Fonyód


A Várhegy (233 m) és a Sîpos hegy (207 m) Fonyódhoz tartozik Bélatelep és a Fonyódliget. A városban 11 strand ( 6 kijelölt) természetes és 5 partmenti füves terület) köztük a fizetős Panoráma ( volt Sàndortelepi) strand, vizes élményjàtszótérrel. A városban kialakítottak egy árnyékos kutyàstrandot is, a fonyódi kutyás fürdőhelyet. Fonyódon talàlható a Balaton egyik legforgalmasabb kikötője a Balaton leghosszabb mólójàval (464 m) a legendás emberpàr szoborral. A megújult fonyódi piac egész évben hetente  kétszer nyújt vásárlási lehetőséget, programot, és látnivalót a vendégeknek. Làtnivalók:

Somogyorszag kincse a Bélatelep villamos, mely múlt szàzadba röpîti az arra ràjót. A fonyódi múzeumnak ad otthont az egykori Velics- villa. Szaplonczay sétànyról a fantasztikus Badacsonyban és a környező tanúhegyekben gyönyörködhetünk.

Sîpos- hegyi kilàtóig nem túlságosan megeröltető erdei ösvényen juthatunk fel. Várhegyi kilátó ( széplató) a déli part ékessége 

Kripta Villa, egy múlt századi szerelem különleges emlékhelye a József utcában. Abrudbànyai- Kédinger Ödön gyógyszerész 1941-ben emlekvillàt épîtetetett egykori szerelmének, aki az esküvő előtt betegségben elhunyt. Márványból faragta ki nàszàgyukat. 1957-ben kezdtek meg a melegvíz utàna kutatást, melynek eredményeként szénsavas vizet talàltak, s 1960-ban erre lett ismert Fonyódi néven az àsvànyvîz. A település 1982-ben ünnepelte fenàllàsànak 900 éves fordulójàt, a városi rangot 1989-ben kapta meg.

 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »