állandó büfé vagy étterem és bizony a hosszú sétán és a friss levegőn megszomjazhatunk, megéhezhetünk.

Egyébként a parkban több helyen jó kis mesékbe botlottunk, de vannak tanséták is, – hozzájuk füzet is kapható – ha tematikusan akarjuk végigjárni a kertet. Szóval Vácrátót többféle programot is kínál, bár az a megmagyarázhatatlan nyugalom és festői szépség már önmagában is elég, hogy érdemes legyen ide újból visszatérni.

Szép napot!
A bejegyzés saját© képeket tartalmaz.

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »