Amikor a családfő külföldön dolgozik

Amikor a családfő külföldön dolgozik


Nagyjából 600.000-nél is több magyar dolgozik és él külföldön. A Portfolio összesítése szerint a legtöbben Németországban, ami közel 200.000 főt jelent. A KSH oldalán is hasonló adatokat találunk. Fontos azonban tudni, hogy ezek csupán becslések. Egy valami viszont egyértelműen látszik: folyamatosan nő a külföldön szerencsét próbáló magyarok száma.

A rendszerváltó országok csatlakozásával a tagországok közötti migráció új lendületet vett, és jellemzőiben is a korábbitól eltérő folyamatokat generált. Ennek az új típusú vándorlásnak az elsődleges célja a munkavállalás. A külföldi munkavállalás volumene a 200-ban kezdődött válság hatására nőtt meg, melyet elősegített az osztrák és a német munkaerő-piaci korlátozások 2011. tavaszi feloldása is. –olvasható Lakatos Judit, a KSH statisztikai főtanácsadója Külföldön dolgozó magyarok, Magyarországon dolgozó külföldiek c. tanulmányában.

A külföldi munkavállalás sokak számára csak egy kaland. Önmaguk megismerése és a kíváncsiság hajtja őket. Ez főképp a fiatalabb nemzedékre jellemző. Sokan viszont kényszerből, megélhetési nehézségek miatt döntenek külföld mellett. Ebből kifolyólag rengeteg munkavállaló családos, ami bizony a fontos családi kapcsolatok megszakadásával is járhat.

Nézzük mi történhet a családdal, hogy hat az érzelmekre, miképp alakul ki a kötődés, ha a családfő külföldön dolgozik?

Mi játszódik le a gyerekben?

Ha az apa külföldön dolgozik az, az egész család korábbi egyensúlyát megbonthatja.

Roboz Gabriella, pszichológus szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy ne sérüljön a távollévő szülő és a gyerekek közötti kötődés. Ebben a picik életkora, a találkozások száma, a kapcsolattartás mikéntje fontos tényező. A mai modern technológia világában ez kivitelezhető is. A pszichológus szerint életkornak megfelelő szinten fontos, hogy az anya beszélgessen sokat a gyerekkel az apjáról. Például esti mesénél nyugodtan bele lehet szőni apukát is a mesébe. Ezzel az egyszerű módszerrel az apa részese lehet a gyerek mindennapjainak, aki alig várja majd, hogy újra láthassa őt. Szakértők szerint minél nagyobb a gyerek annál nehezebb a távollétet elfogadni és feldolgozni az erős kötődés miatt, ugyanakkor könnyebb is hiszen fel tudja fogni hamarabb, hogy apának miért kell külföldön dolgoznia. Schell Gergely, gyermekpszichológus szerint azt is nagyon fontos megértetnie minden családtagnak, hogy attól mert apa külföldön dolgozik, még nem válnak csonka családdá.

Hogyan hat a párkapcsolatra?

Nem árulunk el nagy zsákbamacskát, ha azt mondjuk a távollét a párkapcsolatokat is próbára teszi. Hasonló dolgok fontosak itt is, mint a gyermekek esetében. Hiszen ezzel a felállással a feleségre egy teljesen új helyzet hárul. Schell Gergely szerint új feladatokat kell megoldania az otthon maradónak, ugyanakkor a párkapcsolati elvárásoknak sem kell nonstop megfelelni, ami egy kis felszabadulást jelenthet. Tehát a szakértő szerint ez a helyzet nem feltétlenül rossz egy nő számára, hiszen új kihívásokkal kerül szembe, ami személyiségét tovább fejlesztheti. Ugyanakkor a távolság mindig nagy nehézséget okoz, mert ugyanazt az érzelmi minőséget szinte lehetetlen fenntartani, de idővel hozzá lehet szokni. A hiányt segítheti, ha a házastársak folytonosan emlékeztetik magukat arra, hogy mit miért tesznek, ha látják a szemük előbb lebegni a közös célt, ha gyakran beszélnek telefonon, és szakítanak időt a személyes találkozásra is. Persze akkor sem biztos, hogy nem távolodnak majd el egymástól érzelmileg.

Ha még csak tervben van, hogy a családfő külföldön keresi meg a kenyerét, akkor a gyerekek miatt érdemes kikérni egy családterapeuta véleményét, jó ha letisztázzátok, hogy mennyi időre szól ez a külföldi munka. Érdemes-e nektek itthon maradni, vagy inkább vele kellene tartanotok? Ha kimegy és visszajön végleg, akkor megint egy másik helyzet áll elő, ami újabb konfliktusokat szülhet, hiszen újra át kell rendezni a családi pozíciókat. Nem könnyű helyzet, de akarattal és sok-sok munkával minden elérhető.

 
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »