A zamatos turbolya hajtása salátának való, szára, levele fűszer
A zamatos turbolyát termesztik is, de sokan gyomnövényként tekintenek rá.
A zamatos turbolya szaga az ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, egynyári növény, melyet már a rómaiak is használták. Levele nagyon hasonlít a petrezselyem zöldjéhez. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel szedhetjük.
Népies elnevezései: esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya.
A turbolya kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.
A francia konyha igen kedvelt fűszere, csont- és zöldséglevesek, baromfiételek, mártások ízesítője. A kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból saláta is készíthető, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak.
A turbolya jó fűszere a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak és még a spenóthoz is adhatunk egy kevés friss turbolyát. Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert.
Évezredek óta kedvelt növény a Kaukázustól Egyiptomig. Az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották. A perzsák mellett az egyiptomiak is szerették ezt a növényt, már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. Azonban a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya nem a benne rejlő gyógyító hatásnak köszönheti népszerűségét, hanem ízével nyűgözte le az emberiséget.
Teája vesebetegségekre, a hólyag megbetegedéseire, légző- és emésztőszervi megbetegedésekre jó hatású, kitűnő salaktalanító szer és hatásos csuklásra is.
A népi gyógyászat azonban évszázadokon át ennél szélesebb körben alkalmazta a turbolyát. Gyakran kezelték turbolyával a kötőhártya-gyulladást, a trombózist, a magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncok kései kialakulását is a turbolyából készített arcvizektől remélték. Hittek abban, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, frissíti az időseket, a turbolyatea jót tesz a memóriának. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is.
Ezen kívül a turbolyát hadba fogták az emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is.
A turbolya valóban megnyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, segít a különféle zúzódások, horzsolások, pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a hólyaghurut gyógyításában és tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Hatékonyan lehet kezelni a turbolya teával a megfázással járó tüneteket is.
Friss turbolyát néhány élelmiszerboltban, bővebb kínálattal rendelkező zöldségesnél, vagy delikáteszboltban be lehet szerezni. A friss növényt jól záródó zacskóban, hűtőbe téve nagyjából egy hétig tárolhatjuk.
A turbolya azonban nem csak boltban szerezhető be, hanem akár mi magunk is termeszthetjük, otthoni körülmények között, kiskertben, teraszon, esetleg ablakpárkányon, ládában vagy cserépben.
A melegek beálltával azonban eltűnik a kertekből, az erdőkből, az akácosokból és csak a következő tavasszal jelenik meg. Ezért érdemes nagyobb mennyiségben begyűjteni és átlátszó fóliába csavarva a mélyhűtőbe tenni.
A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conum maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van.
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók