Akikben több szív dobog...

Akikben több szív dobog...


Biológiai tanulmányaink során megtanultuk azt, hogy mindenkinek csak egyetlen szíve van. Saját testünk, valamint körülöttünk élő jó néhány társunk testében egy szív dobog. De vannak olyan élőlények, akik ebben sem követik a „divatot”. Egy kis kutatómunkát végeztem, és találtam 3 + 1 olyan teremtményt, akik megcáfolják a biológia órán tanultakat, mert ők nemcsak egy szívet birtokolnak. Íme, három állat több szívvel.

 

1. Polip és tintahal


 

A fotó forrása: livescience.com

 

Ez a két lény nagyon hasonlít egymásra, mindketten a fejlábúak osztályába tartozó puhatestűek. A fejlábúak gyors mozgását elősegíti az, hogy a két kopoltyú előtt egy-egy kopoltyúszív gyorsítja a keringést. Így egy polipnak, vagy egy tintahalnak összesen 3 szíve van.

 

2. Földigiliszta      

 

A fotó forrása: brittak/iStock via Getty Images

 

Ha nagyon precízen akarnánk meghatározni, akkor nem szívnek neveznénk azt az aortaívet, ami a földigiliszta testében hasonló funkciót lát el, mint más élőlények testében a szív. Az egyszerűség kedvéért mégis szívnek szokták nevezni. A gilisztának öt ilyen aortaíve / szíve van, amely különböző részekre van osztva. A földigiliszta agya, szívei és légzőszervei az első néhány szegmensben vannak.

 

3. Nyálkahal

 

A fotó forrása: ffennema/iStock via Getty Images

 

Ki gondolta volna, hogy egy ilyen kicsi teremtménynek egynél is több szíve van?  Pedig a nyálkahal egyike a szív-listát vezetőknek, mivel ők négyet is birtokolnak ebből a szervből: van egy fő háromkamrás szisztematikus szívük, és három kiegészítő pumpa.

 

Bónusz: + 1

Az állatvilágban tehát a fenti lényeknek több szívük is van. Viszont van még egy élőlény, aki szintén kaphat a meglévő mellé egy másik szívet is. Ilyen az ember. Amikor például valaki szívátültetést kap és a meglévő mellé extra szívet ültetnek be neki. Ilyenkor az eredeti szív működik még, de jóval alacsonyabb szinten, a beültetett szív az, ami a munka nagy részét elvégzi.

 

 

Forrás:

mentalfloss.com

Címlap: pixabay

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »