Imádnivaló és cuki a kis repülőmókus

Imádnivaló és cuki a kis repülőmókus


A japán törpe repülőmókusok egyszerűen imádnivalók.


Egyesek szerint a tökéletesség nem létezik. De amint megpillantjuk a képeken látható kis bolyhos labdákat, már nem lehetünk ebben annyira biztosak. Handa Natsumi természet- és vadfotósnak köszönhetően –, aki megosztotta a nyilvánossággal a legaranyosabb fotókat – most mi is belepillanthatunk a repülő mókusok életébe.

 

 

 

A képek főszereplője a Pteromys momonga, vagyis a japán repülőmókus, más néven: sutaszárnyúmókus, amely úgy néz ki, mint egy valódi Pokémon. Ezek az aprócska cuki lények Japánban őshonosak, ahol örökzöld erdőkben élnek a Honshu és Kyushu szigeteken. Testük meglehetősen kicsi, általában 15-17 centiméter, farokhossza 9,5-13 centiméter, a súlyuk pedig 13,5-20 deka között mozog.

 

 

 

 

 

A kis lények napközben egy lyukban rejtőznek el, általában egy tűlevelű fában, de éjszaka előjönnek, hogy nassoljanak néhány rügyet, levelet, kérget, gyümölcsöt és magot. Fáról-fára közlekednek, és ezt az elülső és hátulsó lábaik között lévő, szőrrel borított hártyával oldják meg, így tűnik úgy, mintha repülnének, valójában azonban siklanak a levegőben, hiszen nevükkel ellentétben nem képesek repülni: szétterpesztett végtagokkal, kifeszülő bőrvitorlával rugaszkodnak el és elegánsan siklanak a fák között. Akár harminc métert is képesek megtenni így. Közvetlenül leszállás előtt felcsapják a farkukat, így testük függőleges helyzetbe kerül, és négy mancsukon lévő erős karmaikkal megkapaszkodnak a fatörzsben.

 

 

 

 

 

 

Téli szőrméjük selymes, ezüstszürke fényű, de téli álmot nem alszanak, noha néha előfordul, hogy pár napra álomba szenderülnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

boredpanda.com

erdekesvilag.hu

Fényképek: Handa Natsumi, instagram

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »