Kategória:
Történetek, Emberi történetek

Létrehozva:
2020-12-29 19:00:35

Cikk írója:
- Andrea


Karádi hímzés

Karádi hímzés

Karádi hímzés

Tautner Ilona Karádon a Hangyaszövetkezet könyvelőjeként dolgozott, amikor az 1920-as években hozzáfogott a faluban fellelhető, gazdagon hímzett férfiingek mintájának a gyűjtéséhez. A felgyűjtött motívumok alapján 1934-től kiváló érzékkel tervezett lakástextileket, viseleti darabokat, melyek kivarrását ügyes kezű asszonyokra bízta. A hímzések formavilága az eredeti darabokéval harmonizált, de a nagyobb felületre már felnagyított minták kerültek. A régi öltéstechnikák vászon vagy ahhoz hasonló textúrákon jelentek meg. Munkáin a fehér hímzőfonal mellett az óarany, a piros, a középkék és a zöld is helyet kapott.

A Népművészet Mestere díjat a karádi hímzések felgyűjtéséért és azok korszerű alkalmazásáért 1963-ban kapta meg. Az eredeti karádi hímzés fehér alapon fehér fénytelen fonallal készült, csak az 1930-as, 40-es években kezdték el színessel varrni. Mindig csak egy színnel! Ezek közül a legismertebb az aranysárga, de volt zöld vagy piros is. Viszont az eredeti karádi hímzés szín a fehér.

2013-ban az „Ízőrzők” tv műsor felvétele után vetődött fel a Karádi Hímzőkör megalakulásának gondolata. Azóta heti rendszerességgel összejön 10-14 asszony.

Forrás: https://www.karad.hu/

 

A Hímzőkör tagjai közül szeretnék egy kedves hölgyet és egy-egy munkáját a (sok közül) bemutatni. Anikó az idén (2020) decemberben elnyerte a Népi Iparművész címet!

-

A hölgyet Gerencsérné Krutek Anikónak hívják, 1978-ban született Siófokon, 3 gyermek édesanyja. Születése óta Somogy megyében Karádon él. A karádi fehérhímzés a falu egyik legszebb kincse, melyet férfiingek burításán alkalmaztak a lányok jegyajándékként kedvesüknek az 1900-as évek elején.

Ennek a szép hagyománynak az ápolását, szeretetét Édesanyjától sajátította el, a gazdag motívumkincset ma már lakástextíliákon, ruhadarabokon alkalmazva. Ötödik éve zsűrizteti munkáit, pályázatokon vesz részt, tagj a Karádi Hagyományőrző Hímzőkör egyesületnek és negyedik alkalommal vett részt mint kiállító a Fejér megyei népművészeti egyesület által szervezett adventi kiállításon, ami nagy öröm és megtiszteltetés számára.

Anikó további munkái itt: Anikó