Az igazi szabolcsi sárga túró recept, ami a Húsvét egyik fontos étele!

Az igazi szabolcsi sárga túró recept, ami a Húsvét egyik fontos étele!


Hozzávalóit indokolja a húsvétot megelőző 40 napos böjt, amelynek során régen állati eredetű terméket egyáltalán nem fogyasztottak. Érdemes elkészíteni és felszolgálni a húsvéti reggeli részeként, hogy izgalmasabbá és tápanyagdúsabbá tegye azt.

Szabolcsi sárgatúró recept

  • 1 l tej
  • 10 db tojás
  • 3-4 evőkanál cukor (de lehet mézzel, xilittel vagy eritrittel is készíteni)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Megjegyzés:

Ízlés szerint adható hozzá mazsola, egyéb aszalt gyümölcs és fahéj is. Mi mindig két fajtát készítünk, hogy mindenki megtalálja a kedvencét: az egyik mazsolás, a másik fahéjas.

Elkészítés:

Egy nagyobb edény aljára engedj egy kevéske vizet, éppen csak lepje el az alját, majd öntsd bele a tejet és tedd fel a tűzhelyre.

Keverd el benne jó alaposan a cukrot, vaníliacukrot, sót és a fahéjat is (ha teszel bele).

Egy tálba üsd fel a 10 tojást, majd keverd el őket, ám nem kell, hogy teljesen homogén legyen.

Ha a tej már forr, akkor folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a kikevert tojásokat és addig főzd, amíg teljesen ki nem csapódik az összes fehérje. Ekkor zárd el a tűzhelyet.

Egy szűrőbe tegyél egy tiszta konyharuhát, majd öntsd át bele az edény tartalmát. Hagyd, hogy a savó legnagyobb része átcsorogjon rajta, majd ha már csak a rögök maradtak benne, akkor kösd össze a konyharuhát egy madzaggal.

Vegyél elő egy nagy fazekat, kösd rá így konyharuhában a sárgatúrót egy fakanálra, majd helyezd a fakanalat a fazék fölé, hogy a túró belelóghasson.

Egy éjszaka alatt lecsorog majd róla a felesleges savó. Ha nem eszitek meg azonnal, akkor tedd hűtőbe.

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »