A tenyésztők aktívan javítják a rózsák megjelenését. A kifogástalan virágok szokásos vörös és sötétlila árnyalatait felváltja a zöld rózsa, amely kifinomultsága és gyengédsége miatt évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A zöld rügyek könnyedsége és a tövises növények csodálatos megjelenése minden termelőnek tetszeni fog. A zöld rózsák igazi virágágyás-dekorációvá válnak.

Előzmények és leírások

A zöld rózsa már régen megjelent. 1782-ben egy holland tudós véletlenszerűen fehér rózsát ültetett egy tüskés tuskóra. Az eredmény egy gyönyörű rózsa, zöld szirmokkal.

Zöld rózsák

A virág hosszú ideje egyre népszerűbb. Hátránynak tekintették annak az illatnak a hiányát, amelynek a rügyből kellene származnia. Ma a telkek tulajdonosai örülnek, hogy külföldön szépséget teremtenek a földjükön.

A fajtától függően a cserje rügyei lehetnek közepesek vagy nagyok. A tüskés növény szára nagy és erős.

Népszerű fajták

A zöld rózsákat mind szeretett emberének, mind munkatársának be lehet mutatni. A zöld paletta a bőséget és a határtalan nagylelkűséget szimbolizálja.

Aelita fajta

Az ilyen típusú cserjék legfényűzőbb fajtái a következők:

 • Aelita

Erőteljes cserje, kiterjedt hajtásokkal, amelyek sűrűn ellepik a kicsi, sötétzöld lombozatot.

A nagy rügyek magas formával rendelkeznek. A frottír szirmok halványzöld árnyalatúak. Amikor a virágok kinyílnak, nagyon halvány, de meglehetősen kellemes illatot árasztanak.

 • Zöld tea

Hibrid tea típusú rózsa közepes méretű hajtásokkal és kompakt bokros koronával.

A fajta virágzása bőséges és hosszú. A sűrű, sűrűn megduplázódott rügyeket gazdag zöld színnel festik. A virágszirmok külső részei hullámosak.

Zöld tea fajta

 • Zöld jég

Különböző miniatűr elágazó cserjék, amelyekre a bőséges virágzás jellemző. A bokrok magassága alig éri el a 45-50 cm-t, így ez a fajta ideális dekoráció lesz a határok számára.

A rügyek, amelyek átmérője 4-5 cm-en belül van, rózsaszínű-zöld palettára vannak festve, különösen középen. A Green Ice bokrok csodálatos, finom illatot árasztanak.

 

Virágzása közben a rózsaszín tónus eltűnik a rügyek árnyékából. A hullámos szirmait fokozatosan fehér-zöld palettára festik. A Rose Green Ice a kert területének dísze lesz.

 • zöld ujjak

Közepes méretű bokrok, amelyek magassága eléri a 75-85 cm-t.A bokrok lombja sötétzöld.

Zöld rózsák Greensleeves

A rügyek, ahogy kinyílnak, halvány rózsaszínűből smaragdzöld színűvé válnak. A virágok átmérője nem haladja meg a 6 cm-t.

Figyelem! A Greensleeves fajta tolerálja az esős időszakokat, és nem szenved fekete folttól, ami kétségtelen előny.

Egyetlen leírás sem adja át a növény minden varázsát és szokatlanságát.

 • Zöld gyémánt

Különböző miniatűr rózsák, amelyek magassága eléri a 45-50 cm-t.A fajta bőségesen virágzik, és a zöld sötét matt lombot a természet hosszúkás-hegyes formával ruházza fel.

A Zöld Gyémánt ovális rózsarügyekkel nyílik. Fokozatosan frottír szirmait fehér-zöld palettára festik.

 

A fajta előnye a tölcséres forma hosszú megtartása. A zöld gyémánt ellenáll az olyan betegségeknek, mint a lisztharmat és a fekete folt.


Zöld Gyémánt fokozat

 • Börtön

Kompakt bokrok, 70-80 cm magasra nőnek. Minden növény legfeljebb 60 cm széles lehet.

Megjegyzés: A fajta elviseli az elhúzódó esőzéseket, és gyakorlatilag nem érzékeny a fekete foltra és a lisztharmatra.

A tövisek a szárakon teljesen hiányoznak, a növények lombja meglehetősen nagy, a virágok sárga-zöld árnyalattal rendelkeznek, finom, de nagyon kellemes illatot árasztanak.

A kúp alakú rügyek kinyitásukkor tálszerű megjelenést kapnak. Az egyes rózsák átmérője 9-10 cm, a virág magja ugyanolyan tónusú, mint a rügy többi része. A szirmait fésült szegély díszíti.

 • Limonádé

Dél-amerikai rózsa, amely elviseli a hideg és könnyű fagyokat. Nagyon szépnek tűnik egy erős halványzöld ág, amelyen fehér-sárga-zöld paletta rügyei találhatók.

Egy ilyen fajta rózsacsokor nagyon lenyűgözőnek tűnik. A limonádé zöld rózsákat a legjobban a ház főbejárata közelében lehet ültetni.

Rózsa limonádé

 • Szuper zöld

Egy rózsa, amelyben a szárrész magassága elérheti a 90-110 cm magasságot.A nagy lombozat gyönyörűen kombinálódik a nagy világoszöld virágokkal.

A kettős rügyek mindegyike 56-129 sziromból áll. Minden száron csak egy rózsa virágzik, de átmérője elérheti a 10 cm-t.

Fontos! A Rose Super Green tökéletesen tolerálja a hosszan tartó esőzéseket, és nem szenved lisztharmattól.

 

A zöld rózsa hibrid teafajtája, amelyben a bokrok matt lombozatát szürkés-zöld árnyalatokkal festik, és a kettős szirmok élénk sárga-zöld palettája szó szerint az egész bokrot lefedi.

A virágokat egy serleg alakjából fokozatosan nagy tálkákká alakítják át, amelyek átmérője 7-9 cm-en belül van.

Hibrid tearózsa St. Patrick napja

 • Wimbeldon

Sűrű és meglehetősen erős szárú dél-amerikai fajta. A szárak tövisek. A növények lombja sötétzöld árnyalatokkal színezett, a zöld virágokon világossárga árnyalatok figyelhetők meg.

Az ilyen fajták nem kevésbé népszerűek:

 • Lovely Green rose;
 • rózsa Zöld divat;
 • spray Green Glow rózsa;
 • Zöld béke;
 • Zöld bolygó (Zöld bolygó);
 • Zöld rózsaszín.

A Lovely Green rose abban különbözik, hogy a rügyek virágzáskor nem nyílnak meg teljesen. Egy ilyen rózsacsokor legalább 7 napig örömet okoz a tulajdonos szemének.

Rose Lovely Green

Nem mindegy, hogy kinek adjon pontosan zöld rózsát, mivel frissességével és egyediségével bárkinek tetszeni fog.

A termesztés alapelvei

A zöld rózsa meglehetősen szeszélyes, ezért fontos, hogy palántáit helyesen ültessék és szisztematikusan gondozzák őket.

A legjobb palántákat április végén ültetni, amikor az éjszakai fagyok veszélye elmúlt.


Rózsa ültetése tavasszal

 1. Miután ásott egy ültetési lyukat, komplex műtrágyát kell adnia hozzá, és bőséges vízzel kell feltölteni.
 2. A rózsát nyílt terepen, vízelvezető lyukakkal ellátott tartályba ültetjük.
 3. Miután az edényt a lyukba helyezte, meg kell hinteni földdel, amelybe előzetesen fontos trágyát adni.
 4. A talaj tömörítésénél a palánta körül fontos, hogy a bokrot függőlegesen tartsuk.
 5. A palánta körüli talajt bőségesen megnedvesítik.

Néhány virágkedvelő azt tanácsolja, hogy a csomagtartó körét mulcsozza. Ez az eljárás azonban nem kötelező.

A zöld rózsák gondozásának szabályai

A növény különös gondozást igényel, mivel a szeszélyes floribunda típusú rózsákhoz tartozik.

Rózsaápolás

 • Minden héten bőségesen öntözzük a rózsát.
 • A műtrágyát legalább 15 naponként alkalmazzák.
 • A talajt szisztematikusan gyomlálják a gyomoktól és meglazítják. Mulcsozás alkalmazható.
 • A bokrokat minden évben ajánlatos metszeni. A beteg és a régi ágakat eltávolítani kell.

Érdemes megfontolni! Opcionálisan metszéssel bokrokat képezhet, és megtisztíthatja a növényt a felesleges hajtásoktól.

Ősszel fontos a bokrok takarása talajtakaróval (tőzeg és humusz keveréke, amelynek rétege eléri a 10 cm-t). Erős fagyok esetén fontos, hogy a rózsát fa szerkezettel takarja le. Március végén el kell távolítani a szigetelést, hogy a növény gyökérzete ne kezdjen rothadni.A szerkezet és a talajtakaró eltávolítása után a bokrot réz-szulfát oldattal fertőtlenítik.

Betegségek és kártevők

A zöld rózsa szeszélyes, és néhány fajtája hajlamos olyan betegségekre, mint például:

 • Lisztharmat.
  Nedves időjárási körülmények között befolyásolja a rózsákat. Betegség esetén a lombozat deformálódni kezd, és fehér porszerű bevonattal borítja. Jellemzően a lombozat és a rügyek érintettek. A lisztharmatot triazol alapú készítményekkel kell kezelni. A feldolgozás előtt a beteg lombozatot el kell távolítani.
 • Rozsda.
  Veszélyes betegség, amelyben élénk narancssárga folt jelenik meg a lombozaton, amely a betegség előrehaladtával fokozódik. Végül a lombok felülete feketévé válik. Varrott oldalán a zöldeket rozsdabarna foltok festik. A bokrok gyakran elhalnak a rozsdától. A kezeléshez le kell tépnie az érintett lombozatot és permetezni kell a bokrokat fungicidekkel.

Rozsda a rózsán

A kártevők hatással lehetnek a növényre is:

 • Levéltetű.
  Kicsi, szívó rovar, amely fiatal hajtásokat takar. A bokorban lévő túlzott mennyiségű levéltetvek provokálják a hajtások deformációját. A rügyek virágzáskor nem nyílnak ki. Fontos, hogy a rózsákat időben rovarölő szerekkel kezeljük.
 • Leereszkedő rózsafűrészek.
  Behatolnak a hajtásokba, és károsítják a rózsát. Tavasszal és ősszel a szakértők határozottan javasolják a bokrok permetezését az Aktara nevű gyógyszerrel. Az érintett ágakat le kell vágni és meg kell égetni.
 • Nyálkás rózsafűrészek.
  Tojásrakás a lombszövetekben. A kis lárvák megeszik a húst, a zöldek pedig csipkéssé válnak. A növényt az érintett lombok elpusztításával és rovarölő szerekkel kell kezelni.

A betegségekre és a kártevőkre legkevésbé fogékony fajták közül:

 • Szuperzöld;
 • Börtön;
 • Zöld Gyémánt;
 • Zöld ujjak.

A zöld rózsa gyengédsége vonzza a virágüzleteket. a növény gyakran a helyszín csúcspontjává válik, és megfelelő előrelépés mellett buja virágzással örvendezteti meg gazdáját. A rengeteg fajta lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy olyan sokféle rózsát találjon, amely tetszik neki.