Buddha földreszállásának napja

Buddha földreszállásának napja


A tízmilliószoros nap, vagyis a Dharmachakra Nap a tibeti kultúra része, amelyben minden évben 4 fontos napot ünnepelnek. E napok –, amelyeket a Nagy Buddha napoknak is neveznek – Buddha életének egy-egy fontos állomását jelképezik. Mivel a tibeti holdnaptár alapján, a Hold járását követve számolják ki ezeket a napokat, ezért a négy jeles ünnep minden évben más naptári dátumra esik. A tibetiek hite, vallása szerint gondolataink, cselekedeteink tízmilliószorosan nagyobb teremtő erővel hatnak ezeken a napokon. 2022. november 15. – Az év negyedik tízmilliószoros napja.

 

4. Dharmachakra Nap: Lhabab Düchen, vagyis „Buddha földreszállásának napja az istenek világából.”   

 

A kilencedik holdhónap 22. napja, a negyedik, egyben utolsó tízmilliószoros nap, 2022. november 15-e.

Ez a nap Buddha földreszállásának napja az istenek világából, vagyis a Mennybemenetel ünnepe.

 

 

A negyedik nagy buddhista ünnepen Buddha földre szállását ünnepeljük. Ezen a napon Buddha köszönetet mondott édesanyjának, amiért megszabadította őt a szanszára, vagyis a születés és a halál körforgásából. Buddha anyja, Mayadeví Indra országában született újjá, az istenek között. Buddha vissza akarta fizetni Indra kedvességét és jóságát, ezért mennybe szállt az istenek közé, és három hónapot töltött tanításokkal az istenek birodalmában. Később aztán úgy döntött Buddha, hogy visszatér a földre, ezért Indra és Brahmá három nagy lépcsőt teremtettek, egészen Shankisáig. Buddha lesétált a középső lépcsőn, miközben a két szélsőn az istenek kísérték őt, feje fölött a tisztelet és nagyrabecsülés ernyőit tartva. Buddha Shankisában ereszkedett le az égből, ott, ahol ma Uttar Pradesh található, ez az oka annak, hogy a hely egyike a nyolc buddhista szent helynek. A földön Buddha az embereket tanította – és ezt ünneplik a buddhisták világszerte ezen a napon.

 

 

Mit kell tenni a tízmilliószoros napon?

A tibetiek hite szerint gondolataink, cselekedeteink, legyenek akár negatívak, vagy pozitívak, tízmilliószoros teremtő erővel hatnak ezeken a napokon, ezért ezeket a különleges energiákat érdemes tudatosan kezelni. A mai napon mondj köszönetet minden jóért, ami veled történt a múltban, és ami most történik veled éppen. Gondolataid, cselekedeteid legyenek jók, meditálj, lazíts, pihenj, szeresd magadat és másokat is. Jó ötlet lehet az is, ha a múltbeli pozitív élményeidet, eseményeket felidézel, hiszen ez növelheti a pozitív érzéseidet. Ha vágysz valamire, kívánságaidat, kéréseidet pontosan fogalmazd meg, gondolatban elküldött üzeneteidet járja át a szeretet. Kívánd a legjobbakat minden érző lény számára, légy magaddal és másokkal is türelmes. Segíts, amiben csak lehetséges, a jövődet pedig pozitívan képzeld el.

 

 

Forrás:

wikipedia

karmaguru.hu

Képek: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »