Buddha első tanítása

Buddha első tanítása


A tízmilliószoros nap, vagyis a Dharmachakra Nap a tibeti kultúra része, amelyben minden évben 4 fontos napot ünnepelnek. E napok –, amelyeket a Nagy Buddha napoknak is neveznek – Buddha életének egy-egy fontos állomását jelképezik. Mivel a tibeti holdnaptár alapján, a Hold járását követve számolják ki ezeket a napokat, ezért a négy jeles ünnep minden évben más naptári dátumra esik. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószorosan nagyobb teremtő erővel hatnak ezeken a napokon. 2022. augusztus 1. – Az év harmadik tízmilliószoros napja.

 

3. Dharmachakra Nap: Choekhor Duchen, vagyis „Shakyamuni Buddha első tanítása, amikor a tan kerekét először forgatta meg.”          


A harmadik tízmilliószoros nap a hatodik holdhónap 4. napja, vagyis 2022. augusztus 1-je.

Ez a nap Shakyamuni Buddha első tanításának napja. 

A harmadik nagy buddhista ünnep a Choekhor Duchen, vagy másként írva: Cho-Khor Düchen, a hatodik tibeti holdhónap negyedik napja. Ezen a napon forgatta meg a történelmi Buddha a tan kerekét először, vagyis ekkortól kezdett tanítani. 

Amikor Buddha elérte Bodhgaján a megvilágosodást, nem azonnal kezdte tudását átadni követőinek. Valószínűleg az idő tájt még nem volt elég sok, jó karmával rendelkező ember, aki képes lett volna az ilyen típusú tanításokat befogadni. Egyes magyarázatok szerint Buddha ezért kezdetben titkos, tantrikus tanításait adta át, mint amilyen például a Hevadzsra Tantra. Az istenek, Indra és Brahma azonban megkérték arra, hogy tanítson.

Brahma felkínált neki egy arany kereket és így szólt: a Föld erénye csökken, és a lényeknek hallani kell a Dharmáról. Aztán Indra felajánlott egy speciális kagylóhéjat, hogy annak hangja mindenkihez elvigye a Dharmát. Tehát Buddha a Tan kerekét Sarnath közelében, Varanasinál forgatta meg, hét héttel a megvilágosodása után, akkor adta a tanítást a "Négy Nemes Igazságról".


Buddha a Négy Nemes Igazságot tanítja követőinek.


A tanítást először csak öt társának adta át. Ők vele gyakorolták az aszkézist, de később elfordultak tőle. Viszont amint meglátták Buddhát megvilágosodott állapotában, kíváncsiak lettek, és megkérték, hogy magyarázza el, mi történt vele. Buddha megtanította őket a Négy Nemes Igazságra, amely minden buddhista hagyomány és tanítás alapja. Buddha egész éjjel beszélt, és amikor eljött a reggel, az első öt tanítvány menedéket vett nála a három drágaságban: A Buddhában, a Dharmában és a Szanghában. Ők lettek az első Szangha, az első szerzetesi közösség, az arhatok, akik követték Buddha tanításait.


Buddha első öt tanítványa.

 

Mit tegyünk ma?

Ezen a napon a javító szándék és akarat domináljon, legyünk nagylelkűek, elengedők és felejtsük el a sérelmeinket. Ne ragaszkodjunk negatív dolgokhoz, engedjünk el mindent, ami nem visz előre. Ne veszekedjünk másokkal, kerüljünk mindenféle konfliktust. Ne sértegessük embertársainkat, hanem inkább legyünk békések. Tartózkodjunk attól, hogy elvesszük más élőlények életét, így vigyázzunk még egy apró bogárra is.

Mások bántása helyett tehát adjunk inkább szeretetet, figyeljünk oda egymásra, kívánjunk jó és szép dolgokat társainknak. Ne a saját hasznunkat nézzük, mindig mások javára tegyük a jót, viszonosság elvárása nélkül. Ha így teszünk, egy különleges nap vár ránk.

 

 

Forrás:

karmaguru.hu

budapest13.szinesvilaga.hu / korábbi cikk

Képek: pixabay.com, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »