KÖNYVESpolc - JÚNIUS

KÖNYVESpolc - JÚNIUS


Februárban indított sorozatomban minden hónapban kiválasztok egy könyvet a KÖNYVESPOLComról, amit olvasásra ajánlok Olvasóimnak. Akik ismernek, tudják, hogy könyvfüggő vagyok, és igyekszem környezetemet is rászoktatni az olvasásra. Majdnem minden zsánerben olvasok, így különböző történetek bemutatására készülök, talán csak háromtípusú írás van, ami nem annyira az én világom: romantikus, krimi és erotikus. Igyekszem olyan könyveket leemelni a polcomról, amik jelenleg már nincsenek agyonreklámozva, de ettől még jók. VÁLTOZÁS! A sorozat átköltözött az 1000 Könyv magazinra. 2024 januárjától ott folytatódnak az ajánlók.

 

 

KÖNYVESpolc 5. rész
 

A hónap könyve 2022. Június – STEPHEN KING: A RAGYOGÁS

 

Stephen King könyve az első a listámon, amely nem található meg a Könyvespolcomon - MÉG, mivel E-book-ban olvastam korábban. Mégsem akartam kihagyni, mert úgy gondolom, ez volt az a könyv, ami eldöntötte, hogy a továbbiakban is szeretnék olvasni az írótól.

Sosem terveztem, hogy Kingtől bármit is olvasnék, vagy akár megnézném bármelyik filmjét is, amely valamelyik könyvéből készült, mivel engem elrettentett a horror szó, amit a nevével kapcsolatba hoztak. A ragyogás volt az első könyve, amit végül is a kezembe vettem, és nem az utolsó. Szerintem minden idők egyik legjobb regénye, és ha bárki is valaha úgy döntene, hogy könyvet írna, ajánlom King történeteit, mert szerintem ő a legjobb a karakterek kidolgozásában. Szinte mindent megtudhatunk egy-egy szereplőről. Ennek köszönhetően pedig sokszor drukkolok a rosszaknak a könyveiben. Mint ahogy ebben is inkább sajnálatot éreztem a főhős iránt, mint dühöt és utálatot.

 

 

A fülszöveg:

„A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.”

 

 

Az elmúlt évek alatt sok King-történetet elolvastam, de A ragyogás valószínűleg mindig is a kedvencem marad. Zseniális alapötlet! Zseniális helyszín! Zseniális szereplők! Zseniális történetvezetés! Zseniális lezárás! Sok-sok borzongás.

A regényben először a főszereplő, Torrance család háttértörténetét ismerhetjük meg. Az alkoholizmusból kimászni próbáló Jack Torrance pont az ivás miatt veszíti el sorra munkáit, de kap egy nagyszerű lehetőséget: eszményi állást ajánlanak neki, téli gondnok lehet egy elegáns szállodában, a Sziklás-hegységen. Ez a hely a hideg idő és a rengeteg hó miatt el van zárva a külvilágtól, tehát a férfi számára ez egy ideális lehetőség arra, hogy rendezze kapcsolatát feleségével, mivel családját is magával viheti az üresen álló szállodába.

Jack számára így elérkezik egy nagyszerű lehetőség, hiszen minden adott ahhoz, hogy újra tervezze életét. Elhatározza, hogy megírja a szálloda történetét, de amikor átnézi az erről szóló feljegyzéseket, ijesztő részletek derülnek ki a szálloda múltjából. A szálloda egyre különösebb arcát mutatja.

 

"Minden nagy szállodának vannak botrányai – mondta. – Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók." 

Danny, Jack fia, aki látnoki képességekkel rendelkezik, vagyis az úgynevezett ragyogással, egyre több furcsa jelre lesz figyelmes. Lát a hotelben egy korábban vízbe fulladt nőt, a játszótéren életét vesztett kislányt, és még más ijesztő jelenségekre is felfigyel. Rájön, hogy sem a szállodával, sem apjával nincs rendben valami. Folyamatosan fejlődik ki az alkoholizmussal küzdő Jack karakterében a rossz, amit a környezet, vagyis a világtól elzárt, megközelíthetetlen helyszín még inkább előhív. Sokszor nem lehet tudni, hogy képzelődik a főhős, vagy valóban megtörténnek vele azok a dolgok, amik arra kényszerítik, hogy megsemmisítse családját. A horrorisztikus jelenetek olyanok, mintha valóságosak lennének.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy lélektani borzongásra vágyik.

A könyvből egyébként nemcsak a Kubrick féle változat készült el, de egy későbbi filmet is leforgattak, ami sokkal jobban hasonlít a könyvre.

 

Ha szeretnél még könyvekről, vagy írókról olvasni, akkor látogass el 1000 Könyv magazinunkra is!

 

Forrás:

libri.hu

wikipedia

Felső kép: pixabay.com

Képek: port.hu, libri.hu

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »