Buszon


Néhány évvel ezelőtt, egy New York-i buszon ragadtam a csúcsforgalomban. Alig haladt a forgalom. A busz tele volt hideg, fáradt emberekkel, akik mélységesen ingerültek voltak egymástól, és magával a világgal. Két férfi acsarkodott egymással egy meglökés miatt, ami lehet, hogy szándékos volt, vagy nem. Felszállt egy terhes nő, és senki sem ajánlott neki helyet. Düh volt a levegőben; itt nem volt semmi könyörület.

De ahogy a busz közeledett a hetedik sugárúthoz, a sofőr beszállt a rádióba. *'Emberek,'* mondta, *'Tudom, hogy kemény napotok volt, és frusztráltak vagytok. Nem tudok mit kezdeni az időjárással vagy a forgalommal, de itt van, amit tehetek. Ahogy mindegyikőtök leszáll a buszról, kinyújtom a kezem felétek. Ahogy arra jársz, dobd a gondjaidat a tenyerembe, oké? Ne vidd haza a problémáidat a családodnak ma este, csak hagyd rám őket. Az útvonalam pont a Hudson folyó mellett vezet, és amikor később arra megyek, kinyitom az ablakot, és vízbe dobom a gondjaidat. '*

Olyan volt, mintha megszűnt volna az elvarázsoltság. Mindenki nevetésben tört ki. Az arcok csillogtak a meglepett gyönyörtől. Azok az emberek, akik az elmúlt órában úgy tettek, mintha nem vették volna észre egymás létezését, hirtelen vigyorogtak egymásra, hogy ez a fickó komolyan gondolja?

Ó, komolyan gondolta.
A következő megállónál, ahogy ígérte, a sofőr kinyújtotta a kezét, tenyérrel felfelé, és várt. Egymás után az összes kilépő ingázó pont az övé fölé tette a kezét, és azt a gesztust utánozta, hogy valamit a tenyerébe ejtett. Volt, aki nevetett, ahogy ezt tette, volt, aki megkönnyezte, de mindenki megcsinálta.
A sofőr a következő megállóban is megismételte ugyanazt a kedves rituálét. És a következőben is. Egészen a folyóig.
Kemény világban élünk barátaim. Néha különösen nehéz embernek lenni. Néha rossz napod van. Van, amikor van egy rossz napod, ami több évig tart. Küzdesz és elbuksz. Elveszíted a munkádat, a pénzt, a barátokat, a hitet és a szerelmet. Szemtanúja vagy a hírekben szörnyű eseményeknek, és félelemmel teli és zárkózott leszel. Vannak idők, amikor úgy tűnik, minden sötétségbe borul. Vágyódsz a fényre, de nem tudod, hol találod meg.

De mi van, ha TE VAGY A FÉNY?
Mi van, ha te vagy a megvilágosodás ügynöke, amiért egy sötét helyzet könyörög?.
Erre tanított engem ez a buszsofőr, hogy bárki lehet a fény, bármelyik pillanatban. Ez a fickó nem valami nagy játékos volt. Nem volt spirituális vezető. Ő nem valami média-guru influenszer volt. Buszsofőr volt, a társadalom egyik legláthatatlanabb munkása. De ő igazi hatalom birtokában volt, és ezt gyönyörűen a javunkra fordította.

Amikor az élet különösen zordnak érződik, vagy amikor különösen erőtlennek érzem magam a világ bajaival szemben, erre az emberre gondolok, és megkérdezem magamtól: Mit tehetnék most, hogy fény legyek? Természetesen nem tudok személyesen véget vetni minden háborúnak, vagy megoldani a globális felmelegedést, vagy átalakítani a zaklatott embereket teljesen másmilyen lényekké. És határozottan nem tudom irányítani a forgalmat. De van némi befolyásom mindenkire, akivel csak összetalálkozom, még akkor is, ha soha többet nem beszélünk vagy nem tanuljuk meg egymás nevét.

*Nem számít, ki vagy, hol vagy, vagy milyen hétköznapinak vagy keménynek tűnhet a helyzeted, hiszem, hogy FÉNYT GYÚJTHATSZ A VILÁGODBAN. Sőt, hiszem, hogy csak így lesz világosság a világban, egyszerre csak egy fényes kegyes cselekedet, egészen a folyóig. *

~Elizabeth Gilbert
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

Bihari Termálliget Berettyóújfalu
Hajdú-Bihar megye, Berettyóújfalu
Berettyóújfalu központjában található Bihar Termálliget és Strandfürdő sok szeretettel várja kedves vendégeit
Kisvasút Állomás, Domaszék
Csongrád megye, Domaszék
20. század közepén működött helyi érdekeltségű vasút állomása
Zalaegerszegi Törvényszék
Zala megye, Zalaegerszeg
Az egyszerű épületnek a köríves kapubejárata fölött látható timpanon az egyetlen díszítő eleme
Domaszéki viharharangok
Csongrád megye, Domaszék
A viharharangok egy olyan régi kultúra és hitvilág emlékét őrzik, amelyet ma már kevesen ismerünk.
Trianoni békeszerződés 1920. június 04.
Csongrád megye, Szeged
Trianon-emlékmű országzászlóval az Árpád-téren, az egyetem főépülete mellett
Csokonai Nemzeti Színház Debrecen
Hajdú-Bihar megye, Debrecen
Debreceni Csokonai színházat 1865 október 07.-én nyitották meg, a Katona József Bánk Bán című drámája előadásában.
Árpád Gyógy- és Strandfürdő
Békés megye, Békéscsaba
Az 1960-as évek közepén az uszoda és a lelátó megépítésével kapcsolódott össze a liget és a fürdő.
Debrecen éjszakai fénye
Hajdú-Bihar megye, Debrecen
Kihagyhatatlan vízivarázslat, látványos fények és formák a Ködszínházban. A Nagyerdei Stadion szomszédság ...
Szarvasi Vízi Színház
Békés megye, Szarvas
Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában 2011-ben létrehoztak egy Magyarországon egyedülálló építé ...

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »