Település:
Pest megye, Pilis


Pilis Város


Amit Pilisről szükséges tudni

Pilis                     

                                                                     

Összekeverendő Pilis városa a Pilis hegységgel bár teljesen más a két hely. Pilis városa Pest megye délkeleti részében, a Dunántúltól keletre, Budapesttől 46 kilométerre, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtértől 26 kilométerre helyezkedik el, a 4-es főút mellett. Tömegközlekedéssel pedig Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalat érinti, melynek egyik megállópontja Pilis. Becsült teljes népesség száma 11 678 (2018.január.1.)

Pilis név származása 1326-ban származó első írásos a településsel kapcsolatban, mely egy örökléssel kapcsolatos okirat már Pilis néven említi a települést. Karácsony János: A magyar nemzetségek c munkájában olvasható egy Pylis nevű nemzetség, akik Árpád fejedelemmel jöttek a Kárpát- medencébe. A község első ismert birtokosa Pylisi család volt, innen kapta a település a nevét.    

Gazdag történelmi múlttal és emlékekkel teli település. Szakemberek felfedezték kőkori, bronz és vaskori leleteket, a II-IV századból való szarmata halomsírokat, avar és honfoglalás kori sírokat.

Pilis 1722 utáni újra telepítése Beleznay Jánoshoz fűződik. Felesége Grassalkovich Zsuzsanna kivel közösen kezdték el a közösség betelepítését. Elsőnek szlovák származásúak majd a közeli pusztákról, Dunántúl és Délvidék irányából is megindítják a település fejlődését. A szőlőtermesztés a dolinai dombok lankáin jellegzetes tevékenység.

Városunkban található az ország ötödik legnagyobb evangélikus gyülekezete (6500 fő)           

Beleznay-Kastély, Hegyeki-pincesor, Gerje-patak forrás , Pilis városunk nevezetességei.

 

 Szórakozási lehetőség:

Csernai Pál Közösségi Központ, mely Csernai Pál válogatott focista, edző által adományozott összegből építették fel sport és kulturális célra. Számos különböző programmal büszkélkedhet a központ.  Mint például színházi előadások, koncert, kiállítás, ismeretterjesztés, gyermekeknek programok.

Forrás: 

pilis.hu

wikipedia

facebook.com

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »