Békási szoros


Békási szoros

 


A festői látványosságú szoros a Keleti-Kárpátokban, a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszerce folyók találkozásánál húzódik. A Hargita megye nyugati felén lévő Békás-szoros 28 kilométer távolságra található Piatra Neamt városától. A Nagyhagymás Nemzeti Park része, és már 1971-ben védetté nyilvánították.

 

Számos hegycsúcs határolja, a Kis-Cohárd, a Csíki-bükk, az Oltár-kő és a Mária-kő. A tektonikus eredetű, 5 kilométer hosszú szurdokot évente rengeteg hegymászó keresi fel. A szorost 200-300 méter magas sziklafalak veszik körül, és külön érdekesség, hogy a sziklák általában a függőleges oldalukkal tekintenek a Békás-patak medrére.

 

A Békás-szoros (románul Cheile Bicazului) a földkéreg mozgása révén alakult ki, és Békás-patak vájta ki az évmilliók alatt, majd erózió által lett egyre mélyebb. A szurdok részei a Pokol kapuja, amit a Pokol tornácaként is neveznek és a Pokol torka. A szorosban változatos szakaszok vannak, a legszebb sziklamászó útvonalakat az Oltárkő csúcsát megközelítve lehet elérni. A legvadabb részének a Kis-Szurdok-kő és a Csíki-bükk közötti szakaszt tartják, majd a Tikos-patak és a Békás patak találkozásánál szelídül a táj. Érdemes felkeresni a békási víztározót, ahonnan fenséges kilátás nyílik a Kárpátokra.

A szorosban egyetlen nagyobb barlangot ismernek, a Hóvirág-barlangot, amelyet még 1973-ban diákok fedeztek fel. Hosszúsága 28 méter, a terme pedig 26 méter széles.

A táj nagy része lucfenyős, de itt található meg egyedül a csűdfű, emellett olyan ritkaságok, mint a havasi gyopár és a kőhúr.

A Transindex.ro erdélyi utazási portál szerint, az Erdély hét csodájára szavazók véleménye alapján a legkedveltebb a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, amelyet a Szent Anna-tó, a Tordai hasadék, a Székelykő, a székelyföldi borvizek és mofetták, a csíksomlyói Mária-szobor és a szovátai Medve-tó követ.


 

Megközelítése

Gyergyószentmiklós (románul: Gheorgheni) felöl a 12C jelzésű úton közelíthető meg.

Kirándulási tippek a környéken

  • Gyilkos-tó

A Békás-szorostól a közelben fekvő Gyilkos-tó a Békás-patak mentén gyalogosan is megközelíthető, a távolság 5 kilométer.

  • Parajd-Sóbánya

A székelyföld egyik legismertebb látványossága, a település gyógyfürdőjéről is híres.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »