Hogyan segít, hogyan árt? – az ujjszopás és a cumizás

Hogyan segít, hogyan árt? – az ujjszopás és a cumizás


Amikor még használ…

Élete első éveiben a legtöbb kisbaba szopja az ujját, de sokaknál már magzati korban is megfigyelhető a jelenség. Erről megkapó ultrahang-felvételek tanúskodnak.

A szopóreflex a problémamentes táplálkozás kulcsa, az arc és a száj izmainak fejlődéséhez, a helyes légzési és nyelési folyamatok kialakulásához elengedhetetlen mozdulatsor.

De jelentősége túlmutat ezen is.
A babák számára az ujjuk vagy a cumijuk az önnyugtatás, önvigasztalás fontos eszköze, amihez akár hosszú éveken át előszeretettel nyúlnak. Így altatják magukat, vezetik le az esetleges feszültségüket, mérgüket, de ha épp fáj a hasuk vagy a fogzástól megbolygatott ínyük, akkor is segíthet ez a tevékenység.

Ha odafigyelünk gyermekünk megnyugtatására, a benne fellépő feszültségek oldására, ez a szokás négy-ötéves korra magától elmarad. Mind a száját, mind a kis kezét másra használja: karattyol, pakolászik, építőkockákkal játszik, mindent megvizsgál, ismerkedik a világgal.

Amikor már árt…

Azonban, ha nem kiegyensúlyozott a családi környezet, ha magára marad a kisebb-nagyobb feszültségeivel, aggodalmaival, a számára nehezen feldolgozható változásokkal (kistestvér érkezése, óvodai közösségbe kerülés, költözés), akkor a cumizás, ujjszopás pótcselekvéssé, berögzült szokássá válhat.

Az elnyúló, rendszeres cumizás és különösen az ujjszopás rossz hatással van az állkapocs és a fogak fejlődésére

Kóros nyelv- és ajakmozgások, csökkent légző- és rágófunkciók, elmozdult fogak, harapási anomáliák, emésztési gondok, beszédfejlődési rendellenességek, akár deformálódott állkapocs…

Gyermekkori fogszabályozás

„Az állkapocs torzulása sokszor már csak műtéttel korrigálható, de a fogak helyzetének visszaállítása, a nyelv állásának befolyásolása, a nyitott szájjal történő légzés megszüntetése, a harapási rendellenességek kezelése a személyre szabott, türelemmel végigvitt fogszabályzó eljárással megoldható” 

Nem kell megvárni az első maradandó fogak megjelenését, hiszen már az egészen kicsiknél is komoly eredmények érhetők el a lágy erőkkel dolgozó myofunkcionális trénerek bevetésével. Kisiskolás korban kivehető készülékekkel, később pedig, a maradó fogak esetében rögzített technikákkal dolgoznak a szakemberek a szabálytalan fogsor rendezése érdekében.

„Bár a fogszabályzást sosem késő elkezdeni, de halogatni sem érdemes: minél hamarabb belevágunk, annál könnyebb a szakember dolga és annál hamarabb túl lesz rajta a gyermek is. Az időben elkezdett beavatkozással megelőzhetjük a kusza fogsor okozta problémákat!”

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »