Szabolcsi sárga túró


Kategória:
Receptek, Desszert receptek

Létrehozva:
2020-03-10 08:17:15

Cikk írója:
Éva Fekete


Szabolcsi sárga túró

Nálunk Szabolcsba nem hiányozhat a húsvéti asztalról a sárga túró. Hozzávalók: 1 l tej 10 db tojás 3 ek kristálycukor fél kk őröltfahéj fél marék mazsola 1 kk só A tejet egy lábasba öntjük, forralni kezdjük. Közben a tojásokat mély tálba ütjük és a cukorral, a sóval, fahéjjal habverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, sőt, nem is szabad, csak mintha rántottának vernénk. Adjuk hozzá a mazsolát is. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó keverés mellett addig forraljuk, amíg összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó nem lesz. Vegyük le a tűzről. Egy szűrőt béleljünk ki egy tiszta, és ha lehet, ritkább szövésű konyharuhával, öntsük bele a masszát. Fogjuk össze a konyharuha sarkait, kössük meg, majd szúrjunk a csomóba egy fakanalat, és a batyut lógassuk egy nagy fazékba. Körülbelül két óra alatt gyönyörűen kicsepeg a felesleges lé a „túróból”; vegyik ki a ruhából. Tálaláskor szeletekre vágva kerül a főtt sonka és a kalács mellé.