Egészséges életmód

Egészséges életmód


Az egészséges életmód, a mozgás fontossága minden időben

Az elkövetkező időszak nagy kihívások elé állít mindenkit, és ezen időszak végét egyelőre még senki sem látja. Átalakulnak a hétköznapok. Előfordulhat, hogy akár hónapokra is a négy fal közé szorulunk. A kevesebb mozgás mellett a stressz, a depresszió, a szorongás, a bizonytalanság, a kilátástalanság és a társas kapcsolatok hiánya az étkezésünkre is hatással lehet. Sokak evéssel kompenzálják a megváltozott élethelyzet okozta negatív érzéseiket, ami pluszkilók formájában plusz terheket róhat a szervezetre.

rendszeres, napirendbe iktatott mozgás még fontosabbá válik ezekben a nehéz időkben, nemcsak testi, de lelki okokból is. A napi testmozgás otthon is könnyen megoldható: jó szolgálatot tehet, ha rendelkezünk az otthonunkban akár futópaddal, akár szobakerékpárral vagy éppen elliptikus trénerrel, de ha mégsem, a hölgyek aerobic gyakorlatokat is végezhetnek videók segítségével, míg az urak erőnlétük fejlesztésére online edzésterveket tölthetnek le, amelyek elvégzésével sokat tehetnek egészségi állapotuk megőrzéséért is. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg nyitott ablak mellett sportoljunk. A rendszeres szellőztetés alapvetően is kiemelt jelentőséggel bír, főként vírusos időszakban. S ha már vírusos időszak, ne feledkezzünk meg a száraz levegőjű helyiségek párásításáról sem.

Jó időben, természetesen ki lehet mozdulni a friss levegőre, amennyiben lehetőség nyílik a tömeg elkerülésére. A kedvező eredmények eléréséhez napi 3-8 kilométer séta ajánlott. A mozgás során lebomlanak a zsírsejtek és a légzéssel jelentős mennyiségű méreganyag távozik a szervezetből. A sétát követően az utcai cipőnket és a kabátunkat minél messzebb tároljuk a hálószobától, nappalitól. Emellett fertőtlenítsük a kezünket, mossuk meg az arcunkat, majd sós vízzel öblögessünk, gargalizáljunk. A sós oldattal szükség szerint akár óránként is átöblíthetjük a torkunkat.

Az ülő vagy éppen a belassult otthoni életmódtól renyhe lesz az emésztés, elnehezül a test. A rendszeres mozgás mellett a rostdús ételek fogyasztása is élénkíti a bélmozgást, elősegítik az anyagcsere megfelelő működését. Fogyasszunk tehát minél gyakrabban vörös-, és fokhagymát, zöldségeket (naponta kb. 500 g) és egyéb magas rosttartalmú ételeket. Az anyagcsere fokozásában, ezáltal a rendszeres székletürítés elősegítése érdekében kezdjük a napot egy csésze szűzteával (melyet ízesíthetünk egy kanál mézzel). A tea hatóanyagai támogatják a bélfunkciót, az emésztés ritmusát, ezáltal a salakanyagok könnyen eltávozhatnak a szervezetből.

Mindezek mellett kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A Hagyományos Kínai Orvoslás (Traditional Chinese Medicine) felfogása szerint a szervezetünk az alvás során harmonizálja a vér és a „qi” (csí) egyensúlyát, energiát gyűjt, és eltávolítja a méreganyagokat, vagyis regenerálja a szervek működését. Este 20.00 után készítsük elő a jó alvást egy kellemes zenehallgatással, vagy éppen meditációs és légzőgyakorlatokkal. Célszerű minden este 22.00 körül ágyba kerülni, hiszen a máj és az epe így tud megfelelő szinten méregteleníteni.

társadalmi élet hiánya okán lehetőségünk nyílhat kevesebb alkoholt fogyasztani, valamint kerülni a gyorsételek, kevésbé egészséges ételek fogyasztását. Étkezzünk mértékletesen, változatosan és egészségesen! Gondoskodjunk az immunrendszer számára kedvező, jó minőségű tápanyagok beviteléről! Egészséges, meleg, friss ételeinket ízesítsük különböző fűszerekkel és gyógynövényekkel (bazsalikom, kurkuma, fahéj, gyömbér, fokhagyma, stb.), hisz az összetett íz teltségérzetet biztosít. Az étkezések közötti éhséget enyhíthetjük sok folyadék (például meleg levesek, gyógyteák) fogyasztásával, amelytől nem csak frissebbek leszünk, de az emésztésünkre is jó hatással lehet. A tradicionális kínai gyógyászatban kiemelt jelentőséggel bír az ellenálló képesség megőrzése céljából a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek (tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves) fogyasztása. Az így elkészült levesek még gazdagabbá tehetők egyéb hasznos összetevőkkel, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben tudnak kioldódni az ételbe.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »