Csonthéjba zárt egészség - a dió élettani hatásai

Csonthéjba zárt egészség - a dió élettani hatásai


A legtöbb ember szereti a dió ízét, de visszaretten magas olaj- és kalória-tartalmától. Azonban mérsékelten, vagy más zsírtartalmú táplálékok helyett fogyasztva a dió az egészséges diéta része. A dió az egészségre többszörösen is kedvező hatású.

A dió az egyik legősibb emberi táplálék. Már i.e. 7000 körüli időkből találtak az emberi lakóhelyek régészeti feltárása során dióhéj-maradványokat.

A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is.

A dió egészségre gyakorolt gyógyhatása

●   A dióbél gyakorlatilag teljesen nátriummentes ezért mondhatjuk azt, hogy kitűnő vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van az agyi erekre is,

●   általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében,

●   magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat,

●   fizikai és szellemi gyengeség esetén napi rendszerességgel fogyassz dióbelet,  

●   a gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, segíti a csontnövekedést,

●   a dióbél fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, fogyókúrázóknak, sportolóknak is ajánlott a napi fogyasztása,

●   cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, igen tápláló,

●   a dióbél rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Hasmenés ellen fogyassz  naponta a reggelihez néhány gerezdet,

●   felfúvódás esetén késhegynyi, pirított tört dióbelet kell naponta 2-3 alkalommal enni,

●   étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön, a dióbél meghozza,

●   a dióbél serkenti a máj működését, joggal nevezhető májgyógyszernek is, mivel azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik,

 a dióbél fogyasztása jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartás működését is segíti,

●   a dióbél purinmentes, ezért köszvényre is hatásos,

●   idegnyugtató hatása is bizonyított a dióbélnek, ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Állítólag csökkenti a hisztériát is, foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma stresszoldó hatású,

●   növeli a nemi vágyat.

Ha egészséged érdekében, betegség-megelőzési szándékkal, általános kondíciójavítási céllal fogsz mától dióbelet enni, legyél mértéktartó. Nem az egyszeri nagy adag a célravezető, hanem a rendszeres, kisebb mennyiség elfogyasztása.

Stressz hatására a pajzsmirigy-hormonok aktivizálódnak, a pajzsmirigy terhelődik. Működésének regenerálódásához természetes jód kell, ami a dióbélben megtalálható.

A diót általános kínai jellemzés szerint édes ízünek tartják, az atmoszférikus tulajdonságok szempontjából pedig meleg tulajdonságúként jellemzik.

A dióbél hatása az emberi szervezetben a kínai orvoslás szerint abban jelentkezik, hogy a vesék, a vastagbél és a tüdő meridiánjaira hat. Erősíti az alhasi tájékot, jó hatású a nemi szervekre, elősegíti működésüket. Melegíti a tüdőket, ezért fogyasztják gyógyszerként asztma és krónikus köhögés ellen is.

A kínai szemlélet szerint a vesének kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. Úgy tartják, a vese gyógyítása, erősítése áttételesen más szervekre, elsősorban az agyra is jó hatású, mert ha a vese jól működik, az elősegíti más szervek, az egész szervezet egészséges működését.

A kínai népi gyógyászatban a dióbélnek rákellenes hatást is tulajdonítottak már régóta.

Az ayurvédikus gyógyításban általános erősítőszer a dió. Ezen kívül gyógyítja a reumát, a szexuális gyengeséget, a memóriavesztést és általában a mentális betegségeket, a hasmenést, a bőrbetegségeket.

Az ayurvéda szerint a vérző fogínyre finomra őrölt diófa-kérget kell tenni, és szájöblítőnek is jó.

A diólevél herpeszre, ekcémára, szifiliszre jó. A dióolaj pedig galandféreg-fertőzés, vérhas és székrekedés esetén.

A fiatal zöld dióban hatszor annyi C-vitamin van, mint a fekete szederben! Kilencszer annyi, mint a csipkebogyóban! Negyvenszer annyi, mint a narancsban!

Egészségi szempontból ezért az ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Fájdalmas őszi, tavaszi torokgyulladás esetén gargalizáló szerként ajánlják a diós páclét. Az ecetes zöld dió télen az asztalon nemcsak ételízesítő, hanem természetes gyógyszer is.

A zölddió különösen gazdag gyógyhatású fenolvegyületekben. Juglonban, csersavban, ellagénsavban, de azért említsük meg a kisebb arányban jelen levő fenolokat is, a mustársavat, klorogénsavat, protokatehinsavat is, amelyek szintén gyógyhatásúak.

Galénosz, a gyógyszerészek őse, még nem tudott a juglonról. Az első zölddiós receptet mégis neki köszönhetjük. Eszerint ha tejben főzzük a zölddiót, általános gyomorerősítő szert kapunk.

Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.

A dióolaj gyógyhatása

A dióolaj magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A dióolaj a durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is, csökkenti a fejbőr korpásodását. Késlelteti a bőr öregedését, kirepedezett ajkunk kellemetlen tüneteit csillapítja. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazhatod. A dióolajnak kifejezetten gombaölő hatása van. Menstruációs panaszok enyhítésére is hatásos.

Vásárolj olyan kozmetikai készítményeket amelyben 10-15 % dióolaj is van.

Próbáld ki szemránc-elsimítóként is, tisztán, magát az olajat, meg fogsz lepődni néhány nap után.

A dióolajat használhatod sebes-, száraz-, normál- vagy zsíros bőre, mindegyikre jó.

Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre az orosz népi gyógyászat használ dióolajat. Gyulladásokra, például középfül-gyulladásra is.

Az angolok külsőleg a dióolajat nemcsak sebekre, üszkösödésre, hanem lepra ellen is alkalmazták.

Kellemetlen hónaljszag ellen is létezik dióolajos orvosi ajánlás. Eszerint először megmossuk és szárazra töröljük a hónaljunkat, majd dióolajjal bedörzsöljük, és 3-5 percig masszírozzuk.

 

Mire jó a diólevél?

●   érzéstelenítésre,

●   a hámszövet összehúzására,

●   tuberkulózis ellen,

●   vércukorszint csökkentésére,

●   fertőtlenítésre, baktériumölésre,

●   gombaölésre,

●   tonizálásra,

●   sebek gyógyulásának meggyorsítására,

●   szájfekély ellen,

●   torokgyulladásra,

●   kötőhártya-gyulladásra,

●   többféle bőrbetegségre,

●   fagyásra,

●   a hüvely bántalmaira,

●   vegetáriánusok számára a dió jó fehérjeforrás.

 

A dió tehát jó hatású az egészséges ember szívére, ereire, agyára, idegeire, ellátja energiával, életerővel, és gátolja a rák kialakulását, egyszóval őrzi az ember egészségét.

Betegségből felgyógyulókat, sportolókat, valamilyen okból legyengülteket gyorsan jó erőnlétre hozza.

 

A diólevél gyógyító ereje

A diólevél gyógyhatását frissen és szárítva egyaránt kifejti. Tavasztól őszig rendszerint kéznél van a friss diólevél, de az év többi szakában már csak szárított levelet használhatunk, amit vagy magunk készítünk júniusi-júliusi egészséges, fényesen zöld diólevélből, vagy gyógynövény-boltból szerezzük be.

 

Hogyan készíts diólevélből teát?

2,5 dl forró vízbe tegyél 1 púpozott teáskanál apróra tört, száraz diólevelet, hagy állni 10 percig, majd szűrd le. Ízlés szerint ízesítheted kevés mézzel.

Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem!

Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.

Ha megfigyeljük, a diólevél túlnyomórészt - az emberi szervezeten kívül és belül - a hámszöveteket gyógyítja. A hatásmechanizmus szinte minden esetben azonos: A diólevél hatóanyagai a betegséget okozó szervezeteket pusztítják.

Ezen túl a diólevélnek évezredek óta ismert összehúzó - asztringens - hatása van a hámszövetekre. Összehúzza a nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket.

Tehát a fertőzött, károsodott - külső vagy belső - hámszövetek újrafertőződését az összehúzó hatás gátolja meg. És ezután az emberi szervezet természetes gyógyulási, regenerálódási képessége fejezi be a gyógyítást.

Ez jelenti azt, amit több helyen lehet olvasni, nevezetesen, hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Mindenesetre lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet gyorsan él is az alkalommal.

Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól alkalmazható.

A diólevél hatóanyagai nemcsak a vese működését segítik, hanem a szervezet számára fölösleges és mérgező anyagok kiválasztásában szerepet játszó valamennyi szerv működését is fokozzák. A diólevél főzetnek vértisztító hatása van.

A diólevél-tea használatos asztma, krónikus köhögés, vérköpés ellen is, de a tuberkulózis tüneteit is enyhíti.

Cukorbetegségben szenvedőknek ajánlható a diólevél-tea ivása, mert csökkenti a vér és a vizelet cukorszintjét. A grúziai kutaisszi kutatóintézet szerint a diólevél főzete a vérereket tisztítja, csökkenti a vércukor szintjét, ezáltal javítja az anyagcserét. A kutatóintézet két kávéskanál szárított diólevelet ajánl egy csésze forró vízbe, és egy órányi állás után ajánlja leszűrni. Félcsészényi főzetet kell fogyasztani naponta négyszer, étkezés előtt.

A németek a diólevelet a cukorbetegségen kívül angolkór, reuma, köszvény, gyulladások, görcsök, fogszuvasodás, gyomor- és bélbántalmak, bélférgek és hajhullás ellen egyaránt ajánlják.

Hans-Sepp Walker svájci szaktudós szerint veseerősítőként, sőt, általános erősítőszerként használható a diólevél főzete.

A diólevelet - teaként - minden konkrét betegség hiányában, egészségvédő, betegség-megelőző céllal is ajánlják fogyasztani, mert jó hatású az egészség megtartására.

Orvosok, kutatók nem találtak olyan gyógyszert vagy élelmiszert, aminek a diólevéllel káros kölcsönhatása lenne.

A diólomb az aszpirin hatóanyagához, az acetil-szalicilsavhoz hasonló, annak módosult formáját képező szerves anyagot, metil-szalicilátot bocsát ki.

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »