Település:
Nógrád megye, Salgótarján


Zenthe Ferenc Színház


A Zenthe Ferenc Színház Salgótarján első, önálló státuszú színháza. Névadója a város szülöttje. 2012-ben, a művész születése évfordulója közelében tartották a színház nyitó előadását.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház megalakulása után már csak Nógrád megye volt fehér folt a színházi palettán. A hagyományok nem erre predesztinálták a legkisebb lélekszámú megye székhelyét. Az amatőr mozgalom évtizedek óta jelentős, figyelemre méltó volt. Már 1887-ben megalakult, az egykori Salgótarjáni Acélgyári Olvasóegylet Műkedvelő Társulata, amely főként gyári értelmiségiek és szakmunkások színjátszó csoportja volt. Megkedveltették a salgótarjániakkal a színházművészetet, 1946-tól már Petőfi Színjátszó Szakosztály néven működött az amatőr színtársulat, de professzionális színházat mégsem sikerült létrehozni a városban.Az 1966-ban átadott József Attila Művelődési Központ is befogadó színházként működött.

A legjelentősebb helyi amatőr színjátszók csoportjaiból a teljesség igénye nélkül meg kell említeni a Szerdatársaságot, a Petőfi Színjátszókat, és a Vertich Színpad Stúdiót. Az utóbbi csoport gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki, az 1988-ban alakult losonci Kármán József Színházzal. Az együttműködés eredményeképp születtek közös előadások: Disznójáték; Herner Ferike faterja; Sóska sültkrumpli; Tanulmány a nőkről; Peron; Bolond vasárnap. 2012-ben Susán Ferenc, Sándor Zoltán és az addig amatőr vonalon mozgó színjátszók az akkori polgármesterrel, Székyné dr. Sztrémy Melindával megalakították Salgótarján produkciós színházát, mely a salgóbányai születésű színészóriás, Zenthe Ferenc nevét vette fel. Az alapítástól a színház személyi és infrastrukturális feltételeit a Simon Lajos vezette Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. biztosította. Salgótarján Megyei Jogú Város közgyűlése 2012 februárjában döntött a színház támogatásáról, első premierje 2012. április 24-én volt. A színházat 2013. márciusáig a Salgótarján Színházáért Egyesület, 2013. március 1-től az önkormányzati tulajdonú Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. működtette. A teátrum a 2016-os Vidéki Színházak Fesztiválján műhelymunkája elismeréseként fesztiváldíjat kapott, 2018-ban a VOSZ Príma-díját érdemelte ki. A teátrum 2018. szeptember 1-től önálló gazdálkodó szervezetként, Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft. néven - immár megfelelve a követelményeknek - pályázott a kiemelt előadó-művészeti szervezet címre, amelyet elnyert. 2020. januárjától a színházat a magyar állam és az önkormányzat közösen tartja fenn. 2020 nyarától a színház saját, állandó társulattal rendelkezik.

2012-től a színház igazgatója Simon Lajos.

A színháznak a Salgótarján, Fő tér 5. szám alatti ingatlan ad otthont, irodái a Zenthe Szalonban találhatók.

Forrás:hu.wikipedia.org

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »