Erre figyelj!


A szokás, amitől megbetegedhetsz: soha ne helyezd fordítva a fedőt a fazékra!

 

Amikor egy lábast vagy fazekat szeretnénk betenni a hűtőszekrénybe, sokszor megfordítjuk rajta a fedőt, a fogantyúval lefelé, mert így több helyet nyerünk, és még egy tányért vagy egy másik edényt is a tetejére helyezhetünk. A szokásunk azonban gusztustalan és helytelen!

Elgondolkodtál már valaha, hogy egészséges-e egyáltalán megfordítani a fedőt a fazékon? Főként ha annak fogantyúja belelóg az ételbe… A bőrödön és a konyha valamennyi felületén rengeteg mikroorganizmus tapad meg, melyekből jócskán juttatsz a fedőre, amikor megemeled azt, hogy belekavarj az ételbe.

 

Ha a fedőt megfordítva helyezed vissza az edényre, ezek a baktériumok bekerülhetnek az ételbe, megfertőzve azt. Az esély, hogy ez megtörténik, akkor a legnagyobb, ha a fedő érintkezik az edény tartalmával.

Milyen baktériumok élnek a kezünkön?

Egy átlagosan tiszta tenyérben közel négyszázezer kórokozó található. Ezek között vannak ártalmatlanok, de veszélyesek is, mint például a szalmonella, az e-coli, a listeria vagy a shigella, mely mind súlyos emésztési zavarokat okozhat.

 

Ha tojást, nyers húst fogsz meg – és főzésnél ritka, amikor nem kell –, nagy valószínűséggel kerülni fog belőlük a kezedre. Ezek hő hatására elpusztulnak – legkevesebb 30 percet kell főznöd az ételt, hogy megsemmisüljenek. A kezedről pedig csak alapos és helyes kézmosással szabadulhatsz meg tőlük.

A hűtés lelassítja a baktériumokat, de nem pusztítja el!

Amennyiben nem mosol kezet, miután nyers élelmiszerekkel jársz, a bőrödön lévő kórokozók megtapadnak a fedőn, a fakanálon és bármilyen tárgyon, eszközön, amit megfogsz. Amikor fordítva helyezed a fedőt a fazékra, a fogantyún lévő bacik egyenesen az ételben kötnek ki.

Hűtőbe téve, a baktériumtevékenység lelassul, de mihelyt az étel ismét szobahőmérsékletre kerül, az aktivitás újraindul. Ahhoz pedig, hogy ne betegedj meg, legalább félórát újra főznöd kellene az ételt, fogyasztás előtt. Egyszerűbb viszont, ha soha többé nem fordítod meg a fedőt.

Forrás: twice.hu

 

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »