Gombák/Mandulagomba


Mandulagomba: a hosszú élet titka

A mandulagomba számos, tudományosan bizonyított, egyedülálló gyógyhatással rendelkezik. Rendkívül erős antioxidánsként működik. Termesztése egészségvédő tulajdonságai miatt, világszerte folyamatosan növekszik. Napjainkban rengeteg információ áll rendelkezésre a terápiás hatásairól ennek a kivételesen egészséges ételnek. Az adaptogén hatású mandulagomba egy japán származású kutató, Takahisa Furumoto figyelmét keltette fel első ízben. Később, 1945-ben William Alphonso Murril amerikai mikológus végzett .

mandulagomba
A mandulagomba számos, tudományosan bizonyított, egyedülálló gyógyhatással rendelkezik
 

A mandulagomba számos, tudományosan bizonyított, egyedülálló gyógyhatással rendelkezik. Rendkívül erős antioxidánsként működik. Termesztése egészségvédő tulajdonságai miatt, világszerte folyamatosan növekszik. Napjainkban rengeteg információ áll rendelkezésre a terápiás hatásairól ennek a kivételesen egészséges ételnek.

Az adaptogén hatású mandulagomba egy japán származású kutató, Takahisa Furumoto figyelmét keltette fel első ízben. Később, 1945-ben William Alphonso Murril amerikai mikológus végzett kutatásokat vele kapcsolatban. A brazil őslakosok azonban ezt megelőzően is gyakran alkalmazták az etnomedicinában,. Jól ismerték a gyógyhatásait, és Cogmelo de Deus, azaz „Isten gombája” néven emlegették. Az étrendjük részeként fogyasztották, ennek is köszönhető, hogy a körükben alacsonyabb arányban fordultak elő az olyan öregedéssel összefüggő rendellenességek, mint a rák és a szívbetegségek. A mandulagomba élettani hatásai rendkívül sokrétűek.

Fontos megjegyezni, hogy az Agaricus blazei Murill nem egy gyógyszer természetfeletti gyógyító erővel, hanem egy olyan gyógygomba, amely számos értékes komponenst tartalmaz. Ezek képesek jelentős pozitív változásokat előidézni bizonyos betegségek esetén. Az antioxidánsok többek között  segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodásától, amelyek olyan állapotokat okozhatnak, mint a szívbetegségek és a daganatok. De nemcsak ebben merül ki a mandulagomba hatása.


Milyen összetevői vannak?

A mandulagombának alacsony a kalória- és magas a tápanyagtartalma, egzotikus, mandulaszerű íze miatt számos étel készíthető belőle.  Ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, réz, cink, kálium és nátrium), rostokat, vitaminokat, nukleinsav származékokat és aminosavakat tartalmaz. A pecsétviaszgomba és a bokrosgomba hatása is kiemelkedő.

Összehasonlítva más ehető gyógygombákkal, az Agaricus blazei Murill kapcsán azonban úgy találták, hogy a legmagasabb koncentrációban tartalmaz poliszacharidokat, béta-glükánokat, ergoszterolt, linol- és palmitorénsavat, B6- és B12, E-és D-vitamint. A kutatások úgy vélik, hogy ezek a bioaktív alkotóelemek betegségmegelőző hatással bírnak az emberek és háziállatok számára.


Mire jó a mandulagomba?

Noha a mandulagomba gyógyhatásait alátámasztó bizonyítékok egyelőre szegényesek, számos tanulmány utal azokra az előnyökre, amelyek további vizsgálatokat indokolhatnak.

Az alternatív szakemberek úgy vélik, hogy a gomba vegyületei (beleértve az izoflavonoidokat és a növényi alapú szteroidokat) megelőzhetnek vagy kezelhetnek bizonyos egészségügyi állapotokat. Ezek:

 • Asztma
 • Rák
 • Bőrgyulladás
 • Cukorbetegség
 • Májgyulladás
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterin- és vérzsírszint
 • Gyulladásos bélbetegség
 • Baktérium-, gomba- és vírusfertőzések
 • Emésztési problémák
 • Stressz
 • Gyomorfekély megelőzése
 • Érelmeszesedés
 • Kemo– és sugárterápia tüneteinek csökkentése

Cukorbetegség ellen

Az Agaricus blazei Murelli szerepet vállalhat a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, állítja a World Journal of Diabetes tanulmányainak 2017-es áttekintése. Kutatók szerint a mandulagombában található béta-glükánok és oligoszacharidok (egyfajta szénhidrátot) javítják a vércukorszintet a hasnyálmirigy (a szervezet elsődleges inzulinforrása) gyulladásos stresszének csökkentésével. Az előzetes kutatások, valamint a közvetlen terápiás megfigyelések is arra utalnak, hogy hasznos lehet a vércukorszint csökkentésére és a cukorbetegség elkerülésében vagy akár kezelésében is.

Fertőzések megelőzésére

A mandulagomba-kivonat alkalmazható megelőző, esetleg terápiás kezelésként a Streptococcus pneumoniae baktériumok ellen. Immunerősítő tulajdonságának hála, az Agaricus blazei murill segítségével könnyebben győzhetők le a baktériumok, vírusok és gombák, többek között a Candida albicans okozta fertőzések. Segíthet az olyan szezonális betegségek, mint az influenza és nátha megelőzésében, illetve kezelésükkor. Egészségesen tartja a légutakat, és elejét veszi a hörghurut-, bakteriális torok-, arcüreg és fülgyulladásnak.

Bélbetegségek kezelésére

Úgy tűnik, hogy ez a gyógygomba erős gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, amely előnyös a gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára, beleértve a fekélyes vastagbélgyulladást és a Crohn-betegséget. A Scandinavian Journal of Immunology 2011-es tanulmánya szerint a Crohn-betegségben szenvedő felnőtteknél jelentősen csökkent a bélgyulladást, amikor 12 napig mandulagomba-kivonatot szedtek.

Ugyanúgy, ahogy az Agaricus blazei segít csökkenteni a hasnyálmirigy és a belek gyulladását, enyhítheti a krónikus hepatitis fertőzések miatti gyulladásokat is. A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy krónikus hepatitis B-ben szenvedő felnőtteknél a májenzimek meredek csökkenését tapasztalták (a májműködés javulására utal), miután napi 1500 milligramm Agaricus blazei adagot írtak fel nekik.

Daganatellenes és immunerősítő

Számos előzetes vizsgálat szerint a mandulagomba daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A hatásmechanizmus nem világos, úgy tűnik, hogy „bekapcsolja” az apoptózist (programozott sejthalál) bizonyos rákos sejtekben a myeloma multiplexben, leukémiában, fibrosarcomában, prosztata-, petefészek- és tüdőrákban szenvedőknél.

A mandulagomba adaptogén tulajdonsága révén, segíti a szervezetet, hogy alkalmazkodjon az érzelmi vagy fizikai stresszhez, fogyasztása hasznos lehet a krónikus fáradtság szindróma megelőzésében vagy kezelésében, és csökkenti a mentális fáradtságot.

A Nemzeti Rákkutató, illetve a Japán Nemzeti Egészségügyi Intézetben végzett laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a mandulagomba-kivonat fokozza a T- sejtek aktivitását. Az egyik legjobb természetes immunmodulátor, amely serkenti az NK sejtek (natural killer) szaporodását. A mandulagomba kapszula szedése javasolt a szezonális megbetegedések (influenza és nátha) megelőzésére.

Fontos! Az Agaricus blazeit körültekintően kell alkalmazni a cukorbetegség kezelésére szánt gyógyszerekkel, köztük az inzulinnal együtt, mert kóros vércukorcsökkenést (hipoglikémia ) válthat ki, fáradtságot, remegést, szédülést, émelygést és ájulást okozva. Felmerült, hogy az Agaricus blazei a tünetek fellángolását okozhatja olyan autoimmun betegségeknél, mint a lupus, a pikkelysömör és a rheumatoid arthritis. A kutatás hiánya miatt gyermekek, terhes nők és szoptató anyák nem használhatják.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249742/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1165/agaricus-mushroomhttps://www.researchgate.net/publication/235763517

_Growing_experiments_with_a_medicinal_mushroom

_Agaricus_blazei_MURRILL

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0167754

https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v8/i5/187.htm 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-3083.2010.02477.x 

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2006.6344


Külső kép forrása:pxhere.com


 

Mandulagomba | Immunerősítő és rákellenes hatás

Brazíliában a századelőn komoly fejtörést okozott, miért élnek tovább és egészségesebben egy kis, hegyi falucskabeliek, mint a többiek? Kitalálhatjuk a választ: Piedade lakói egyik közkedvelt étele volt a mandulagomba, melynek mára bebizonyosodott számos jótékony hatása. A mandulagomba (Agaricus blazei Murill) tehát Brazíliában őshonos, de rálelhetünk az Egyesült Államok délkeleti területein is. Magas páratartalmú, szellős helyeken.


mandulagomba

Mandulagomba (Agaricus blazei murill): remek immunerősítő, emellett rákellenes tulajdonságokkal bír
 

 

Brazíliában a századelőn komoly fejtörést okozott, miért élnek tovább és egészségesebben egy kis, hegyi falucskabeliek, mint a többiek? Kitalálhatjuk a választ: Piedade lakói egyik közkedvelt étele volt a mandulagomba, melynek mára bebizonyosodott számos jótékony hatása.

A mandulagomba (Agaricus blazei Murill) tehát Brazíliában őshonos, de rálelhetünk az Egyesült Államok délkeleti területein is. Magas páratartalmú, szellős helyeken él meg, ahol kellően meleg van. Név szerint a Cogumelo de Deus (melyet Isten gombájaként fordíthatunk le), illetve a Cogumelo da Vida, azaz az Élet gombája – volt a titka annak, hogy a brazil falu lakói sokáig éltek. A ropogós húsú gombát szinte naponta fogyasztották.

Közeli rokonát Bizáncban a IV. századtól kezdve ették az emberek, de az európai orvosok ezt a gyógygombát kezdték el legkésőbb használni.

Mandulagomba: remek íz, kiemelkedő immunerősítő hatás

Az Agaricus blazei Murill mandulaszerű ízéről kapta magyar nevét. Először 1945-ben írtak róla. Béta-glükánokat, azaz vízben oldódó poliszacharidokat tartalmaz, s e vegyületek adják rendkívüli immunerősítő hatását.

Legmagasabb mennyiségben a mandulagombában található gyógyhatású poliszacharid, mi több, a benne levő béta-glükánok alacsony molekulasúllyal rendelkeznek, s felszívódásuk egyszerűbb. A gyógygombák közül ezért a mandulagomba számít a legjobb immunmodulátornak. De nemcsak az antioxidáns béta-glükánoknak köszönheti hatékonyságát ez a rostdús gomba.

Olyan, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat találunk meg benne, mint a kálium, kalcium, nátrium, vas, foszfor, réz, folsav, biotin, niacin és egyéb, igen fontos aminosavak, illetve számos B-vitamin, E-vitamin és D-vitamin.

E mutatós, ízletes kis gomba nemcsak azzal gyakorol áldásos hatást szervezetünkre, hogy csökkenti a vérzsír- és a koleszterinszintet – megelőzve ezzel olyan komoly problémák kialakulását, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások. Fogyasztásával az artériák rugalmassága megőrizhető, így az atherosclerosis is kisebb eséllyel alakul ki. Javítja az inzulinérzékenységet és alkalmas a hepatitis kezelésére.

A rákkal szemben a leghatékonyabb

Mégis, leginkább a rákos megbetegedéseket illetően győzte meg a kutatókat eredményességéről, ugyanis a mandulagomba daganat- és vírusölő hatással bír. Tumorellenes hatását laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben is bizonyították. E gyógygomba alkalmazása ugyanis megakadályozta, hogy az egerek szervezetében áttétek alakuljanak ki, s a már meglévő metasztázisok növekedését is meggátolta.

A mandulagomba stimulálja a T-limfocitákat és a makrofágokat, kiváltva a rákos sejtek sejthalálát. Kutatások és tapasztalatok szerint abban is segít, hogy a kemoterápiát kapó páciensek jobban tolerálják a kezelést.

Külön előny, hogy az ebben a gyógygombában található ún. sodium-pyroglutamát a rákos sejtek érhálózatának kialakulását blokkolja. Ugyanilyen hatást gyakorol az ergosterol is, amelyet a mandulagomba szintén tartalmaz, dupla hatást fejtve ki daganatos betegség esetén.

S ha mindez még nem lenne elég, a mandulagomba természetes HIV-vírus elleni szernek számít, baktérium- és Candida-gomba ölő, segíti a sérült májsejtek regenerálódását.

E gyógygomba tehát kitűnő immunerősítőként óvja szervezetünket, súlyos betegség esetén pedig jelentősen javíthatja az életminőséget. E verhetetlen kettős igazi védőbástyává teszi, ha az egészségünkről van szó!

Forrás: mushi.hu

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »