2020.augusztus 20. Budapest

2020.augusztus 20. Budapest


Augusztus 20. – állami ünnepségek nélkül, de látványos programokkal

 

Állami ünnepségek nem lesznek idén augusztus 20-án, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a július 16-i Kormányinfón. Így elmarad az ünnepség minden megszokott programpontja, beleértve a tűzijátékot és a légi parádét is. Az indok a koronavírus-járvány, mert a fertőzés veszélyét leginkább a tömegrendezvények hordozzák magukban, ezért maradnak el augusztus 20-án a tisztavatás kivételével a nyilvános, nagy tömeget vonzó ünnepségek.

 

Elmarad a Szent Jobb-körmenet is, a hívek ereklyés áldást kapnak helyette. A szentmisét megtartják csütörtök délután öt órakor, de nem a budapesti Szent István-bazilika előtt, hanem bent, és csak a meghívottak vehetnek részt rajta, szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti, a homíliát Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mondja. A Duna Televízió élőben közvetíti az eseményt. A Szent Jobb a szokott módon, 10 és 13 óra között látogatható a bazilikában.

Szerdán Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével bűnbánati zarándoklatot tartanak Szentendréről Visegrádra Szent István ünnepe alkalmából. A résztvevők a szentendrei skanzentől indulnak Pilisszentlászlóra, majd az Apátkúti-völgyön keresztül érkeznek Visegrádra. A zarándokok a visegrádi Kaán-forrásnál szabadtéri szentmisén vesznek részt.

Megtartanak hagyományos ünnepi programokat

Állami ünnepségek tehát nem lesznek idén augusztus 20-án és a hosszú hétvégén, sok más program azonban igen. Nem marad el például a Mesterségek Ünnepe és a Debreceni Virágkarnevál sem. A szervezőknek azonban a koronavírus-járvány miatt módosítaniuk kellett a terveiken, hogy betartsák a létszámkorlátra, a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

 

A Várkert Bazárban tárlatvezetéssel nézhető meg az Új világ született című első világháborús kiállítást. Indulnak budai várséták is, Sisi királyné kedvenc helyeit, a föld alatti rituális fürdők világát és a felújított lovardát fedezhetik fel. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenélő Budapest sorozatában ingyenes koncerteket is lesznek a Várkert Bazárban.

A Magyar Nemzeti Múzeum komolyzenei koncertekkel kedveskedik a látogatóinak, a MOM Kultban pedig Kenyér lelke fesztivál lesz kenyérsütési versennyel.

Augusztus 20-án minden évben elkészül az ország kenyere és tortája is – ez idén sem marad el. Az idei Szent István-napi kenyér a Hajdúsági házi kenyér lett. 2020 leginnovatívabb kenyerének pedig a Rozmaringos burgonyás cipót választották. A 14. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas tortája nyerte, míg a Szentivánéji Álom lett Magyarország cukormentes tortája.

Összetartozunk alcímmel, rendhagyó módon rendezik meg idén augusztus 20. és 23. között a Mesterségek Ünnepét a budai Várban. Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, valamint az Örökség Egyesület és a FolKid Fesztivál gáláját.

A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen rendeznek kézműves bemutatót és vásárt augusztusban és szeptemberben. Debrecenben, Békéscsabán, Kisgyőrben, Mezőkövesden, Miskolcon, Székesfehérvárott és Zalaegerszegen várják kézműves vásárral, látványműhelyekkel, mesterségbemutatókkal, kreatív népi játszóházakkal az érdeklődőket.

A Hagyományok Háza előtti Corvin téren rendezik meg a Nagyvárosi Folkudvart, ahol kézműveskedés, aprók tánca és gyerekkoncertek, esténként nép- és világzenei koncertek, valamint táncház szórakoztatja a közönséget.

A Vasúttörténeti Emlékpark igazi különlegességet kínál az ünnepnapra: bemutatják a rekonstruált aranyvonatot, amellyel a Szent Jobbot vitték körbe az országban 1938-ban, István király halálának 900. évfordulóján.

A Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódva a játékokról szól az augusztus 20-i hosszú hétvége a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amely logikai játékokkal, ügyességi feladatokkal, koncertekkel és kézműves programokkal is várja a látogatókat.

Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be.

Gálvölgyi János színművész lesz a díszvendége a III. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválnak, amelyet augusztus 19-én és 20-án, szerdán és csütörtökön rendeznek meg a Veszprémi Petőfi Színház szervezésében.

Bánk bán operabemutatót rendeznek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 19-én, államalapításunk ünnepének előestéjén. Erkel Ferenc operája Vidnyánszky Attila rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével kel életre. A címszerepben Molnár Levente, a főszerepekben Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra.

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab élő bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.

Bár a TÓMÉK / Tisza-tavi Napok fesztivál idén elmarad, a szervezők pótLAKE címmel ötnapos programsorozattal kárpótolják augusztus 16. és 20. között Tiszafüreden a közönséget. A Halas téri programsorozaton fellép többek között a Csík Zenekar, a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi, a Pál Utcai Fiúk, a Kiscsillag, a 30Y, a Vad Fruttik, a Lóci játszik és a Republic is.

Orosházán és Zircen a Nemzeti vágta előfutamait rendezik meg, Székesfehérváron Király Napokat, Balatonföldváron Bográcsfesztet, Esztergomban zenei fesztivált, Hortobágyon Hídi Vásárt, a Nógrád megyei Garábon pedig Tű fokán címmel művészeti fesztivált rendeznek a hosszú hétvégén.

Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter
Forrás: infostart.hu
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »