Ma mindenki megbolondul egy kicsit

Ma mindenki megbolondul egy kicsit


Ma van április 1-je, a BOLONDOK NAPJA, ezért úgy döntöttem, ezt a témát járom körbe. Vajon honnan származik ez a szokás, mikor jött divatba és hogy vált az egész világon népszerűvé? Többek között ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

 

 

 

Bolondok napját – amelyet minden évben április 1-jén tartanak – évszázadok óta ünneplik a különböző kultúrák, bár az, hogy honnan ered ennek a szokásnak a kialakulása és elterjedése, az a mai napig rejtély. Az „Április bolondja” elnevezésű játék, valójában egy viccelődés, amikor az emberek megtréfálják, rászedik egymást, a bolondját járatják másokkal, és az „áldozat” lesz április bolondja. Az emberek ilyenkor vagy álhíreket terjesztenek, vagy vicceket találnak ki, a hangsúly azon van, hogy jót szórakozzunk a hiszékeny embereken. Míg kialakulásának pontos történetét rejtély övezi, a média és a nagy márkák gondoskodtak arról, hogy a nem hivatalos ünnep hosszú élettartamot élhessen meg, hiszen felkarolták és elterjesztették a bolondok napi tréfákat.

 

Bolondok napja eredete

Egyes történészek azt feltételezik, hogy a bolondok napja az 1500-as évekre vezethető vissza. Pontos dátum nem ismert, de egyes kutatók szerint a kelta népcsoport vezette be azt a szokást, hogy április elején vidám tavaszi ünnepet ült. Mások szerint IX. Károly francia király 1564-ben egy új rendeletet hozott létre, és az újesztendőt április 1-jéről áttette január 1-jére. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek. Több tudós is úgy gondolja, hogy valóban a hónap-változás vezetett el ahhoz, hogy elindulhasson a bolondok napja, de a dátumok nem minden esetben egyeznek meg. Egyes történészek szerint az 1582. év volt az első bolondok napi ünnep, amikor Franciaország áttért a Julianus-naptárról a Gergely-naptárra, ahogy azt a tridenti zsinat is mutatja. A Julianus-naptárban, akárcsak a hindu naptárban, az újév az április 1-je körüli tavaszi napéjegyenlőséggel kezdődött. A Gergely-naptár bevezetése után az újév január 1-jére került, ez a változás nem volt általánosan népszerű. Azok, akik elfogadták az új naptári dátumot, trükköztek azokkal, akik nem, és „áprilisi bolondokként” emlegették áldozataikat. Ők lettek a viccelődések célpontjai, az álhírek befogadói, vagyis április bolondjai. Velük aztán bármit meg lehetett tenni, mert rendkívül hiszékenyek voltak. Például a hátukra egy papírhalat ragasztottak, és úgy is emlegették őket, mint áprilisi halak, mivel úgy tartották, a hal szimbolizálja a könnyű prédát és a hiszékeny embert.

 

Hilaria az ókori Rómában

Hilaria fesztivál, a fotó forrása: random-times.com


A történészek a bolondok napját olyan fesztiválokkal is összekapcsolták, mint például a Hilaria (jelentése: örömteli), amelyet az ókori Rómában március végén ünnepeltek a Cybele-kultusz követői. Ezen a fesztiválon az emberek álruhába öltöztek, polgártársaikat, sőt még a bírókat is gúnyolták, és állítólag Ízisz, Ozirisz és Seth egyiptomi legendája ihlette az eseményt. Viszont más kutatók úgy tartják, hogy ez az időszak a megújulás és az újjászületés időszaka, amelyet jókedv jellemez, és egyáltalán nem hasonlít a március végi római Hilaria fesztiválhoz, habár a jókedv ennek a rendezvénynek is része volt.

 

Tavaszi napéjegyenlőség és április bolondok      

Azt is feltételezik, hogy bolondok napja a tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik, vagyis szorosan összeköthető a tavasz első napjával, amikor az anyatermészet „megbolondította” az embereket a változó, kiszámíthatatlan időjárással, ahogy a köztudatban elterjedt, „szeszélyes” áprilissal.

 

A brit Bolondok napja

A brit nép szerint a bolondok napja a nottinghamshire-i Gotham-hez és egy 13. századi eseményhez kötődik. A legenda úgy tartja, hogy János király meg akarta szerezni Gotham földjének egy részét, hogy vadászkastélyként használhassa. Ez az ötlet természetesen nem volt népszerű a városlakók körében, ezért egy ravasz tervet eszeltek ki, hogy „lebeszéljék” a királyt. Úgy döntöttek, hogy bolondot játszanak, és amikor a király emberei a városba érkeztek, azt hitték, mindenki megbolondult, mert olyan furcsa dolgokat láttak, amire korábban nem volt példa. Például kieresztettek egy halat, de mindenféle más őrült dolgokat is csináltak. A király emberei „megállapították”, hogy Gotham városa tele van őrültekkel, ezért jobb lenne máshol vadászkastélynak való épületet keresni. Az emberek olyannyira megörültek sikeres tervüknek, hogy azóta is megtartják április 1-jén a bolondok napját. Habár a feljegyzések szerint John Aubrey író volt az első, aki utalt a bolondok szent napjára, 1686-ban, úgy tűnik, hogy ekkorra az április 1-jei hagyományok már beépültek Nagy-Britannia életébe.

 

Vadássz egy kakukkmadárra  

A bolondok napja a 18. században gyorsan terjedt Nagy-Britanniában. Különösen Skóciában volt népszerű, ahol a hagyomány egy kétnapos esemény lett, kezdve a „vadássz egy kakukkmadárra” elnevezést viselő szokással, amely során az embereket hamis megbízásokra küldték (a kakukkmadár szó valójában itt jelkép, a bolond szimbóluma), majd apró csínyek követték a megbízást, mint például álfarok feltűzése, vagy a „Rúgj belém!” felirat. A csínytevések lehetnek egészen egyszerűek, de meglehetősen bonyolultak is.

 

Bolondok napi álhírek                

A modern időkben az emberek mindent megtesznek azért, hogy április elsejei álhírekkel vicceljék meg egymást. Az újságok, rádió- és tévéállomások és weboldalak csatlakoztak a kezdeményezéshez, és egy ideje részt vesznek abban az április 1-jei hagyományban, hogy felháborító, kitalált, hihetetlennek tűnő történetekről számolnak be, ezzel megtévesztve nézőiket. Természetesen az álsztorikat csak a hiszékeny emberrel tudják „elhitetni”. A BBC különösen élvezi az álhírek terjesztését, 1965-ben például azzal sokkolták a közvéleményt, hogy szagokat is sugároztak. Aztán később repülő pingvinekről számoltak be, akik elrepültek az Amazonas esőerdejébe, hogy a trópusi napon sütkérezve élvezzék a telet. Ez a videó egyébként az internetre is felkerült.

Nézzünk még néhány vicces álhírt:

 

1856: A londoni Tower egy oroszlánmosó extravagáns eseménynek ad otthont

Az 1856. április 1-je előtti napokban a londoni lakosok hivatalos megjelenésű meghívót kaptak Tower of London emblémával ellátott papírra nyomtatva, amelyet még viaszpecséttel is elláttak. A „Herbert de Grassen” által aláírt szórólap azt hirdette, hogy megtekinthető a népszerű turistalátványosság, az oroszlánmosás. Ezt amolyan éves szertartásként hirdették, amelyet minden április 1-jén megrendeznek. A gyanútlan, hiszékeny embereket meghívták, hogy nézzék meg az oroszlánok mosásának éves szertartását. A toronyhoz vezető úton csak azt tapasztalták a szép számmal megjelent kíváncsi emberek, hogy természetesen nincs is ilyen szertartás. Az oroszlánok mosása április 1-jei álhír volt csupán.

 

1957: Spagettifán terem a spagetti?     

Hagyjuk a britekre, hogy kitalálják a történelem legemlékezetesebb bolondok napi álhíreit, így legalább jól szórakozhatunk rajta. 1957. április 1-jén a BBC mutatott egy felvételt, amelyben egy svájci gazdálkodó család rekord mennyiségű spagettitészta-termést szüretelt le a spagettifáikról. Olyan álfelvételeket közvetített a tévéállomás, amelyeken az emberek tésztát szedtek le a fákról. Angliában akkoriban a spagetti még egzotikus, rejtélyes eredetű ételféleség volt, ritkaságnak számított, így sok néző simán elhitte a sztorit. A BBC Panoráma címmel futó műsora közölte a felvételeket, amelynek láttán rengeteg megkeresés érkezett a nézőktől, hogy hol vásárolhatnának spagettinövényt, vagy hogyan neveljenek saját spagettifát. A BBC állítólag azt javasolta az érdeklődőknek: "Tegyen egy szál spagettit egy doboz paradicsomszószba, és remélje a legjobbat."


Így szüretelik a spagettifáról a spagettit, a fotó forrása: en.wikipedia.org

 

1962: A harisnyanadrág-trükk

Akik már megéltek egy bizonyos életkort és elmúltak legalább 40 évesek, azok még talán emlékezhetnek arra, hogy nem mindig volt az adás színes a televíziókban. Kezdetben fekete-fehér műsorokat sugároztak. Ezért aztán egyáltalán nem volt meglepő, amikor 1962. április 1-jén Svédország egyetlen televíziós csatornájának állítólagos műszaki szakértője izgalmas bejelentést tett. Egy nejlonharisnya kinyújtásával és a képernyőre felragasztásával a nézők a szokásos fekete-fehér adást színesben nézhették meg. Itt aztán főleg megállja a helyét az „Egy bolond százat csinál” mondás, mert természetesen az emberek rohantak, hogy otthonaikban kipróbálják a rendkívüli tippet. De talán nem árulok el titkot, ha elmondom: csalódniuk kellett. A nejlonharisnya ugyanis nem hogy a színeket nem hívta elő, de még el is homályosította a képernyőt.

 

1972: Felbukkan a Loch Ness-i szörny

Nagyon kevés április elseje telik el Nessie-vel kapcsolatos álhír nélkül, de 1972-ben egy széles körben publikált fénykép sokakat meggyőzött arról, hogy a Loch Ness elképzelhetetlen lakója végre tényleg feltűnt – sajnos azonban holtan. Kiderült, hogy az álinformáció a yorkshire-i Flamingo Park állatkert egyik gondozójától terjedt el, aki egy elefántfóka élettelen testét dobta a tóba. Csak a munkatársait akarta megviccelni, de a „hír” gyorsan terjedt.

 

1976: A gravitáció szünetet tart

1976. április 1-jén a BBC újabb bolondok napi álhírt jelentett be. Sir Patrick Moore csillagász azt mondta a hallgatóknak, hogy aznap reggel 9 óra 47 perckor a Plútó és a Jupiter ideiglenes összehangolása csökkenti a Föld gravitációját, lehetővé téve az emberek számára, hogy rövid időre lebegjenek. Bizony, 9:48-kor több száz elbűvölt telefonáló árasztotta el a vonalakat azzal a bejelentéssel, hogy a levegőben lebegtek.

 

1992: Richard Nixon visszatér

Richard Nixon újra indul az elnökválasztáson? Ez derült ki az Országos Közszolgálati Rádió „Nemzet beszéde” című műsorából 1992. április 1-jén. A szegmensben még egy felvétel is szerepelt, amelyben a kegyvesztett politikus ezt hangoztatta: „Soha nem csináltam semmi rosszat, és nem is fogok ilyet tenni”. A felháborodott hallgatók betelefonáltak a rádióba, hogy kifejezzék döbbenetüket, így az állomás kénytelen volt elismerni, hogy a bejelentés átverés volt. Rich Little komikus volt, aki beszélt, és nem Nixon elnök, és ez a jelenet valójában egy bolondok napi tréfa volt, de mindenképpen meglepte az országot.

 

1998: A balkezesek saját hamburgert kapnak

Az USA Today egy egész oldalas hirdetésében a Burger King egy új menüelemet mutatott be, amelyet kifejezetten a balkezes emberek számára terveztek: a Left-Handed Whoppert. A gyorséttermi lánc szerint készítéskor a hamburger fűszereit 180 fokkal elforgatták, hogy jobban megfeleljenek az éttermeiket látogató 1,4 millió balkezesnek. A szendvicset vendégek ezrei kérték a pultnál, hiszen sok kíváncsi balkezes vásárló akarta kipróbálni az új terméket. Rendeléskor derült ki, hogy ez bizony április 1-jei tréfa volt.

 

2000: Az emberek az elméjükkel böngésznek a Google-n

A mostanra már éves átveréseiről híres Google 2000 óta tréfálkozik a böngészőkkel. A keresőmotor webhelyének látogatói az első viccelődéskor az úgynevezett „MentalPlex” technológiával ismerkedhettek meg, amely állítólag olvas az emberek gondolataiban, és így megkímél minket attól, hogy be kelljen gépelni azt, amit keresünk. A Google az azóta eltelt évek során egyre több bonyolult trükköt hajtott végre, és olyan termékeket és funkciókat jelentett be, mint a Google Nose, a  Gmail Motion, vagy a PigeonRank. Évente kitalálnak tehát egy csínyt, hogy ne unatkozzanak az április 1-jei böngészők.

 

2013: Cicákat a hadseregbe

Az amerikai hadsereg 2013-ban döntött úgy, hogy kihasználják az április 1-jei tréfálkozást, és egy hivatalosnak tűnő sajtóközleményt küldött ki országszerte, amelyben bejelentette az Egyesült Államok fegyveres erőinek legújabb kiegészítését. Azt hangsúlyozták, hogy mostantól nemcsak a férfiak, de a macskák is számíthatnak katonai sorozásra, mert ez jelentősen csökkentené a katonai kiadásokat, ráadásul a tisztviselők szerint épp ideje, hogy a macskák is tegyenek valamit országuk szolgálatáért, és dolgozzanak. A hadsereg katonái egyébként dühösen fogadták a hírt, és nem nézték jó szemmel a négylábú újoncokat.

 

Macskákat a hadseregbe, a fotó forrása: youtube

 

A nem túl kreatív, de tréfára vágyók számára még mindig ott vannak azok a klasszikus szokások, csínyek, amik szintén jókedvet okozhatnak másoknak, például letakarják a WC-t műanyag fóliával, vagy kicserélik a cukrot a sóval.

 

 

Forrás:

history.com

historic-uk.com      

Felső kép: history.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »