Település:
Csongrád megye, Szeged


November 17.


Lila köntösbe öltözik ma a Dóm a koraszülött gyermekek világnapján

Lila köntösbe öltözik ma a Dóm a koraszülött gyermekek világnapján

 
 

Minden évben november 17-én lila színt öltve magunkra tisztelgünk azok előtt a pici hősök előtt, akik ideje korán érkeztek erre a világra, és nagy csatát kell hogy megvívjanak rögtön a születésük után, mire szüleik szerető, ölelő karjaiban érezhetik az otthon melegét. Ő értük, és a hozzájuk hasonlóan emberfeletti módon küzdő szüleikért, a gyermekintenzív osztályokon dolgozó orvosokért, és ápolókért, és mindenkiért, aki most nehéz és traumatikus élethelyzetben van, ma 17:30 és 18:30 között lila színben fog pompázni a szegedi Dóm.

Dr. Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, ma Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött, ezért elöregedő társadalmunkban még kiemelkedőbben fontos, hogy minden megszületett gyermeket felemeljünk, és erőt adjunk a szülőknek, hogy érezzék, igenis a társadalom értékes tagjai ők is, és az a gyermek is, aki korábban érkezik. Ezért Szegeden immáron negyedik alkalommal gyúlnak fel a lila fények a Dóm falain, mely létrejöttében nagyon nagy segítséget nyújt az alapítvány számára Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Fotó: anyanet.hu

Dr. Rádi Kata elárulta, különleges meglepetésekkel készültek idén a Koraszülöttek világnapjára: “a dél-alföldi gyermekosztályokra, szülészetekre antibakteriális szoptatós párnákat ajándékoztunk, Szegedre, Vásárhelyre, Gyulára, Halasra, Kecskemétre, és egy új kiadvánnyal is készült az alapítvány a koraszülött világnapra. Ez a Pici útlevél nevezetű könyvecskénk. Ebben a pár oldalas kiadványban az anyuka végigtudja kísérni, végig jegyzetelheti útlevél formában, hogy mi történik az intenzív osztályon töltött idő alatt a gyermekével. Mikor veszik le a picit a szondáról, mikor tudják etetni, anyatejjel, donortejjel, vagy tápszerrel, mikor költözik át az inkubátorból a kiságyba, és ami a legfontosabb, ezt az utazást kivel osztotta meg, járta végig. Ez egy eseménynapló, babanapló, az életben való utazás első időszakát dokumentálja. Ez a napló a gyermekek részére is fontos lehet, hiszen sok-sok év múlva végig tudják majd lapozni, és megismerhetik belőle saját történetüket.”


Az alapítvány munkájában kiemelten szem előtt tartja a koraszülöttek szülőinek támogatását is, hogy egy befogadó és elfogadó közösség részévé válhassanak. “Számunkra nagyon fontos azt az üzenetet közvetíteni, hogy ezeknek a pici hős gyermekeknek vannak nagyon nagy hős szülei is, akiknek ugyanezt a traumatikus állapotot kell túlélni, feldolgozni, és abban, hogy a mindennapokban erőt tudjunk nekik nyújtani, nagyon fontos a közösség ereje.” – árulta el Dr. Rádi Kata

Forrás: szeged365.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »