A BRONTE NÕVÉREK


A Brontë nővérek – Charlotte, Emily és Anne – angol írók voltak az 1840-es, 50-es években. Regényeik megjelenése hatalmas szenzációt keltett és azóta is az angol irodalmi kánon részei.

Édesapjuk Patrick Brontë tiszteletes az ír Down grófságban született 1777-ben, (neve írül: Padraig mac Aedh Ó Proinntigh). Családneve utolsó betűjére akkor került fel a két pont (umlaut), miután átköltözött Angliába. A viktoriánus korban egyáltalán nem volt ez szokatlan formula, csupán annyit kívánt jelezni, hogy ott magánhangzó áll, tehát a név két szótagos.

Patricknak hat gyermeke született, Maria, Elizabeth, Charlotte, Patrick Branwell, Emily Jane és Anne. A testvérek a yorkshire-i Haworth-ben nőttek fel, a négy fiatalabb felnőttkorra túlélte anyjukat és két nővérüket. 1824-ben a négy legidősebb Brontë nővért beíratták a Cowan Bridge-i Clergy Daughter's School iskolába. A következő évben Maria és Elizabeth, a két legidősebb nővér megbetegedett és rövidesen meghalt. Ezután Charlotte és Emily is otthagyta az iskolát.

Már kora gyermekkoruktól kezdve írtak otthon verseket és apróbb történeteket, amikből 1846-ban ki is adták első könyvüket saját költségükre Currer, Ellis és Acton Bell írói álnevek alatt (nevük kezdőbetűit megtartották). A könyv kis feltűnést keltett, két eladott példánnyal. A következő egy évben mindegyik lány előrukkolt egy új regénnyel. Charlotte a Jane Eyre-rel, Emily az Üvöltő szelekkel (Wuthering Heights) és Anne az Agnes Grey-jel. Hosszú időbe telt kiadót találni, de megérte, mert a regényeket hatalmas siker fogadta és rövidesen bestseller lett belőlük. Sajnos azonban a nővérek rossz egészségi állapota erősen lerövidítette írói pályájukat. Emily meghalt a következő évben, még mielőtt befejezhette volna következő regényét, Anne-nek pedig sikerült még kiadni második regényét (Wildfell asszonya) 1848-as halála előtt.

A Brontë nővérek művei közül a Jane Eyre lett a legsikeresebb a kiadást követően, egészen a mai napig. Charlotte Shirley című regénye 1849-ben jelent meg, ezt a Villette követte 1853-ban. Első regényét, a Különös tanítványt csak halála után adták ki 1857-ben. Befejezetlen regényét (Emma) kiadták 1860-ban, és a 20. század végén néhány kamaszkori írását is megjelentették. Charlotte 38 évesen halt meg 1855-ben rövid betegség után, alig egy évvel azután, hogy hozzáment feleségül apja kurátorához, Arthur Bell Nichollshoz.

Balról jobbra: Anne, Emily és Charlotte - középen Branwell Brontë, a festő árnyéka látszik, aki „kifestette” magát a képből

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »