Mint a lila akác köz.


 

8 érdekesség, amivel biztosan találkozol Amerikában.A jól megszokott magyar környezetet hátra hagyva, lépten nyomon megmutatkoznak a kulturális különbségek az egyes országok és kis hazánk között. Nincs ez másként a tengerentúlon sem. Összeszedtem néhány jellegzetesen amerikai jelenséget, mellyel a 3 hónap alatt garantáltan találkozni fogsz az Egyesült Államokban.

A magyaros gondolkodás megzavarására alkalmas sorok következnek.

Kényelem mindenek felett.

Az amerikai emberek, amikor csak tehetik, autóval mennek mindenhova. Tényleg mindenhova. Ennek megfelelően jóval nagyobbak a parkolók is. Amikor először közlekedtem kocsival az Egyesült Államokban, akkor tűnt fel, hogy az egyes autóknak kialakított parkolóhelyek is sokkal hosszabbak és szélesebbek az itthoniaknál. Hát persze, hiszen egy amcsi terepjáró be sem férne egy átlagos helyre… Márpedig azokból nem szűkölködik az ország.

Szóval az autózási mániájukhoz nyilván az üzletek és a szolgáltató egységek is igyekeznek igazodni. Kint olyan természetes dolog autóval gurulni egy bank ablaka elé ügyintézni, ahogy itthon a mekiben kéred a hambit sültkrumplival. Láttam gyógyszertárat is ugyanezen koncepcióval, és gyakorlatilag bármit szeretne elintézni az ember, autóval még majdhogynem könnyebb is, mint gyalog. Amerika számos része - különösen a kisebb vidéki városok - nem kedvez a gyalogosoknak, sok helyen még járda sincs kiépítve. Ott mész át az úton, ahol éppen nem fog elütni egy autó.

Helló szomszéd!

Emlékszel a Született feleségekből a Lila akác közre? Na, a valóság pont ugyanúgy néz ki. A városokban - a kertvárosokban főleg -, egymást érik a családi házak és a jól megszokott magyar településkép helyett Amerikában valóban nem divat a kerítés, a házakat legfeljebb dekorációs jelleggel kerítik el. Bár nem feltétlenül látogatják meg a szomszédot egy tányér frissen sült almáspitével, nyitottabbak az emberek és ez az életmódjukban, környezetükben is tükröződik.


Klíma, klíma mindenhol

Nyáron, amikor a 38 fokos hőségből belépsz egy hűvös, klimatizált helyre… arra a boldogságra nincsenek is szavak. Amerikában sem lesznek rá szavak, mert a fogaid kocogása mindent elmond majd helyetted. A tűző napról és perzselő melegből a Walmart varázslatos világába belépve (ahova ugye csak egy-két dologért indultál, de valami érthetetlen okból még huszonnyolc felesleges cuccal sétáltál ki), megcsap a sarkvidéki légkör és csodálkozol, hogy nem totyog elő egy pingvin valamelyik sorból. A kasszánál természetesen hatalmas jéghűtőkből vehetsz zsákos jégkockát, hiszen az amerikaiak szeretik a hideg italokat igazán hidegen fogyasztani.

Még egy kis jeget esetleg?

Bárhol, bármit kérsz inni az Államokban, a poharad legalább fele jéggel lesz tele. Ha 1 literes kiszerelésben kéred az üdítőd a Wendy’s-ben, akkor is fél litert a jégkockák fognak kitenni. A jeges tea valóban jeges tea és a jegeskávé is jegeskávé. Gyakorlatilag bármit iszol, ami nem kifejezetten meleg ital, biztos lehetsz benne, hogy lehetetlenül sok jégkocka kacsintgat majd rád. Mondjuk az étel és ital választékok is sokkal szélesebbek az éttermekben, olyan ízekkel lehet kint találkozni, amik itthon nincsenek is kereskedelmi forgalomban. Azt gondolnánk, hogy sok mindennel átestek a ló túloldalára, ez azonban inkább arról szól, hogy Amerikában a lehető legtöbbet rendelik alá az emberek kényelmének.

A bőség zavara

A széles választék számos üzletre és termékre vonatkozik, az Oreo keksznek és az M&M’s-nek például megszámolni sem tudom, hány féle változatát láttam az USA-ban. A kiszerelési méretek is érdekesek, átlagosan minden palack, üveg, doboz és zacskó kétszer akkora, mint itthon.

Számol, számol, számol...

Ne lepődj meg az első amerikai vásárlásod alkalmával, de az USA-ban nettó árak vannak feltüntetve a boltokban. Ez azt jelenti, hogy minden egyes vásárlásnál a pénztárnál adják hozzá a végösszeghez a termékek után fizetendő áfa összegét. Mielőtt tehát örülnél, hogy ez is ilyen olcsó, az is olyan olcsó, érdemes utána számolni, hogy mennyivel fogja emelni a végösszeget a felszámítandó áfa.

A másik fizetéshez kapcsolódó jellegzetesség a borravaló fizetése. Bár egyre több helyen a számla részét képezi a szervizdíj, sok étteremben továbbra is elvárás a szervizdíj önkéntes alapú fizetése, ez általában 10% a fogyasztás összege után.


Amerikai hazaszeretet

Az amerikai emberek patriotizmusa példamutató lehetne nagyon sok országnak. A nemzeti jelképek, különösen a zászló, rengeteg helyen megjelennek. Az sem egyedi, hogy településen kívül, a semmi közepén autózva elhaladsz egy legalább 20 méteres zászlórúd mellett, amin büszkén lobog az óriási zászló. A július 4-ei tűzijáték és a függetlenség napjához kapcsolódó ünnepségek grandiózus méreteket tudnak ölteni, az amerikaiak tudják, hogyan kell megadni a módját az ünneplésnek.

"Hey! How are ya doin'?"

Igen, az amerikai emberek attól függetlenül, hogy ismernek-e vagy sem, meg fognak szólítani és ha csak egy vidám köszönéssel is, de garantáltan feldobják a kedved, vagy szimplán csak szép napot kívánnak. Ha pedig 3 percnél többet beszélgettek, már barátok is lesztek. Ez ennyire egyszerű.

Forrás:https://www.campleaders.com/hu/

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »