Település:
Budapest, 18. kerület


Pestszentlőrinc-Pestszentimre főtere


Az Üllői út mellett, lényegében Pestszentlőrinc és Pestszentimre között található a Kossuth tér

Teljesen megújult Pestszentlőrinc-Pestszentimre főtere

 

 

Az Üllői út mellett, lényegében Pestszentlőrinc és Pestszentimre között található a Kossuth tér, amely a mai napig hordozza az 1929-ben megálmodott szerkezetét. A közösségteremtő funkcióját azonban már régóta képtelen volt betölteni, ezért az önkormányzat a teljes megújítás mellett döntött. A TÉR_KÖZ városrehabilitácós pályázat most a déli rész megújítására adott lehetőséget. A SAGRA Architects által tervezett, mostanra elkészült park kifejezetten esztétikus lett.

A XVIII. kerület központi részén található park szerkezetét Rerrich Béla tervezte egy 1929-es tervpályázat keretében. A neves építész többek között a szegedi Dóm tér és az angyalföldi Gömb utcai iskola tervezőjeként lehet ismert.
Mivel a park állapota finoman szólva is leromlott az elmúlt évtizedekben, ezért az önkormányzat 2011-ben ötletpályázatot írt ki, hogy a helyi közösség újra sokkal intenzívebben használhassa az egyébként kitűnő adottságokkal rendelkező területet. A pályázaton a SAGRA Architects Kft. építészei, Sajtos Gábor, Virág Péter, Páll András és Vastagh Gabriella értek el I. helyezést.

Teljesen megújult Pestszentlőrinc-Pestszentimre főtere

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Maga a park közvetlenül az Üllői út mellett található, de épp elég nagy ahhoz, hogy akár csendesebb részeken pihenjünk. A megújított gyepfelületek csapadékellátásáról a jövőben öntözőrendszer gondoskodik.


Teljesen megújult Pestszentlőrinc-Pestszentimre főtere

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A fák alatt kellemes, árnyékos részeket, a református templom előtti tér pedig nagyobb, nyílt területeket találunk.

 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A zöldfelület szélén, az Üllői út felőli oldalon találjuk a pavilonépületet. Az áttört, visszafogott üvegfalakat kapott épületben a tervek szerint
kávézó

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »