10 jel, hogy énidőre van szükséged; ezért nem önzőség magaddal foglalkozni

10 jel, hogy énidőre van szükséged; ezért nem önzőség magaddal foglalkozni


Mindenkinek szüksége van néha egy kis egyedüllétre. Ez egy olyan minőségi időtöltés, amikor az ember önmagát gyógyítja, feltöltődik, törődik a problémáival, elgondolkozik az aktuális élethelyzetén.

Sajnos sokan pont ezt a kulcsfontosságú időt sajnálják maguktól, ennek következtében azonban az ember teljesen fásulttá, ingerlékennyé válhat. Néha ki kell ereszteni a gőzt, különben egy idő után a szervezet is bekapcsolja a vészjelzőt.
A tünetekről, melyek legtöbbször akkor jelentkeznek, ha valaki nem tölt elég időt egyedül;
Egyesek nemcsak összerezzennek arra, ha megszólal a mobiljuk, hanem legszívesebben áthajítanák a telefonjukat a szoba másik sarkába. Ha gyakran érzed úgy, hogy egyáltalán nincs kedved válaszolni a hívásokra, félsz attól, hogy a munkahelyedről keresnek, és állandóan, még hétvégén is csekkolod a céges leveleket, itt az ideje annak, hogy több időt tölts egyedül, és kikapcsolódj.

Állandóan frusztrált vagy

Eleged van az emberekből? Úgy érzed, zsong a fejed a beszélgetéstől, és már nem tudsz mindenkire odafigyelni?Érdemes ilyenkor legalább néhány hétvégét egyedül tölteni. Ebben az állapotban nehéz másokat tolerálni, szinte a semmin bosszankodik az ember, ami folyamatosan mérgezi belülről. Ez pedig hosszú távon akár párkapcsolati és munkahelyi vitákhoz is vezethet.

Mogorva vagy a szeretteiddel

Semmit sem tettek ellened, mégis állandóan piszkálod a családtagjaidat, barátaidat? Minden apróságon felhúzod magad, duzzogsz, és néha úgy érzed, a jelenlétük is zavar? Valójában a sok agresszió mögött csak a tehetetlen, önmagad iránti düh lapul, melyet másokon töltesz ki. Ha szánsz magadra pár napot, és csak azzal foglalkozol, ami kikapcsol, ellazít, gyorsan javul majd a helyzet.

Irtózol a magányosan töltött időtől

Gyakran az egyedülléttől való félelem jelzi éppen azt, hogy szükség lenne egy kis énidőre. Azért fél tőle az ember, mert nem akar szembenézni a démonjaival, gyengeségeivel, aggodalmaival. Pedig ha ezt megteszi, rájön, hogy az egyedüllét is hasznos, és erősíti az önbizalmat. Bár lehet, hogy eleinte nehezedre esik majd, hidd el, előbb-utóbb rájössz, mennyire jót tesz.

Folyamatosan megerősítésre van szükséged

Persze, kellenek a pozitív visszacsatolások, de nem követelheted őket mindig másoktól. Az egyedül töltött idő pont arra szolgál, hogy átgondold, mi a legjobb neked, mit szeretnél, mi érdekel, mi az, amit elbír még az erőd. Addig nem felelhetsz meg másoknak, míg magadnak nem tudsz.

Szinte senkinek nem élvezed a társaságát

Legyen a legjobb vagy legviccesebb barátod, kevésbé érdekel a társasága és a mondanivalója, ha nem fordítottál elég időt magadra. Ha észreveszed, hogy egyre türelmetlenebb vagy, elveszítetted az érdeklődésedet az egyébként fantasztikus barátod, partnered iránt, akkor húzd be a féket, és burkolózz egy picit az egyedüllétbe.

Mindig a legrosszabb időpontban betegszel le

Egy idő után a tested is szabotálja a szűkös időbeosztásodat.Ha nem pihensz, gyakran szó szerint a szervezeted kényszerít rá. Így ha éppen egy utazás vagy egy nagyobb kirándulás alatt betegszel le, hidd el, nem véletlen. És persze az sem, ha a megszokottnál jóval gyakrabban fázol meg, vagy kapsz el valami vírust.

Megfékezhetetlen érzelmi kitörések

Nem hagyható figyelmen kívül az aktuális hangulat sem. A sok feszültség és elnyomott érzelem sokszor teljesen indokolatlan pillanatokban kerül napvilágra. Mindez gyakran pusztán azért történik, mert nem törődtél magaddal eleget.

Akkor is fáradt vagy, ha kialudtad magad

Az alvás az igazi és legtisztább egyedül töltött idő. Ezzel a lehető legegyszerűbb módon kerülhetsz közel önmagadhoz. Nemcsak az agyadnak, de a tested többi részének is ugyanúgy szüksége van a regenerálódásra. Ha úgy érzed, hiába aludtad végig a szükséges alvási időt, ugyanolyan fáradt vagy, a szervezeted üzeni, hogy ideje jobban fókuszálni magadra, és többet pihenni. Ne sajnáld magadtól ezt az időt!

Állandóan aggódsz, szorongsz

Mindkét végén égeted a gyertyát? Nemsokára utolérhet a szorongás is. Ha hagysz időt magadnak a lecsillapodásra, tudatosan feldolgozod magadban a napi történéseket, illetve megtanulod elengedni a napi stresszt, az egyenes úton vezet a szorongás csökkenése felé is.

3 eset, amikor igenis lehetsz önző: van, amikor javadra válik a negatívként feltüntetett tulajdonság

Bizonyos esetekben az önzőséggel nincs baj: ha az ember önmagával törődik, saját jóllétéért cselekszik. Sok ilyen eset van, a következő három a legfontosabbak közé tartozik.

Önző - ha valakire ezt mondja az ember, általában haragszik. Ha magára mondja, rendszerint bűntudata van. Ehhez a szóhoz negatív érzések társulnak.

Pedig van úgy, hogy az önzőséggel nincs baj: ha az ember önmagával törődik, saját jóllétéért cselekszik. Sok ilyen eset van, a következő három a legfontosabbak közé tartozik.

Ha időt szán az alvásra

Sokan hajlamosak az utolsó csepp energiájukon túl is dolgozni, látástól vakulásig, tenni a többi emberért, a családért vagy akár pénzkeresés érdekében.

Csakhogy eljön az a pont, amikor a szervezetnek feltöltődésre, pihenésre, alvásra van szüksége, és az embernek muszáj gondolnia magára. Ha valakinek mindenre és mindenki másra van ideje, csak arra nincs, hogy pihenjen, és tartósan kevés időt, napi 4-5 órát alszik, az stresszhez, ingerlékenységhez és mentális kimerültséghez vezet.

A feltöltődést tehát soha nem szabad megtagadni a szervezettől: erre időt szánni nem kényelmes döntés vagy lustaság, hanem egy természetes szükséglet kielégítése. Ha másként nem megy, érdemes átszervezni a napokat, segítséget kérni, új napirendet felállítani.

Ha énidőt teremt

Vannak, akik luxusnak érzik megteremteni az énidőt, azokat az órákat vagy akár félórát, amit az ember csak magára, számára kedves, relaxáló tevékenységre fordíthat. Ez a lelki egyensúly egyik alapvető feltétele, amitől az ember derűsebb és energikusabb lehet, jobban viselheti a stresszt, és a munkahelyi terhelést .
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »