Magazin


Település:
Fejér megye, Dunaújváros

Létrehozva:
2020-01-11 16:43:07


Golgotavirág

Jézus szenvedéseinek szimbóluma

A Golgotavirág

Az amerikai földrészen őshonos golgotavirág az első spanyol misszionáriusokat Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztette, ezért úgy tartották, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. A csodás virágzatból fejlődik ki a kerek, édes-savanykás passiógyümölcs, amelynek legismertebb ehető fajtája a maracuja.

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége. Magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág). A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
  • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
  • az öt portok az öt sebhely,
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
  • a kacs a korbács.

A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja.

A Passiflora caerulea (kék golgotavirág) talán a legelterjedtebb. Ha növényt szerzünk be inkább virágzó/ bimbós növényt vagy dugványt vegyünk, sajnos magról hosszú idő míg virágzik.

Sokszor télállóként hirdetik, de a mi teleink során könnyen kifagy, ilyenkor kis vigaszt jelenthet, hogy hozhat sarjakat.

Nagyobb, főleg magasabb cserépbe, kevés trágyával kevert, enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő földbe  ajánlott ültetni. 2-3 évente ültessük át.

Tavasztól őszig tápoldatozzuk, Volldüngert és egy magasabb káliumtartalmú tápot felváltva javasolt használni.

Télen hűvösben teleltessük, majd tavasszal jócskán vissza kell vágni, ilyenkor is lehet vízben is gyökereztetni, dugványozni.

Így lesz csodálatos növényünk!

/ Forrás: balkonada.cafeblog.hu /