A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei

A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei


Nem minden édesburgonya narancsos színű, a bőre lehet fehéres, sárgás, barnás, pirosas, rózsaszínes és lilás is. Minden szín más-más tápanyagot rejthet. A lila színű édesburgonya előnye, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és remek gyulladáscsökkentő.

Ha az édes burgonyára gondolunk azonnal elképzeljük a narancsszínű húsukat és az édes ízüket. Ennek ellenére van egyfajta lila húsu édesburgonya is.

Biológiai szempontból a narancssárga húsú burgonya és a lila húsú burgonya nincs biológiai kapcsolatban a hagyományos burgonyával.

Milyen gyógyhatásai vannak a lila édesburgonyának?

●   Az édesburgonya lila színéért az antocianin felelős. Ez egy olyan tápanyag, amely kedvező hatással van a látás funkcióira is.

●   A lila édesburgonya csökkenti a vércukorszintet, ezért hasznos a cukorbetegek étrendjében.

●   A lila édesburgonya fogyasztása megvédi és javítja a máj egészségét, megakadályozza a krónikus májbetegséget.

●   Segít a testnek megszabadulni a húgysavtól, így megakadályozza a köszvény kialakulását.

●   Jótékony hatással van az agyra.

●   Olyan antioxidánsokat, például flavonoidokat tartalmaz, amelyek elősegítik szervezetünket megszabadulni a méreganyagoktól.

●   Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

●   Védi a vesét. A lila édesburgonya fogyasztása hozzájárul a vesék egészségének megőrzéséhez.

●   A lila édesburgonyában lévő antocianin javítja a memóriaképességét.

Bátran kijelenthetjük, hogy elég drága élelmiszerről van szó. Azonban aki teheti bátran próbálkozzon vele kertjében. Nem jelent nagy fáradtságot, de nagyon nagy öröm a saját édesburgonya fogyasztása.

Ugyan úgy kell termeszteni, mint a narancssárga unokatestvérét. A palántanevelés kezdetének ideális időpontja a február vége.

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »