Varázslatos hazai vízesések

Varázslatos hazai vízesések


1. Lillafüredi-vízesés, Bükk

Lillafüredi vízesés – Wikipédia Lillafüred - Uni-Hotel

A Miskolchoz tartozó Lillafüreden zubog alá Magyarország legmagasabb mesterséges zuhataga. A hazai csúcstartó 20 méter magasból ontja dübörgő víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A Szinva-patak táplálja, amely eredetileg a Hámori-tóba torkollott, ám a Palotaszálló 1927 és 1931 közötti építésekor vizét elterelték, s a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították. Mesterséges volta azonban semmit nem vesz el a látvány élvezeti értékéből. Sőt, ha még fokozni szeretnéd a hatást, akkor sétálj fel az egykori vadászkastélyhoz, ahol ma a neoreneszánsz Palotaszálló működik, és nézz szét az alatta elterülő függőkertben. A teraszok, a sziklák és a robajló vízfüggöny fantasztikus képet tárnak eléd. A zuhatagot követő gyalogúton, a korlátok mellett, terméskő bástyák mentén biztonságosan lejuthatsz egészen a vízesés „lábához”, ahol az Anna-barlang bejárata nyílik.

2. Ferde-vízesés, Csepegő-szikla, Keleti-Mecsek

A Kelet-Mecsek legszebb völgye – Óbánya, Ferde-vízesés | Kiránduló 1. Lillafüredi-vízesés, Bükk, 2. Ferde-vízesés, Csepegő-szikla ...

Nagy szerencséjük van az óbányaiaknak, hogy egy meseszép völgyben lakhatnak. A Kisújbánya és Óbánya között húzódó völgyszoros joggal pályázhatna az ország legromantikusabb szurdoka címre. Az Öreg-patak mellett vezető túraösvény Hobbitfalvát idéző erdőrengetegben kanyarog. Itt még azon sem lepődnénk meg nagyon, ha Zsákos Frodó jönne velünk szembe. E helyütt található a Keleti-Mecsek leglátványosabb zúgója, a Tündér-lépcső, avagy közismertebb nevén a Ferde-vízesés. Érdekessége, hogy nem egyenes, mivel a kréta időszaki vulkanikus tevékenység következményeként a kibillent, pados mészkőrétegeken valóban ferdén zubog le a patak vize. A vízesés közelében a látványos Csepegő-szikla magasodik, amelyről valóban több helyen csöpög a víz. Igazi rohanásból kiszakító, léleknyugtató hely. Óbánya és Kisújbánya felől egyaránt a Dél-dunántúli Kéktúra kék jelzésén juthatunk el e különleges természeti látványosságokhoz.

3. Alsó- és Felső-vízesés, Mátra

Felső-vízesés (Mátra) • Vízesés » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN, VÍZEN ... Alsó-vízesés (Mátra) • Vízesés » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN, VÍZEN ...

Van a Nyugati-Mátrában két, közel négy méter magasról lezúduló, parádés vízesés, amelyeket még a legrészletesebb útikönyvek sem említenek. Pedig nem ártana tudni az Alsó- és a Felső-vízesésről, és rajta is vannak a térképen, csak egy kicsit alaposabban kell őket keresni. Mátrakeresztesről kb. 15 perces gyaloglással, a piros kereszt jelzésen jutunk el az Alsó-vízeséshez, majd a piros háromszög jelzésen a csupán pár száz méterre lévő Felső-vízeséshez és a fölé magasodó Lyukas-kő (Szikla-kapu) boltívszerű sziklaképződményéhez. Ha csapadékos időszak után érkezünk ide, garantáltan földbe gyökerezik a lábunk az ámulattól. A borostyánnal benőtt sziklafal tetejéről aláhulló, több méteres zuhatag minden fotóst kattintásra késztet. Mohás sziklatömbök, csobogó patak, Szikla-kapu, mint egy „kincskeresős” kalandfilm helyszíne. Csak a rejtekhely hiányzik.

4. Ördögmalom-vízesés, Visegrádi-hegység

Ördögmalom-vízesés – Wikipédia Visegrád - Ördögmalom-vízesés - YouTube

Visegrádtól nem messze, mintegy 2,5 kilométerre, az Apát-kúti-völgy legszebb szakaszán, a Malomkerti-völgyben bukkanhatunk az Ördögmalom-vízesésre. A sebesen futó Apát-kúti-patak a legömbölyített andezitdarabokon, az „ördög malomkövein” meg-megakadva, 25 méter hosszan ömlik le. Jól látható, hogy az évezredek során a csobogó patak hogyan vájt magának kővályút az andezittufa-lépcsőben, a sziklapad alatt pedig egy öblösebb medencét alakított ki. Kihagyhatatlan úti cél hóolvadás után vagy a nagy tavaszi esőzések idején, amikor a fürge patak széles sávban, nagy robajjal bukik alá a sziklafalon. Ha egy kellemes erdei sétával szeretnéd összekötni a vízesésezést, akkor a Visegrádról induló piros jelzésű turistautat ajánljuk. Lustábbak kocsival is érkezhetnek, mivel a helyszín Visegrád felől a Telgárthy-rétig, a Bertényi Miklós Füvészkertig aszfaltúton, autóval is jól megközelíthető.

5. Római-fürdő, Bakony

Római fürdő, Bakonynána » KirándulásTippek Római-fürdő, Bakonynána - Vadregényes szurdokvölgy a Gaja-patak ...

A Keleti-Bakony sokak szerint egyik legvadregényesebb vidéke a Bakonynána közelében található Gaja-szurdok, ahol a Gaja patak sziklák közé szorult vízesése, a Római-fürdő működik. A völgymeredély hirtelen összeszűkül, és a patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ontja hömpölygő vízáradatát. A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja, vizét pedig végül egy meredek sziklatömbökkel szegélyezett, árnyas medencébe bocsátja. Magas vízálláskor a patak teljes egészében kitölti a völgyszoros alját. A Római-fürdő katlanját leginkább a szurdokot felülről érintő kék jelzésű turistaúton ajánlott megközelíteni. A vízesés mellett, a völgyoldalban nyílik a hírhedt bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-barlang bejárata. A közelben találjuk a bővizű Vadalmás- vagy Szerelem-forrást, amely kulturált környezetével, padjaival, asztalaival, fedett pihenőjével kiváló erdei piknikezőhelynek bizonyul. A vízesést és a Gaja völgyének látnivalóit legkönnyebben az Országos Kéktúra útvonalán érhetjük el.

6. Fátyol-vízesés, Bükk

Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés, Hungary, Bükk mountain | Vízesés ... Miért éppen a Bükk? - Szép világunk magazin

Ha vízesés Magyarországon, akkor a Szilvásvárad közelében található Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés feltehetően mindenkinek beugrik. Népszerűsége és tetszési indexe a hazai zuhatagok között egyértelműen az első három közé emeli. Ennek egyik oka, hogy a mésztufagátak alkotta teraszain az év legnagyobb részében látványosan görgeti víztömegét. A másik, hogy elbűvölő a táj, amelyben a Szalajka-patak csörgedezve végigfut, és a vízesésen kívül is akad még itt bőven látnivaló. A lipicai ménes, a vadaspark, az erdészeti múzeum, a Szikla-forrás, a pisztrángos tavak, az erdei kisvasút, a Gloriette-tisztás, az Istállós-kő ősemberbarlangja mind a közelben találhatók, ezért érdemes egész napos kirándulást szervezni a Szilvásváradra.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »