Ha láz és gyomorfájás egyszerre, s a gyermek 1hónapon belül koronás volt akkor irány a Heim Pál..!!!!

Ha láz és gyomorfájás egyszerre, s a gyermek 1hónapon belül koronás volt akkor irány a Heim Pál..!!!!


1, Gyerekeknél és fiataloknál is súlyos gyulladást okozhat

Az új típusú koronavírus világjárvány során a csecsemő- és gyermekkori megbetegedések előfordulása nagyon ritka. 2020 tavaszán először Olaszországból, majd Nagy-Britanniából érkeztek hírek gyermekek körében kialakult, több szervet érintő, súlyos gyulladásos állapot kialakulásáról, melyek esetében a SARS-CoV-2 (új típusú koronavírus) szerepe merült fel.

2, Jellemzően 0-21 éves kor között jelentkezhet

A jelenlegi álláspont szerint 0-21 éves kor között jelentkezhet a megbetegedés. Miután ez a betegség még csak rövid ideje ismert, ezért ez folyamatosan változik. Jelenlegi ismereteink szerint leggyakrabban a tizenéves korosztályt érinti, de fiatalabb életkorban is előfordult már.

3, Hazánkban is diagnosztizáltak gyerekeknél koronavírus okozta többszervi gyulladást

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben az első ilyen esetet 2020 októberében, a hazai koronavírus járvány második hullámának kezdetét követő hónapban fedezték fel a szakemberek, azóta számos esetben diagnosztizálták a MIS-C (multisystem inflammarory syndrome in chlidren – többszervi gyulladás gyerekekben) kórképet. A kórházba érkezett betegek életkora megfelel a nemzetközileg leírt eseteknek, jelenleg 8-14 éves kor közötti gyerekeknél diagnosztizálták.

4, Szerteágazó tünetek mellett MIS-C-re utaló jelek

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, azonban leggyakrabban az alábbi panaszok jelentkeznek: több napig tartó lázas állapot, hasi fájdalom, hasmenés, hányás, kifejezett gyengeség, kiütések, kötőhártya-gyulladás, fejfájás. A gyerekek egy része a gasztroenterológiára kerül felvételre akut hasi panaszok miatt vagy véres hasmenés miatt, de a panaszok akár a féregnyúlvány gyulladás tüneteit is utánozhatják. Gyengeség, terhelés (futás, tornázás) közben jelentkező korai fáradás, szívdobogás érzés hátterében a szívizom gyulladása állhat, mely ritmuszavarokat is okozhat.

5, Több ok miatt sem egyszerű a diagnózis felállítása

Nemcsak akkor kell a többszervi gyulladás lehetőségére gondolni a betegnél, ha bizonyított vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le enyhe tünetekkel 2-4 héten belül, de akkor is, ha a gyermeknél nem zajlott le koronavírus fertőzés tüneteit mutató betegség. Bizonyos esetekben ugyanis ezek a tünetek nem csak a fertőzés után 2-4 héttel, hanem az akut fertőzés alatt is jelentkezhetnek, de jelenlegi tudásunk alapján ez sokkal ritkább. A korábban említett legkülönfélébb tünetek alapján látható, hogy a diagnózis felállítása nem könnyű, nagyon fontos a hasonló tünetekkel járó betegségektől elkülöníteni, az egyéb betegségeket kizárni.

6, Átfogó vizsgálatra van szükség a megbízható diagnózishoz

A diagnózist az orvosok laboreredmények és képalkotó vizsgálatok alapján állítják fel, melyhez a vérvételen kívül szükség lehet szívultrahang vizsgálatra, elektrokardiogrammra, mellkasröntgenre és hasi ultrahang vizsgálatra is. A tünetek súlyossága alapján CT és MRI vizsgálat, szemészeti vagy bőrgyógyászati vizsgálat szükségessége is felmerülhet.

7,  A kezelés többféle lehet, mikéntje a beteg állapotától függ

A betegség súlyossága miatt az esetek egy részében a gyermekek intenzív osztályos kezelésre szorulnak, legtöbbször kifejezetten alacsony vérnyomás, a keringési rendszer elégtelen működése miatt, ilyenkor szív- és keringési rendszer gyógyszeres támogatása jön szóba. A tüdő érintettsége esetén előfordulhat súlyos légzési elégtelenség is, mely gépi lélegeztetést tehet szükségessé. A betegség súlyosságától függően többféle kezelési mód is rendelkezésre áll, a gyógyszeres terápia mellett akár olyan komplex eljárások alkalmazása is, mint az ECMO, vagyis műtüdő kezelés. Nagyon súlyos esetben neurológiai eltérések úgy, mint görcsállapotok, agynyomás fokozódás is társulhat a kórképhez.

8, A többszervi gyulladás a szívet is megtámadja!

MIS-C (többszervi gyulladás) előfordulásakor szinte minden esetben bizonyítható a szív érintettsége, mely lehet a szívizomzat, vagy a koszorúerek károsodása, tünetként előfordulhatnak ritmuszavarok is, így a gyermekek az akut állapotból való felépülést követően is kardiológiai és gyermekgyógyászati követést igényelnek, mely sok esetben a kórházból való távozást követően ambuláns vizsgálatokon történik gyermekgyógyászok által.

A sokszervi elégtelenég kialakulásának lehetősége miatt a gyermekek multidiszciplináris kezelést igényelnek, melyhez a gyermekgyógyászati társszakmák együttműködő munkája szükséges.

Fontos! A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet országos intézetként a hét minden napján 24 órában fogadja a beteg gyermekeket az említett betegséggel is (0-18 éves korig) az ország minden részéből.

 

Forrás: Többszervi gyulladást okozhat gyerekeknél a koronavírus - Már hazánkban is diagnosztizálták! | Gyerekmosoly Egészségközpont

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

Ezt jó, ha tudod, ha Olaszországba utazol
Utazás, Élmények, beszámolók
15 fontos dolog, amit érdemes tudni Olaszországról.
5 LEGSZUPEREBB D-VITAMIN FORRÁS
Egészség, Diéta
JÓT TESZ A SZÍVNEK, ERŐSÍTI A CSONTOKAT, SZEBBÉ TESZI A BŐRT ÉS MÉG A DAGANATOS BETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT IS CSÖ ...
Kóbor kutyák és Ken
Történetek, Emberi történetek
Ken délutánonként rendszeresen elkóborolt valahova. Édesapja egy nap követte kisfiát, és így tudta meg, hogy Ke ...
Békási szoros
Utazás, Élmények, beszámolók
A Békás-szoros egyike Európa legszebb természeti látnivalóinak, a festői szoros és a közelében található Gyi ...
Emlékeinkben még mindig élnek
Kedvencek, Kedvenc sztárok
Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából RÁJUK IS emlékezünk.
Főzzünk finomat
Receptek, Főétel receptek
Spanyol Karaj Krumplipürével
A 12 legkülönlegesebb ízű fagyi, melyekről még sosem hallottál
Nagyvilág, Érdekességek
A nyár beálltával megnyitnak a fagyizók és végre újra élvezhetjük helyi kedvenceinket. A jól bevált csoki, va ...
Az állatokkal való kommunikáció
Történetek, Emberi történetek
Magas intelligenciáról árulkodik, ha beszélgetsz házikedvenceiddel
A közösségbe kerülés hátulütője: folyton beteg a gyerek (Ezt a cikket a Ligetrõl másolták: https://liget.ro/kezelo/a-kozossegbe-kerules-hatulutoje-folyton-beteg-a-gyerek#)
Egészség, Megelőzés
Két hetet oviban van a gyerek, két hetet otthon ül – sok közösségbe kerülő gyermek és szülő általános pro ...

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »