A világ legveszélyesebb kígyói

A világ legveszélyesebb kígyói


Nyálkás? Gyöngyszerű? Halálos méregfogak? A kígyóknak megvan az a hihetetlen képességük, hogy a legfélelmetesebb horrorfilmek főszerepét is eljátszhatják. Mert eleve megborzongunk tőlük, ha megjelennek csúszva és egy óvatlan pillanatban támadnak. A kígyók nagyon veszélyesek, de én most összegyűjtöttem a világ leghalálosabb kígyóit. Ezek most nem a horrorfilmekből jöttek. Nézd meg, ha mered...

 

50 kígyófaj, ami veszélyes

 

Anakonda

 

 

A hollywoodi filmeknek köszönhetően mindannyian jól ismerjük az Anakondát, aki Dél-Amerika trópusi területein él. A méregmennyisége az eléggé elenyésző, de ezt hatalmas termetével pótolja, mert az Anakonda a kígyók legnagyobb méretű tagja. Gyilkolási módszere durva, áldozatát szorosan körültekeri, majd megfojtja, és egészben nyeli le.

 

Jararaca

 

 

Délkelet-Brazília az a hely, ahol a Jararaca, az egyik legismertebb mérges kígyó található. 1902 és 1945 között a Jararaca a kígyómarások több mint 52%-át (3 446 eset) okozta, elképesztő 0,7%-os halálozási arány mellett (25 haláleset). Mérge nagyon erős, belső vérzést okoz áldozatainál.

 

Fekete mamba

 

 

Ha úgy gondolod, még nem láttál eleget, akkor készülj fel. Az Afrikában élő fekete mambák 12 egymást követő alkalommal is képesek lecsapni, és minden egyes harapásuk tele van szörnyű mennyiségű neurotoxin méreggel. És ha ez nem lenne elég rossz, egy harapás közel 100 százalékban halálos, a halál pedig akár 15 percen belül bekövetkezik, mert a méreg gyorsan felszívódik az áldozatban. Ez mindent elmond!

 

Tiger Keelback

 

 

A Japánban és Kelet-Ázsiában található vízi kígyó, a Tiger Keelback a következő a listán. Ennek a kígyónak az egyetlen előnye, hogy meglehetősen félénk, de ugyanakkor hihetetlenül veszélyes. Egyértelműen a legőrültebb kígyók egyike, mert képes arra, hogy más mérgező lényeket elfogyasszon és a mérgeket a saját mérgei mellett elraktározza, mielőtt a következő áldozatán alkalmazná.

 

Indiai kobra

 

 

Az Indiában élő gyakori és halálos kígyókat úgy emlegetik, hogy „Nagy Négyes”, és igen, mind halálosak, és mind szerepelnek ezen a listán. Az indiai történetekben az indiai kobrát gyakran ábrázolják a kígyóbűvölők imádott lényeként. A harapásuk már nem annyira imádnivaló, bénulást okoz, ami aztán légzési elégtelenséghez, vagy szívrohamhoz vezet.

 

Csörgőkígyó

 

 

A csörgőkígyó minden bizonnyal egy olyan kígyófaj, amelyről már hallottál, és ez annak köszönhető, hogy őket aztán valódi gyilkoló gépeknek tartják. Most viccelek? Á, DEHOGY. Észak-Amerika egyes részein az egyetlen jó dolog abban, ha egy csörgőkígyó mar meg, az a tény, hogy a harapásuk nem halálos, ha azonnal kezelik.

 

Közönséges Krait

 

 

Ismerkedjünk meg az indiai „Nagy Négyes” egy másik tagjával. A Common Krait (Közönséges Krait) könnyen felismerhető a nagyon lapos fejéről. Ha napközben találkozunk a kígyóval, nagyobb a valószínűsége annak, hogy az állat elbújik, és lassan reagál. Éjszaka azonban a Common Krait rendkívül veszélyessé válik. Azonnal mérges hangulatba kerül, és ha megharapja áldozatát, akkor az ellenanyagot azonnal használni kell, mert ellenkező esetben idegkárosodás, izombénulás és agykárosodás következik be.

 

Saw Scaled Vipera

 

 

A Saw Scaled Vipera Indiát, Kínát és Ázsiát tartja otthonának, ezért csak óvatosan az ottani szobafoglalással. Főleg éjszaka aktívak, és rendkívül gyorsak. Amint megcsíp, hosszú ideig szenvedsz majd tőle. Azonnali fájdalom, duzzanat és vérzés a szájból csak az első megpróbáltatás, de ezeken kívül a vérnyomásod is zuhanni fog, a szívritmusod pedig lelassul. A következő négy-öt hétig pedig számtalan gyötrelem ér még. S mindezt csak egy harapástól.

 

Sivatagi szarvasvipera

 

 

Nevét a szeme felett lévő kis szarvakról kapta az Észak-Afrikában és Közel-Keleten megtalálható kígyó. Erős a mérgük, bár az biztatóan hangzik, hogy kevésbé veszélyes, mint előző társai. Kisebb mérete miatt ugyanis kevesebb mérget visz a szervezetbe. Bár így is jobb velük vigyázni, mert ha a megmart személy nem kap gyorsan segítséget, akkor belehalhat. Ráadásul a marás helyén fájdalom, duzzanat, véraláfutás is tapasztalható, és ha ez nem lenne elég további mellékhatások: hányinger, szédülés, hidegrázás, vérzékenység, sokk.

 

Fülöp-szigeteki kobra

 

 

Jól nézd meg a képen látható szépséget, mert a listán szereplő összes kobra-fajta közül ő a leghalálosabb és a legmérgezőbb. A Fülöp-szigeteki kobrának ugyanis olyan félelmetes képessége van, hogy mérgét akár 3 méter távolságra is képes kilőni. Nagyszerű. Az már nem annyira, hogy ezzel a tettével azonnali szív- és légzési elégtelenséget okoz.

 

Boomslang             

 

 

A Dél-Afrikában élő Boomslang villámgyors, fára kúszik, és a harapása tele van mérgező anyagokkal. Ó, igen, ő akár hollywood-i sztár is lehetne, ha nem mérges kígyónak születik, mert rendkívüli Superman-szerű látása van, és a fejét úgy mozgatja, mint az Ördögűző. Ettől jobban látja a közvetlenül előtte lévő tárgyakat.

 

Peron tengeri kígyó

 

 

A Sziámi-öböl, a Tajvani-szoros és a Korall-tenger szigetei adnak otthont ennek a kígyófajtának, amelynek egyetlen marása elég ahhoz, hogy percek alatt meggyilkolja áldozatát. A világon ez az egyetlen kígyófajta egyébként, akinek tüskék vannak a fején.

 

Elefánttörzskígyó

 

 

Az elefánttörzskígyó valójában egy szemölcsös kígyó, akinek Indonézia ad otthont. Ez egy kövér, félelmetes kígyó, nevét onnan kapta, hogy a bőre olyan, mint az elefánté: megereszkedett, ráncos, a mérete pedig 3 méter hosszú is lehet. A kígyó a víz alá tud húzni akár egy felnőtt embert is. Így ha tanácsolhatom, ne menj a közelébe.

 

Keleti barna kígyó

 

 

Ne tévesszen meg a kígyó kedves, barátságos neve, mert valójában a nevén kívül semmi más nem szelíd ebben az Ausztráliában élő csúszómászóban. Elég mérge van ahhoz, hogy megöljön egy felnőtt embert, ezért jobb nem alábecsülni. A kutatók határozottan azt tanácsolják, hogyha találkozunk egy ilyennel, akkor maradjunk nyugton. Könnyebb mondani, mint megtenni, igaz?

 

Királykobra

 

 

Egész Ázsiában és az indiai dzsungelben is elterjedt a Királykobra, amely a világ leghosszabb és legmérgezőbb kígyója. A Királykobra gyíkra, rágcsálókra, de főleg más kígyókra vadászik, így emberre csak ritkán támad, de ha mégis előfordul, akkor az végzetes lehet, mivel elég kis százalék a túlélési esély.

 

Halálkígyó           

 

 

Ausztrália, Új-Guinea és néhány közeli sziget ad otthont ennek a mérgező és gyors kígyónak. A helyzet az, hogy a Halálkígyó sikerének titka a hihetetlen türelem. Képes órákig lesben állni és várni a zsákmányra. A marás után hat órán belül jön a kényelmetlenség: bénulás és légzési elégtelenség. Szerencsére azonban van erre ellenanyag.

 

Darevszkij viperái

 

 

Örményország és Törökország ad otthont a régió egyik legmérgezőbb kígyójának, a Darevszkij viperáinak. Egy friss tanulmány azonban azt mondja, hogy ezekből a különleges és veszélyes kígyókból mindössze 500 maradt életben. Hogy ez jó hír vagy sem, arról valószínűleg az ott élők tudnának mesélni.

 

Sárga hasú tengerikígyó

 

 

A Sárga hasú tengerikígyó többek között Costa Ricá-n fordul elő, és képes akár hónapokig is szomjazni, mert a tengervizet nem bírja meginni. Helyette csak esővizet fogyaszt, de száraz időkben esélytelen próbálkozás hozzájutni. A jó hír az, hogy a Sárga hasú tengerikígyót könnyű észrevenni a vízben. A rossz hír pedig az, hogy a mérge nagyon erős.

 

Tengerparti Tajpan

 

 

Észak- és Kelet-Ausztrália tengerparti régióiban, valamint Új-Guinea szigetén őshonos a Tengerparti Tajpan. A legtöbb vizsgálat kimutatta, hogy ez a faj a hatodik legmérgezőbb szárazföldi kígyó.

 

Russell-vipera

 

 

A Russell-vipera Ázsia egész területén megtalálható, és India „Nagy Négyes” kígyófajtáinak egyike. A legtöbb kígyómarás az agresszív Russell-vipera nevéhez fűződik, főként azért, mert sűrűn lakott területeken gyakran jelenik meg.

 

Maláj korallkígyó

 

 

A Maláj korallkígyó Délkelet-Ázsia és Indonézia egyes részein található. Így már kevésbé vonzónak tűnik a környékre induló olcsó repülőjegy gondolata. A Maláj korallkígyó marásának fele halállal végződik, hacsak nem sikerül azonnali ellenanyagot kapni. A mérgük körülbelül tizenhatszor mérgezőbb, mint a kobra mérge.

 

Dubois tengeri kígyó

 

 

Olyan helyeken fordul elő, mint Pápua Új-Guinea, Új-Kaledónia, valamint Ausztrália északi, keleti és nyugati partvidékei. A Dubois tengeri kígyó a legek kígyói közé is beletartozik, ő az egyik legmérgezőbb tengeri kígyó, és a világ három legmérgezőbb kígyója között is ott van. Hát ez nagyszerű. Nagy szerencse, hogy épp nem járok a környéken.

 

Sok sávos Krait    

 

 

Tajvani, vagy kínai kraitként is emlegetik ezt a rendkívül mérgező kígyófajt, amely Közép- és Dél-Kínában, valamit Délkelet-Ázsiában honos. A marása rendkívül veszélyes, bár pontosan nem tudták meghatározni a halálozási arányt, vannak, akik szerint 25-35%, mások szerint 70-100%. Bármelyiket is nézzük, egyik sem jó!

 

Burrowing Asp

 

 

Ez az Afrikában és Közel-Keleten élő kígyófajta különösen veszélyes gyerekekre, mivel a föld alatt rejtőzik, így homokbányákban, vagy csúszdák alatt is gyakori. Ennek a kígyónak meg sem kell marnia az embert, elég, ha véletlenül hozzáérünk. Már az, ha érintkezik a bőrünkkel súlyos sérülést, vagy akár halált is okozhat.

 

Fokföldi kobra

 

 

Ennek a kígyófajtának csak a neve és a színe szép, de nem annyira nagy élmény találkozni vele. Egész Afrikában megtalálható kobrafajta, amely az egyik legveszélyesebb is. Ráadásul az emberek közelében gyakran fellelhető, mert házak körül, vagy a házakban ólálkodik és les áldozatára. Mérge rendívül erős, és mivel nem kerüli az embert, ezért a halálozási arány is magas. A haláltusa súlyos esetekben egy óra alatt lemegy, de eltarthat tíz órán át is a szenvedés, vagy még hosszabb ideig. Egyik tünet a légzési elégtelenség a bénulás miatt, de létezik rá ellenanyag. S ugye ismételnem sem kell, a gyors segítség rendkívül fontos, életet menthet.

                                               

Erdei kobra

 

 

Afrika középső és nyugati részén őshonos, itt él az erdei kobra. Nagy mennyiségű mérge és agresszív természete miatt veszélyes kígyó. Veszélyessége ellenére az erdei kobra a többi afrikai kobrafajhoz képest nem mar meg annyi embert, valószínűleg erdei életmódja miatt. De ha esetleg ez mégis bekövetkezik azonnal meg kell szólalnia a vészcsengőnek, mert a mérge halálos, és akár 30-120 perccel a marás után beállhat a halál. Álmosság, végtagbénulás, hallásvesztés, beszédképtelenség, szédülés, izomrángások, alacsony vérnyomás, hasi fájdalom, sápadtság – csak néhány tünet a sok közül. A halál oka egyértelműen a légzőizmok bénulása. Ellenszérummal az áldozat teljesen felépülhet.

 

Fekete tigriskígyó

 

 

A bizsergés, az izzadás és a zsibbadás mind olyan tünet, amely egy Fekete tigriskígyó marását követően következik be, és a harapás után fél órán belül meg is halhat az áldozat. Az Ausztráliában élő tigriskígyók egyébként tartanak az embertől, de pont ez okozza az áldozat vesztét. Ha egy ember sarokba szorítja őket, azonnal agresszívekké válnak és támadnak.

 

Gaboni vipera                    

 

 

A szub-szaharai Afrika esőerdőiben és szavannáin él a gaboni vipera. A többi viperához hasonlóan a gaboni vipera mérge is mérgező, de ezzel a fajjal kell a legjobban vigyázni. A legnehezebb viperafaj, és a leghosszabb méregfogai is neki vannak. Gondolod, hogy ennyi? Á, dehogy. Az összes kígyó közül a gaboni vipera termeli a legnagyobb mennyiségű mérget. A jó hír viszont az, hogy a gaboni vipera nem agresszív kígyófaj.

 

Zöld mamba

 

 

A Nyugat-Afrikában honos zöld mambáknak összesen három különböző fajtája ismert: nyugati, keleti és jamesoni. A közös bennük az, hogy mindegyik mérge erős, a kígyók pedig agresszívak és kiszámíthatatlanok. Nagyszerű. Ezenkívül mindhárom kígyófaj gyors, mozgékony és éber. Mérgük gyorsan hat, és a központi idegrendszert támadja. Nem köszönöm, a szép színe ellenére én inkább elkerülném.

 

Dél-amerikai Bushmaster

 

 

A Dél-amerikai bushmaster a leghosszabb mérges kígyó, amely a nyugati részen, például Dél-Amerikában és az Andoktól keletre fekvő erdőkben megtalálható. Nagy, gyors és rendkívül agresszív faj. Ez minden, amivel ez a kígyó büszkélkedhet.

 

Éles orrú gödörkésarcú vipera


Az Ázsiából származó éles orrú gödörkésarcú vipera hihetetlenül veszélyes, hiszen marásai gyakran végzetesek. Ez talán nem is olyan meglepő, nem véletlen, hogy felkerült a listára. A harapás tünetei közé tartozik az erős fájdalom és vérzés, de szerencsére létezik ellenszérum is.

 

Csőrös tengeri kígyó

 

 

Elérkeztünk a legmérgezőbb tengeri kígyófajhoz, amely a halálesetek 80-90%-áért felelős. Ha azt vesszük alapul, hogy a marások, mérgezések, halálesetek több mint 50%-át a tengeri kígyók okozzák, akkor ez a faj előkelő helyen szerepel a világ összes tengeri és szárazföldi kígyója között is. Bizony, a Csendes-óceán és Indiai-óceán meleg vizeiben megtalálható Csőrös tengeri kígyó ott van a veszélyes listát vezető kígyók között.

 

Mohave csörgőkígyó

 

 

A Mohave csörgőkígyó mérge azonnal leterít, gyengeséget okoz és halálos is lehet, ha az áldozat nem kap azonnal orvosi segítséget. Az összes észak-amerikai kígyó közül ez okozza a legtöbb problémát, ugyanakkor a túlélés esélye is ennél a fajnál a legnagyobb.

 

Kaszpi-kobra

 

 

Közép-ázsiai kobra, Oxus-kobra, vagy orosz kobra néven is ismert, de nem számít, hogy milyen néven szólítjuk, mert a kaszpi-kobra a világ legmérgezőbb kobra-faja. Rossz vérmérsékletű, rosszindulatú és agresszív kígyó, amely Közép-Ázsia területein található. Marása fájdalmat és duzzanatot okoz, 70-75%-ban halálos a mérge (kezeletlen áldozatnál 100%-ban).

 

Terciopelo

 

 

Általában Bothrops Aspernek vagy Terciopelónak (Lándzsakígyó) hívják, de valójában az a lényeges, hogy halálos a mérge. Mexikó déli részén és Dél-Amerika északi részén található, mint általában a gödörviperák, vagy más néven gödörkésarcú viperák. Olyan helyeken tartózkodik többnyire, ahol emberek vannak, így sok kígyómarás neki köszönhető. Rendkívül okos kígyó, és nagyon veszélyes, így nem árt vigyázni vele.

                                       

Ázsiai gödörkésarcú vipera

 

 

Ha éppen olyan szerencséd van, hogy sikerül olcsó jegyet szerezni Délkelet-Ázsiába, s már megvan a szállodai szobád, és a térkép a kezedben, akkor van egy rossz hírem. A rosszindulatú és gyorsan támadó Ázsiai gödörkésarcú vipera az egész területen lesben áll, szóval egy jó tanács: maradj éber.

 

Tigris csörgőkígyó

 

 

Noha a Tigris csörgőkígyó kevés mérget termel, mégis őt tartják az összes csörgőkígyó közül a legmérgezőbbnek. Te jó ég! Az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó területén élő Tigris csörgőkígyó rendkívül agresszív faj, de az is igaz, hogy a harapás nem annyira kedvelt időtöltés számukra. Sokat hezitálnak rajta, míg megteszik.

 

Közönséges halálkígyó  

 

 

Az Ausztráliában őshonos Közönséges halálkígyó magas méreganyagokat hordoz, amely gyors lefolyású bénuláshoz és az esetek felénél halálhoz vezet. Az ausztrál mérgeskígyók közül ők a leggyorsabbak, ha veszélyben érzik magukat, azonnal támadnak.

                                   

Nyugati barna kígyó

 

 

A Nyugati barna kígyó egy mérgező faj, amely Nyugat-Ausztráliában gyakori. Mivel meglehetősen kicsi méregfogaik vannak, a harapások gyakran fájdalommentesek. Mérgük nem annyira erős, mint más ausztrál kígyófajoké, de nagyon sok mérget képesek használni, így több tünet is előfordulhat harapáskor: fejfájás, hasi fájdalom, émelygés, hányás, vesekárosodás.

 

Szőrös bokor vipera

 

 

Úgy tűnik, mintha a kígyóknak lenne egy nagyon rossz tulajdonsága. Olyan területeken rejtőznek el, ami hasonlít rájuk, így gyakorlatilag beleolvadnak a környezetükbe. Ilyen a listán szereplő Közép-Afrikában élő Szőrös bokor vipera is, amely virágok és levelek tetején fordul elő, habár a külseje is erősen hasonlít egy szép, színes virágra. Így nem árt az óvatosság, nehogy véletlenül virágnak nézzük ezt a halálos marású kígyót. Ha nem kezelik a kígyóharapást, akkor sajnos az végzetes lehet.

 

Dugit

 

 

A Dugit ritkán támad emberre, de ha mégis megteszi, az nem sül el jól, mivel mérge a világ leghalálosabb mérge. Így tehát a kígyó is halálos veszélyt jelent arra, aki találkozik vele. Nyugat-Ausztráliában őshonos, és az októberi, novemberi hónapokban a legaktívabb.

 

Köpködő kobra

 

 

Védekezéskor mérget bocsát ki a köpködő kígyó, és sok esetben akár 2 méterre is a zsákmánytól. Jelenleg körülbelül 17 fajta köpködő kobra él, és ezek mindegyike majdnem egész Afrika területén megtalálhatók.

 

Kispikkelyű tajpán

 

 

Kutatások és sokak véleménye szerint ez az Ausztráliában őshonos kígyó a világ legmérgezőbb kígyója. Egyetlen harapásával legalább 100 felnőtt férfit ölhet meg, és ha nem kap az áldozat azonnali segítséget, akkor 30-45 perc múlva meghal. A Kispikkelyű tajpán valójában egy emlősvadász, mérge kifejezetten az ő elpusztításukra készült. A szerencse az a sok rossz hír után, hogy ez a kígyófaj meglehetősen félénk, így kerüli az emberi területeket. De ha mégis összefut vele valaki, hát én azt nem szeretném tudni, hogy a találkozásnak mi lesz az eredménye.

 

Feketenyakú köpködőkobra

 

 

A szub-szaharai Afrikában található kígyó jelentős méreggel rendelkezik, ezért került fel a listára. Mert egyébként a listán szereplő összes kígyó közül talán ez jelenti a legkisebb veszélyt az emberre nézve. A halálozási arány eléggé alacsony, bár a köpködőkobra mérge irritálja a bőrt, és ha szembe kerül, akár vakságot is okozhat, különösen, ha nem mossák ki azonnal.

 

Belcher-tengerikígyó     

 

 

Mint ahogy korábban már említettem, a tengeri kígyókkal különösen vigyázni kell, s bár ez a kígyófaj is felkerült a listára, a Dubois tengerikígyót nem tudja megelőzni. A Belcher-tengerikígyó is rendkívül mérgező faj, valójában úgy tartják, az egyik legmérgezőbb, de ő főleg halászokra specializálódott, legalábbis gyakrabban velük fut össze a tengernél. Áldozataival néhány perc alatt képes végezni, és harapása azért veszélyes nagyon, mert nincs jele és alig érezhető. Ám hiába erős a mérge, mégis kevés ember halálát okozza, mert nem agresszív faj. A Timor-tengerben, Északnyugat-Ausztrália partjainál, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, a Salamon-szigeteken és Csendes-óceáni szigetek környékén fordul elő.

 

Schlegel lándzsakígyó

 

 

A gödörkésarcú viperák egyike ez a nagyon szép Közép- és Dél-Amerikában elterjedt kígyófaj. Hátborzongató, ijesztő „szempillája” eszünkbe juttatja azt, hogy a mérge nagyon erős és veszélyes. Az áldozat fulladástól és légzésbénulástól hal meg. Mérge okozhat véralvadást és vérzést is. Mivel a fán él inkább, ezért kevés embert mar csak meg.

 

Vöröshasú fekete kígyó

 

 

Noha a mérge valóban képes drasztikus megbetegedést okozni, a harapás általában nem halálos, és sokkal kevésbé mérgező, mint bármely más ausztrál kígyó. Mint Ausztrália egyik legismertebb kígyója, Kelet-Ausztrália erdőiben és mocsaraiban is megtalálható.

 

Vízi mokaszinkígyó

 

 

Ezt a fajt több néven is ismerik, például halászvipera, gyapotszájú, vagy fekete mokaszin. Az egész világon ez az egyetlen kígyófaj, amelyik vízen és szárazföldön is képes élni és vadászni. Az Egyesült Államok délkeleti részén él, és mérge erős, komoly szövetkárosodást tud okozni, ami gyakran halállal végződik. A mérges kígyók egyik agresszív fajtája, ezért jobb távol maradni tőle.

 

Kínai kobra

 

 

Kutatások kimutatták, hogy az egész világon a Kínai kobra marta meg a legtöbb embert. Rendkívül mérgező ez a kígyó, s bár létezik rá ellenméreg, ez egyre ritkábban ér valamit. A legtöbb áldozat a marás pillanatában meghal. Kínában és Tajvanon él ez a kígyófaj.

 

Rinkhals      

 

 

A Rinkhals Afrika déli részén található mérges elapidfaj, és nem igazi kobra. Meg kell említenem, hogy van egy másik hátborzongató elnevezése is – gyűrűsnyakú köpködőkobra. Ez a kígyófaj, amikor emberre támad, az arcot célozza meg, azon belül főleg a szemek vannak veszélyben. Óriási fájdalmat képesek okozni.

 

 

Forrás:

articlesvally.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »