Ha láz és gyomorfájás egyszerre, s a gyermek 1hónapon belül koronás volt akkor irány a Heim Pál..!!!!

Ha láz és gyomorfájás egyszerre, s a gyermek 1hónapon belül koronás volt akkor irány a Heim Pál..!!!!


1, Gyerekeknél és fiataloknál is súlyos gyulladást okozhat

Az új típusú koronavírus világjárvány során a csecsemő- és gyermekkori megbetegedések előfordulása nagyon ritka. 2020 tavaszán először Olaszországból, majd Nagy-Britanniából érkeztek hírek gyermekek körében kialakult, több szervet érintő, súlyos gyulladásos állapot kialakulásáról, melyek esetében a SARS-CoV-2 (új típusú koronavírus) szerepe merült fel.

2, Jellemzően 0-21 éves kor között jelentkezhet

A jelenlegi álláspont szerint 0-21 éves kor között jelentkezhet a megbetegedés. Miután ez a betegség még csak rövid ideje ismert, ezért ez folyamatosan változik. Jelenlegi ismereteink szerint leggyakrabban a tizenéves korosztályt érinti, de fiatalabb életkorban is előfordult már.

3, Hazánkban is diagnosztizáltak gyerekeknél koronavírus okozta többszervi gyulladást

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben az első ilyen esetet 2020 októberében, a hazai koronavírus járvány második hullámának kezdetét követő hónapban fedezték fel a szakemberek, azóta számos esetben diagnosztizálták a MIS-C (multisystem inflammarory syndrome in chlidren – többszervi gyulladás gyerekekben) kórképet. A kórházba érkezett betegek életkora megfelel a nemzetközileg leírt eseteknek, jelenleg 8-14 éves kor közötti gyerekeknél diagnosztizálták.

4, Szerteágazó tünetek mellett MIS-C-re utaló jelek

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, azonban leggyakrabban az alábbi panaszok jelentkeznek: több napig tartó lázas állapot, hasi fájdalom, hasmenés, hányás, kifejezett gyengeség, kiütések, kötőhártya-gyulladás, fejfájás. A gyerekek egy része a gasztroenterológiára kerül felvételre akut hasi panaszok miatt vagy véres hasmenés miatt, de a panaszok akár a féregnyúlvány gyulladás tüneteit is utánozhatják. Gyengeség, terhelés (futás, tornázás) közben jelentkező korai fáradás, szívdobogás érzés hátterében a szívizom gyulladása állhat, mely ritmuszavarokat is okozhat.

5, Több ok miatt sem egyszerű a diagnózis felállítása

Nemcsak akkor kell a többszervi gyulladás lehetőségére gondolni a betegnél, ha bizonyított vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le enyhe tünetekkel 2-4 héten belül, de akkor is, ha a gyermeknél nem zajlott le koronavírus fertőzés tüneteit mutató betegség. Bizonyos esetekben ugyanis ezek a tünetek nem csak a fertőzés után 2-4 héttel, hanem az akut fertőzés alatt is jelentkezhetnek, de jelenlegi tudásunk alapján ez sokkal ritkább. A korábban említett legkülönfélébb tünetek alapján látható, hogy a diagnózis felállítása nem könnyű, nagyon fontos a hasonló tünetekkel járó betegségektől elkülöníteni, az egyéb betegségeket kizárni.

6, Átfogó vizsgálatra van szükség a megbízható diagnózishoz

A diagnózist az orvosok laboreredmények és képalkotó vizsgálatok alapján állítják fel, melyhez a vérvételen kívül szükség lehet szívultrahang vizsgálatra, elektrokardiogrammra, mellkasröntgenre és hasi ultrahang vizsgálatra is. A tünetek súlyossága alapján CT és MRI vizsgálat, szemészeti vagy bőrgyógyászati vizsgálat szükségessége is felmerülhet.

7,  A kezelés többféle lehet, mikéntje a beteg állapotától függ

A betegség súlyossága miatt az esetek egy részében a gyermekek intenzív osztályos kezelésre szorulnak, legtöbbször kifejezetten alacsony vérnyomás, a keringési rendszer elégtelen működése miatt, ilyenkor szív- és keringési rendszer gyógyszeres támogatása jön szóba. A tüdő érintettsége esetén előfordulhat súlyos légzési elégtelenség is, mely gépi lélegeztetést tehet szükségessé. A betegség súlyosságától függően többféle kezelési mód is rendelkezésre áll, a gyógyszeres terápia mellett akár olyan komplex eljárások alkalmazása is, mint az ECMO, vagyis műtüdő kezelés. Nagyon súlyos esetben neurológiai eltérések úgy, mint görcsállapotok, agynyomás fokozódás is társulhat a kórképhez.

8, A többszervi gyulladás a szívet is megtámadja!

MIS-C (többszervi gyulladás) előfordulásakor szinte minden esetben bizonyítható a szív érintettsége, mely lehet a szívizomzat, vagy a koszorúerek károsodása, tünetként előfordulhatnak ritmuszavarok is, így a gyermekek az akut állapotból való felépülést követően is kardiológiai és gyermekgyógyászati követést igényelnek, mely sok esetben a kórházból való távozást követően ambuláns vizsgálatokon történik gyermekgyógyászok által.

A sokszervi elégtelenég kialakulásának lehetősége miatt a gyermekek multidiszciplináris kezelést igényelnek, melyhez a gyermekgyógyászati társszakmák együttműködő munkája szükséges.

Fontos! A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet országos intézetként a hét minden napján 24 órában fogadja a beteg gyermekeket az említett betegséggel is (0-18 éves korig) az ország minden részéből.

 

Forrás: Többszervi gyulladást okozhat gyerekeknél a koronavírus - Már hazánkban is diagnosztizálták! | Gyerekmosoly Egészségközpont

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »