Hát ez állati munka volt, 2. rész

Hát ez állati munka volt, 2. rész


Itt a folytatás, a kutyaszínészek után más színészállatok életébe is belepillantunk és megismerjük végre azokat a gyakran név nélküli hősöket, akik sokat tesznek egy-egy film sikeréért.

Filmhősök nemcsak az első részben, az ember legjobb barátjaként emlegetett kutyák voltak, de vannak lovak, malacok, delfinek, bálnák, farkasok és még sorolhatnánk őket. Sajnos azonban az ő színészi életük nem mindig úgy kezdődik, mint házi kedvenceinké, mert sokszor a vadon élő állatokat, vagy a tengerek csodálatos lényeit elrabolják családjuktól, kiragadják élőhelyükről és belekényszerítik egy olyan helyzetbe, amit nem biztos, hogy ők önként választottak volna. Cikkem második részében újabb állati színészeket ismerhetünk meg.

 

Bart

Nemrég néztem meg A vadon foglyai című filmet és az abban szereplő medve adta az ötletet ennek a cikknek a megírására. Bart, a medve karrierjét egyértelműen Doug és Lynne Seus-nak köszönheti, akik 5 hetes korában örökbe fogadták. Bart ugyanis a Baltimore Állatkertben született, 1977. január 19-én. Doug és Lynne állatidomárként dolgoztak, és filmekhez tanítottak be állatokat, Bart pedig kiváló képzést kapott tőlük, ennek köszönhetően már medvebocsként elkezdhette építeni színészi karrierjét. Bart egy hím alaszkai kodiak medve volt, aki számos hollywood-i filmben szerepelt. Még kölyökként szerepet kapott a The Life and Times of Grizzly Adams című televíziós sorozatban. Felnőtt medveként a Széljáró című filmben debütált, a súlya ekkor már 680 kg volt, a magassága pedig 2 méter 90 centi. Többek között olyan sikeres történetekben láthattuk, mint például a Fehér Agyar, a 12 majomAz ökörikrek, vagy a fent említett A vadon foglyai. Bart legnagyobb elismerését mégis akkor érte el, amikor Jean-Jacques Annaud 1988-as francia filmjének, a Medvének a címszerepét játszotta. Felnőtt grizzly medvét alakított, aki összebarátkozott egy árva kölyökkel és legyőzte a vadászokat. Annaud megnézett 50 medve színészt a világ minden tájáról, mielőtt Bartot választotta ki a szerepre. A szerep végrehajtása érdekében Bart sikeresen megtanult több új rutint és viselkedést. A Medve mind Európában, mind az Egyesült Államokban nagy sikert aratott, több mint 31 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban, és több mint 100 millió dollárt világszerte, és állítólag majdnem az Oscar-ig elröpítette Bartot, de mivel állati színészek nem kaphatnak Oscar-díjat, ezért ez nem valósult meg. Híres színészpartnerei között megtalálható: Robert Redford, Morgan Freeman, Ethan Hawke, Brad Pitt, Alec Baldwin, Anthony Hopkins, akivel több filmben is együtt játszhatott. Állítólag mindegyiküket lenyűgözte az, hogy mennyire jól képzett. Jean-Jacques Annaud és Lee Tamahori rendezők „A medvék John Wayne-jének” nevezték. Bartot nevezték ki a Vital Ground Alapítvány nagykövetévé. Az alapítvány a vadon élő veszélyeztetett állatokért alakult, többek között a Sziklás-hegységben, az alaszkai Kodiak-szigeten és a Góbi-sivatagban élő állatok védelmére. 1998-ban Bartot rákos megbetegedéssel diagnosztizáltak a jobb mancsán, és bár megműtötték, a rák kiújult, 2000. május 10-ére a szervezete annyira legyengült, hogy el kellett altatni.


 

A medve című filmben, Youk-kal, a medveboccsal, forrás: port.hu

 

Highland Dale

A csodaszép ló eredeti neve pontosan nem ismert, mert hívták őt Fury-nak, Beauty-nak és Gipsy-nek is, de az biztos: ő volt az egyik legjobban képzett és legjobban fizetett ló egész Hollywood-ban. A ló teljesen fekete volt a homlokán lévő fehér csillag kivételével. Évente csak négy hónapot dolgozott, és nyolc év alatt 500 000 dollárt hozott a tulajdonosnak, Ralph McCutcheon-nak. Fury díja ugyanis igen magas volt, 1500 angol dollár epizódonként, plusz hozzájött a show profitjának 5 százaléka is, emellett 250 000 dollárra biztosították. Azt mondják, csak Lassie előzte meg anyagiakban. A kanca a Fury című tévésorozat főszerepét játszotta, ahonnan a művésznevét is kapta és a Fekete szépség címszerepét is ráosztották. Anna Sewell azzal a céllal írta meg a könyvet a Fekete szépségről, hogy felhívja az emberek figyelmét a dolgozó állatok sanyarú sorsára. A könyvből készült film 1946-ban óriási siker lett, a Fekete szépséget alakító Highland Dale pedig világszerte ismertté vált. A gyönyörű kanca 1943-ban született és egészen a hatvanas évekig szerepelt a tévében. Már tizennyolc hónapos korában kiképezte Ralph McCutheon. A ló tudott nevetni és sírni, hullát is jól játszott. Hangutasításokra és jelekre is válaszolt. Szeretett fürdés után megmártózni a sárban. Olyan nagy színészek lovagoltak rajta, mint Elizabeth Taylor, Clark Gable, vagy Joan Crawford. 1972-ben halt meg idősen, természetes halállal.

 

 

Az eredeti Fekete Szépség, Forrás: imdb.com

 

Jed

Jed északnyugat-amerikai állatszínész volt, akinek több filmje is ismertté vált. 1977-ben született és 1995-ben halt meg. Jed egy farkas és egy alaszkai malamut keveréke, akit Gerhardt "Gary" Winkler fogadott örökbe, és ugyanaz a Clint Rowe képezte színésszé, aki Hooch-ot is a Tom Hanks filmben. Jed első szerepében egy norvég kutyát játszott, vagyis ő volt a „dolog” John Carpenter horrorjában, A valami (A dolog) című filmben. Egy alakváltó, idegen lényt alakított, és ez a karakter megkövetelte tőle, hogy olykor nyugtalanító és természetellenes módon viselkedjen. Később eljátszhatta a Jack London könyvből készült Fehér Agyar főszerepét is, ez a film pedig világhírűvé tette. Jedet azért választották ki több filmben is a kutya-szerepre, mert különleges megjelenése volt. A Fehér Agyar filmek után visszavonult, és haláláig Clint Rowe farmján élt.

 

 

Fehér Agyar, forrás: imdb

 

Mitzi

Mitzi is állatszínészként dolgozott, 1963-ban kapta meg a Flipper nevű palackorrú delfin szerepét, azóta is úgy emlegetik őt, mint az „eredeti Flippert”. Az első ember, aki delfineket hozott a Grassy Key-reMilton Santini kereskedelmi halász volt. Még a 40-es években delfineket fogott be akváriumok és magánszemélyek számára. Milton és felesége szerették az otthonukban élő delfineket, és a lehető legnagyobb gondossággal látták el őket. Milton kedvenc delfinje Mitzi volt. Nem sokkal Mitzi befogása után Milton háttörést szenvedett. A rehabilitációja abból állt, hogy egy fekvőfotelben ült és fekete gumilabdát szorított a kezében. Egy nap elejtette a labdát és Mitzi –, aki akkor még nem kapott edzést –, visszadobta Miltonnak. Milton utána ezt szándékosan megismételte, és így folytatódott a játék. Milton akkor megígérte, hogy sosem adja el senkinek Mitzit. A férfi akkoriban nem volt tapasztalt edző, de megfigyelte a delfineket, és ebből tanult. Ha olyat tettek, ami neki tetszett, megpróbálta kitalálni, hogy mit tett közvetlenül a tettük előtt, majd megismételte, hátha válaszolnak újra. Mitzi és számos más itt élő delfin 1963-ban az eredeti Flipper-film főszereplője lett. Milton szerette megmutatni a delfineket a nyilvánosság előtt. Látta azt is, hogy a delfineknek különös kapcsolata van a gyerekekkel. Mitzi 1974-ben szívrohamban halt meg, tizennégy évesen. Sírját egy életnagyságú delfin jelöli, és egy kis tábla a közelben, amelyre rá van írva: „Mitzi emlékének. Az eredeti Flipper.” A barátja, Mitzi elvesztése miatt szomorú Milton eladta az ingatlant a Wometco Corporation-nek, amely átnevezte azt Flipper's Sea School-nak.

 

 

Mitzi, forrás: floridamemory.com

 

Kathy

Flipperből nemcsak film, de tévésorozat is készült, amit 1964-től 1968-ig vetítettek. 5 különböző lánydelfin játszotta a főszereplő Flippert, mert a lánydelfinek barátságosak, és kevésbé agresszívek, könnyebben kezelhetők. Richard "Ric" O'Barry delfinek elfogásával és kiképzésével kereste akkoriban a kenyérre valót, és ő lett az 5 delfin kiképzője is. Amikor néhány évvel a Flipper gyártásának befejezése után Kathy –, aki a leggyakrabban játszotta a barátságos Flippert –, O’Barry karjaiban meghalt, a férfi mérlegelte annak lehetőségét, hogy az egykori filmcsillag öngyilkosságot követhetett el. A delfinek ugyanis az emberhez hasonló intelligenciával rendelkeznek, és tudják azt, ha visszatartják a levegőt, akkor képesek magukat megölni. Mély depresszió, látás-, és hallászavarok, bőrbetegségek várnak a fogságban élő delfinekre. Ezt követően O’Barry rájött, nem helyes elfogni a delfineket és a trükkökre való kiképzésük is helytelen. Innentől pedig delfinvédő aktivista lett és már nem szakítja el a barátságos állatokat élőhelyükről. 

 

 

Richard O’Barry és Kathy 1968-ban, forrás: dolphinproject.com

 

Keikó

A listában még egy delfin helyet kapott, aki filmjében a Willy névre hallgatott. A Szabadítsátok ki Willyt! című filmből három részt is elkészítettek, és ennek a három filmnek volt a kardszárnyú delfin, Keikó a főszereplője. A több akváriumot és még állatkertet is megjárt delfint 1979-ben fogták el Izlandon négy társával együtt, és először egy kanadai állatkert, a Niagara Falls vásárolta meg. Ott kezdték el betanítani különböző mutatványokra, de nem bizonyult tehetségesnek, ezért eladták egy mexikóvárosi állatkertnek. A végleges nevét – Keikó, jelentése: szerencsés – is itt kapta. 1992-ben több delfin közül választották ki Willy szerepére, ahol egy rossz körülmények között élő delfint alakított, de a rajongók hamar rájöttek, hogy a film nem áll annyira távol a valóságtól. Ezért alapítványt hoztak létre számára, hogy kiszabadítsák a fogságból, aminek támogatásához hozzájárult a Warner Bros filmstúdió is, aki a Szabadítsátok ki Willyt! című filmet forgatta. Keikó Newportba került egy akváriumba, és ott már nem kellett szerepelnie. Sovány volt és beteges, de meg tudták gyógyítani. 1998-ban Izlandra vitték azzal a nem titkolt szándékkal, hogy visszaengedjék igazi otthonába. Több éven keresztül tanították arra, hogy tudna a szabadban élni. Habár csatlakozott 2002-ben egy csapat delfinhez, rövid idő elteltével elhagyta őket és a norvég partokra úszott. Jobban szerette az emberek társaságát, élvezte, hogy foglalkoznak vele, etetik, és szeretik. A szabadon élő nőstény delfinek átlagosan 80-90 évig élnek, míg a hímek 50-60 évig. A szabadságát elveszített Keikónak csak 27 év jutott. 2003 decemberében tüdőgyulladásban halt meg.

 

 

Keikó 1998-ban. Forrás: dams.defenseimagery.mil, wikipedia

 

Tonic

Az utóbbi időkben már a kisállatok is belekezdhetnek a celebek karrierjébe, ilyen szerencsés helyzetben van Tonic, aki Stephen King Kedvencek temetőjé-nek egyik macskájaként elképesztő népszerűségre tett szert. Ő a film öt legfontosabb macskájának egyike. Tonic nagy sztár lett rövid idő alatt, saját instagram fiókja van, és még a film premierjén is ott volt. Tonic magabiztosan lépkedett a hollywood-i sztárok között, és az öltözködés szabályait is jól ismeri: szépen ápolt bundával és kockás nyakkendővel érkezik a vörös szőnyegre. Pedig Tonic nem az a hagyományos módon képzett színészcica, a Kedvencek temetője előtt sehol nem szerepelt. Ennek ellenére úgy tapogatja a kamerát, mint egy tapasztalt profi. Nyilvánvalóan erre a pályára született. Összesen négy macskát használtak a King-filmben, ebből csak Leó és Tonic rendelkeznek saját instagram fiókkal. Melissa Millett hivatásos állatoktató találta meg és képezte ki azokat a macskákat, akiket kiválasztottak Church szerepére. Tonic az utcán talált kóbor macska volt, akit befogadtak és kiképeztek a filmre. A macska olyannyira sikeres lett, hogy egyedüli macskaként résztvehet minden évben a Melissa által megalapított Ultimutts kaszkadőr kutyakiállításonA nő segít a filmkészítőknek abban, hogy hihetetlen teljesítményt nyújtsanak a macskák a szerep eljátszásakor. Így hát eljött az idő arra, hogy a filmes macskák kilépjenek az embersztárok árnyékából és elfoglalják a reflektorfényben az őket megillető helyet. 

 

Tonic a filmbemutatón. Forrás: Twitter

                                                                                                                              

Jiggs

Jiggs 1929 körül született, és egészen 1938-ig élt. Hím csimpánz és állatszínész, akit Cheeta (Csita) karaktere tett ismertté a harmincas évekbeli Tarzan filmekben. A később elvált házaspár, Tony és Jacqueline Gentry képezte ki őt a szerepre. Tarzan szárnysegédjét több csimpánz is eljátszotta az évek során, de a legnagyobb népszerűségre Jiggs tett szert, ő 1932-től 1934-ig alakította a filmbeli szerepet. Arról, hogy Jiggs hogy került kiképzőihez nincsenek megbízható információk, illetve több feltevés is kering. Egy beszámoló szerint Gary Cooper hozta át a csimpánzot Afrikából, de eladta, mert az állat időnként dühöngött. Jacqueline Gentry viszont azt állította, hogy ő nevelte Jiggs-et egészen csecsemőkorától kezdve, és már kiskorában elkezdte képezni. Állítólag egy Spanky nevű kutyával együtt nevelték, és Jiggs később nem volt hajlandó semmilyen filmes munkát végezni a kutya jelenléte nélkül. Spanky még irányította is a csimpánzot a forgatásokon. Jiggs hétéves filmes karriert futott be, és nemcsak Cheeta-ként szerepelt, hanem ő alakította Nkimát is, egy másik majomkaraktert. Jiggs 1938. február 28-án, vagy 1938. március 1-én, 9 éves korában hunyt el tüdőgyulladásban. Három, később Gentry tulajdonában lévő csimpánz is a Jiggs nevet viselte, ebből kettő eljátszotta Cheeta szerepét. Jiggs, Jr. (más néven Jiggs II), 1935 körül született hím csimpánz, aki a Baltimore Állatkertbe került, amikor Tony Gentry a második világháborúban szolgálatba állt, a csimpánz végső sorsa nem ismert. Cheeta (más néven Jiggs IV) egy 1960 körül született hím csimpánz, akiről sok éven át Gentry kijelentette, hogy ő az eredeti Cheeta, ami valójában nem igaz. Habár több kampány is elindult, hogy Cheeta csillagot kapjon a hollywood-i Hírességek Sétányán, ez nem valósult meg.

 

 

Jiggs, az eredeti Cheeta, forrás: imdb.com

                    

King

Bár a Pi élete több Oscar jelölést tudott díjra váltani, a bengáli tigrist alakító King számára nem ezért volt emlékezetes a forgatás. A film tigrissztárja ijesztő pillanatokkal nézett szembe bizonyos jeleneteknél. A tigris majdnem vízbe fulladt, és bár próbálták a stáb tagjai eltitkolni, mégis kitudódott. "Baleset volt" – mondta Ang Lee, a film rendezője az újságíróknak az esetről. "A csapat keményen dolgozott a tigris megmentésén, aki első osztályú kezelést kapott." Azonban egy email kiszivárgott, amely egyértelműen elárulta, hogy a tigris majdnem életét vesztette a forgatáson, közel állt a fulladáshoz. A szerencse az volt, hogy King kiképzője elkapta egy kötéllel a szép állatot, és kivonszolta a szárazföldre, ahol a tigris biztonságba tudott vonulni. A történet egy indiai fiú, Pi Patel kalandját kíséri végig, aki több mint 200 napig utazott egy csónakban egy Richard Parker nevű bengáli tigrissel, miután egy vihar következtében a fiú elvesztette egész családját, és a hajón utazó egykori állatkerti lakók is elpusztultak. Valójában a bengáli tigrist digitális technikával formálták meg többnyire, de voltak olyan jelenetek a filmben, amit igazi állattal vettek fel, ezért szerződtették le Kinget. Az élőszereplős jelenetek főként a vízben játszódtak, és King majdnem megfulladt az egyik jelenet felvétele során. A stáb tagjai úgy gondolták, nem sokon múlt, hogy a gyönyörű állat súlyosan megsérüljön, vagy akár még az életét is áldozza a forgatásért. Természetesen vizsgálatok következtek, hogy ki hibázott és a nyomozás alatt kiderült az is, hogy Kinggel a stáb tagjai rosszul bántak a forgatás alatt.

 

Részlet a Pi élete című filmből, forrás: Twentieth Century Fox/Everett/Rex Features

 

 

Forrás:                            

dolphins.org

smartentertainmentgroup.com

wikipedia.org

Fenti kép: Keikó

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »