A legjobb karácsonyi vásárok, 1. rész

A legjobb karácsonyi vásárok, 1. rész


Karácsonyi dallamok, korcsolyázás, sült gesztenye illat, forralt bor és gyönyörű, egyedi ajándékok – ez van Berlinben, Budapesten, Prágában, Strasbourgban és még sok más városban. Az angol "The Times" összeállított egy listát arról, hogy 2023-ban mely európai karácsonyi vásárok a legjobbak. Ezt a listát három részben mutatom meg most; itt van az első rész. De mindenekelőtt:


KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

 

1. Köln, Németország

2023. november 23. - december 23.

Korcsolyázás a Heumarkt karácsonyi vásáron Kölnben. A fotó forrása: Alamy / thetimes.co.uk

 

Kölnben rengeteg karácsonyi vásár van szétszórva a városban, de a legnagyobb vásár közvetlenül a városközpontban található, a kölni katedrális alatt. A Markt der Engel a legvarázslatosabb pillanatokat kínálja: több száz pislákoló fény lóg a fejünk felett, mint például csillagok. S angyalok repkednek az igényesen díszített oromzatok között. Olyan, mint egy életre kelt mesevilág. Egy másik nagy karácsonyi vásár Kölnben a Szent Miklós faluban található, ahol egy különleges műsor keretében megismerhetik a gyerekek az igazi Mikulás, vagyis Szent Miklós történetét. Olyan karácsonyi vásárok is vannak Kölnben, amelyek a karácsonyi törpéket, vagy a tenger történelmét mutatják be tengeri kunyhókkal és kalózokkal kiegészítve. Ha valami hagyományosabb programra vágysz, akkor irány a Heumarkt szabadtéri korcsolyapályája.

 

2. Salzburg, Ausztria

2023. november 23. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásár Salzburg óvárosában. A fotó forrása: Getty Images / thetimes.co.uk

 

A salzburgi Dómtéren kialakított karácsonyi vásáron napjainkban minden kapható, amit csak el tudunk képzelni: helyi népszokásokhoz kötődő tárgyak, a karácsonyfa hagyományos díszítéséhez szükséges kellékek, kicsiknek és nagyoknak való ajándékok, tömjén a meghitt légkörhöz és természetesen valamennyi jellegzetes osztrák ínyenc finomság, forralt bor és puncs. Viszont az is igaz, hogy ezen a vásáron a minőségen van a hangsúly a mennyiség helyett, ezért inkább kézzel kötött zoknikra, házi süteményekre, hagyományos gyertyákra számíts, és ne újszerű, modern tárgyakra. A vásári bódék a mai napig úgy néznek ki, mint amikor először felállították őket a 15. században, tehát úgy fogod magad érezni, mintha több száz évet visszalépnél az időben. A programok pedig rendkívül színesek, a gyermekek számára karácsonyi felolvasásokat tartanak, vannak krampusz felvonulások, koncertek, a toronyból pedig fúvószene szól. Salzburgban az ünnep elképzelhetetlen Mozart zenéje nélkül. A legérdekesebb azonban egyértelműen az, hogy a karácsonyi vásár fölött egy kifeszített, direkt erre a célra tervezett csillagos ég van, amelynek fényei felelősek a varázslatos hangulatért.

 

3. Berlin, Németország

2023. október 28. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásár a berlini Gendarmenmarkt téren. A fotó forrása: Getty Images

 

A városközpontban legalább 80 különböző karácsonyi vásár van – egy még kifejezetten a kutyák számára is – ezért mondhatjuk azt is, hogy szinte lehetetlen az összeset végig járni. A legnagyobb egyértelműen a Spandau, de a legszebb a csodálatos Gendarmenmarkt téren található Weihnachtszauber, hiszen itt számtalan művészi és kézműves termék fogadja a látogatót. A Potsdamer Platzon található Winter World azoknak javasolt főként, akik nem szeretik annyira a vásárlást, ehelyett más élményeket keresnek. Ez a karácsonyi vásár ugyanis a téli sportokról szól: lehet itt szánkózni és korcsolyázni is.

 

4. Budapest, Magyarország

2023. november 18. - 2024. január 1.

Korcsolyázás a karácsonyi vásáron Budapesten. A fotó forrása: Getty Images

 

Amikor a külföldieket kérdezzük, akkor többnyire a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárt, vagy a Szent István téren a Bazilika előttit nevezik meg kedvencükként. Ez utóbbi három éve Európa legjobb karácsonyi vására. A Vörösmarty téren megrendezett pedig a legrégebbi Budapesten. Rengeteg étel közül választhat a látogató, sok a kézműves stand, de van itt ingyenes koncert is. A Bazilika karácsonyi vására még ennél is különlegesebb, hiszen a fentiek mindegyike megtalálható ott, de itt a Bazilika homlokzatán a fény- és árnyék izgalmas, 3 dimenziós játékát is megtekintheti a látogató. Van ott egy korcsolyapálya is, ami a nagy karácsonyfa körül van felállítva.

 

5. Prága, Csehország       

2023. december 2. - 2024. január 6.

Karácsonyi vásár a prágai Óváros téren. A fotó forrása: Alamy

 

A képeslapra illő csodálatosan szép Prága tökéletes választás lehet az ünnepi szezonra. A táj csodálatos, a vásár egyik oldalán a Týn előtti Szűzanya-templom áll, ami a 14. század óta a kerület fő temploma, két toronnyal, a másik oldalon pedig a prágai csillagászati óra található, ami az Óváros tér egyik legrégebbi, még működő órája. A köztük lévő területen rengeteg stand áll, ahol a látogatók válogathatnak a csodálatos kézműves termékekből, és a különböző ajándékokból. Cseréld le a sima forralt bort egy pohár grogra, vagy kóstold meg a helyi citrusos forralt bort, ételként pedig a legnépszerűbb a meleg, zsíros kolbász grillen elkészítve, friss palacsinta és a fokhagymás-sajtos kenyér. Az egész teret a fahéj illata lengi körül, az Óváros terén pedig még juhokat, kecskéket és szamarat is láthatsz, akik türelmesen várják a turistákat.

 

6. Strasbourg, Franciaország

2023. november 24. - december 24.

A strasbourgi karácsonyi vásár bejárata. A fotó forrása: Alamy

 

Strasbourgot a franciák a „karácsony fővárosaként” ismerik, ezt nemcsak gazdag történelmének, hanem pezsgő karácsonyi vásárának is köszönheti. A strasbourgi karácsonyi vásár már négy évszázada létezik, és még mindig hozza a megszokott karácsonyi hangulatot. A város központi terén több, mint 300 stand áll; rengeteg karácsonyi dekorációval, kézzel festett díszítőelemekkel, koszorúkkal, ajándéktárgyakkal  várják a látogatókat. A vásár tökéletes arra is, hogy a helyi finomságokat megkóstoljuk.

 

7. Göteborg, Svédország

2023. november 19. - december 30.

Jégbemutató a göteborgi Liseberg karácsonyi vásárban. A fotó forrása: Alamy

 

A karácsonyi szezonban Svédország legnépszerűbb vidámparkja, a Liseberg karácsonyi szabadtéri piaccá válik, ami a világ egyik legklasszabb és legszórakoztatóbb helye lesz ilyenkor – itt nincsenek csikorgó óriáskerekek, műanyag karácsonyfák, vagy részeg manók. Viszont meglátogathatjuk a Mikulást a faműhelyében, láthatunk szekereket a macskaköves utakon, az utcasarkon pedig kórusok énekelnek. A vidámpark egy másik része pedig visszaviszi a látogatót a középkorba, ahol tanúi lehetnek a királyi udvar ünnepi készülődésének. 5 millió izzó, 700 karácsonyfa és 80 faház várja a turistákat.

 

8. Pozsony, Szlovákia

2023. november 23. - december 23.

Karácsonyi vásár Pozsonyban. A fotó forrása: Alamy

 

A karácsonyi vásár a szlovák fővárosban elsősorban a gyerekeknek szól. Ilyenkor a gyermeki csodák kerülnek előtérbe. Tündérfények keringenek a karácsonyfák körül, a standokon pedig hagyományos fajátékok és szép karácsonyi díszek várják a látogatókat. Az ételes bódékban palacsintát, süteményeket, vagy kolbászt ehetsz.


További karácsonyi érdekességért, történetért látogass el Ünnepek Világa magazinunkra is, ahol nemcsak a karácsonyt, de más ünnepeket is ünneplünk.

 

Forrás:

thetimes.co.uk

Felső kép: karácsonyi vásár / pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »