Karácsonyi könyvajánló

Karácsonyi könyvajánló


A karácsonyi sütés-főzés után jó kikapcsolódásnak tűnhet az olvasás.

Ha valamilyen ünnepről és ajándékozásról van szó, nálam a legszebb ajándék, amit csak kaphatok, és én magam is mindig belecsempészek a csomagba, az egy könyv.

Mert egy könyv olvasása számtalan élményt nyújthat.

Egy jó könyv érzéseket kelt az emberekben: megríkat, vagy megnevettet; a hatására rózsaszín ködfelhőbe burkolózva álmodsz a főhősről; izgalmat élsz át, miközben gondolatban te is átéled a kalandot.

Egy jó könyv eléri, hogy megfeledkezz az alvásról, az evésről és az ivásról.

Egy jó könyvre még annak kiolvasása után is emlékszel, nem szívesen válsz meg tőle. A szavak napokon át ott motoszkálnak a fejedben, nem eresztenek egy pillanatra sem.

Egy jó könyv elvisz egy olyan helyre, amiről még csak nem is álmodtál, mint például Narniába, vagy Roxfortba.

A karácsonyi sütés-főzés után mi okozhatna annál nagyobb örömet, mint néhány gyönyörű könyv?


Mai cikkemben öt + 1 csodálatosan megírt szép, karácsonyi történetet gyűjtöttem egybe, amit véleményem szerint érdemes mindenkinek elolvasnia.

 

1. Charles Dickens: Karácsonyi Ének

A történet főszereplője Ebenezer Scrooge, egy lelketlen fösvény ember, aki utál minden szépet és jót, beleértve a karácsonyi ünnepeket és az ünnep előtti lelkes készülődést. Ezzel a viselkedésével már nagyjából mindenkit elmart maga mellől és erre a karácsonyra se tervezett semmi mást, mint egy sima hétköznapra. Ám terveibe beleszól a három szellem, akik karácsonykor meglátogatják és elképesztő tanulságos időutazásra viszik a főhőst. Az egyik szellem egyenesen a múltja egyik karácsonyából érkezett, és  a gyermekkorát idézte fel, a másik a jelen karácsonyának szelleme, míg a harmadik a jövő karácsonyából érkezett, amely a legfélelmetesebb az összes közül. Az időutazás során Scrooge belátja, hogy itt az idő, hogy megváltozzon és jóvá kell tennie az elmúlt időszak aljasságait.

Hogy sikerül-e neki, az a könyvből kiderül.

 

 

Fotó: dougdickerson.net

 

2. Hans Christian Andersen: Téli mesék

A kötet Andersen három legszebb és legismertebb téli meséjét tartalmazza, amely gyönyörű illusztrációkkal van kiegészítve. Anasztaszja Arhipova, az orosz művésznő kifejező, gondos részletességgel festette meg Andersen meséit, és meleg színeivel tökéletesen visszaadta a gyönyörű történetek hangulatát.

Téli mesék Andersen három csodálatosan szép és ismert meséjét tartalmazza: A hókirálynőA fenyőfa és A kis gyufaáruslány története.

A Hókirálynő-ben Kay és Gerda öreg nagymamájukkal élnek együtt nagy szeretetben. Egy nap a gonosz, jégszívű Hókirálynő meglátogatja Kay-t és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda azonban nem nyugszik bele abba, hogy elveszítette testvérét. Megígéri nagymamájának, hogy ha addig él is, felkutatja a Hókirálynő birodalmát és visszahozza a fiút szülőházába. Gerda még nem is sejti, mennyi akadályt kell legyőznie ehhez, és hogy túljut-e ezeken, az a meséből kiderül.

"Állt az erdőben egy szép, sudár kis fenyőfa. Jó helye volt: nap is érte, levegő is simogatta, idősebb társai, lucfenyők meg jegenyefenyők zúgtak körülötte. De a kisfenyőnek minden vágya az volt, hogy magasabbra nőjön; a meleg napot, az üdítő levegőt sem élvezte, s ügyet se vetett a parasztgyerekekre, akik ott jártak-keltek, fecsegtek körülötte, amikor szamócáért, málnáért mentek az erdőre. Sokszor egész köcsöggel szedtek, máskor szalmaszálra fűzték fel a szamócaszemeket, aztán leültek pihenni a kisfenyő tövébe…" - így kezdődik Andersen A fenyőfa című meséje. A fenyőfa, aki azt álmodja, hogy nagyra nőjön.

És hogy sikerül-e ez neki, azt megtudod, ha végig olvasod a mesét; a teljes történet egyébként elolvasható ezen az oldalon is.

Andersen kétségkívül legmeghatóbb meséje A kis gyufaárus lány, amely belekerült a hármas válogatásba. A megható történet egy szegény lányról szól, aki az év utolsó éjszakáján gyufát próbál eladni a hazafelé igyekvőknek. Rettenetesen hideg van, fázik, lázálmok gyötrik, és miközben gyufát gyújt, hogy megmelegedjen fénylő lángjától, egyedül képzelődik a családi ünnepekről.

A három történet az alapvető emberi értékekbe vetett hitet szomorúsággal és melegséggel vegyítve ábrázolja, és ez az, ami igazán különlegessé teszi az Andersen-meséket.

 

 

Fotó: pinterest.com   


3. Agatha Christie: A karácsonyi puding FELNŐTTEKNEK AJÁNLOTT

A krimi koronázatlan királynője hat gyöngyszemet jelentetett meg e kötetében, és ahogy ő maga nevezte ezeket: főfogások, előételek és desszertek. A kötetet az írónő séfként mutatja be, amelyben több előétel is megtalálható. Agatha Christie nemcsak csodás rejtélyeket épít fel novelláskötetében, de részletes leírását adja a múlt századelő Angliájának is. Két karácsonyi története is van ebben a kötetben, a Poirot karácsonya és A karácsonyi puding. Ez utóbbiban szinte minden benne van, ami régen létezett a vidéki, angliai karácsonyokkor: puding, lábnyomok a hóban és partik. Ráadásul bárhol szívesebben töltené Hercule Poirot a karácsonyt, mint egy kifűthetetlen, tizenhatodik századi udvarházban. De az eltűnt rubin rejtélye csak odavonzza…
A karácsonyi puding esete az írónő gyermekkori élményeiből merít, a régi angol karácsonyi örömök időskorában is szívmelengető emlékeiből.

És ebben a kötetben az első öt fogáshoz Poirot, a hatodikhoz, amit desszertként tálal az írónő, Miss Marple adja meg az izgalmas hangulatot.

 

 

Forrás: youtube.com

 

4. Fekete István: Karácsony éjjel

Azt hiszem mindenki, aki életében volt egyszer gyermek, az olvasott legalább egy Fekete István kötetet. Ha másért nem, hát azért, mert kötelező olvasmány volt. Én nemcsak ebből az okból, de nagyon szeretem az író regényeit és történeteit. Fekete István egész életében nagy jelentőséget tulajdonított a katolikus ünnepeknek, és a karácsonyokat közösségi eseményként élte meg.

A karácsonyra hangolódás már december elején elkezdődik az adventi gyertyák meggyújtásával és az ajándékok felkutatásával, amelyek egyértelműen a karácsony közeledtét jelzik, és ezzel együtt beindul a hóesés, míg a szívekben a nyugalom és a szeretet érzése terjed.

Megkezdődik a betlehemezés és a fenyődíszítés, amely együttes élményt nyújt a barátok és a rokonok számára. A karácsony így válik a Jóság és a Szeretet közösségi ünnepévé, az egymásra figyelés ünnepévé, mert Fekete István elbeszélései elhitetik velünk, hogy lehet és érdemes szeretni és jónak lenni. E kötet középpontjában a megbocsátás és a ragaszkodás, a béke- és harmónia iránti vágy áll.

 

 

Fotó: heraldscotland.com

 

5. Lucy Maud Montgomery: Anne karácsonya

Biztos vagyok benne, hogy mindenki emlékszik Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg. Az ő történetéből film is készült. Valódi ünnepi meglepetésben lehet része annak, aki ezt a könyvet a kezébe veszi. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó.

A történetben Anne Shirley, a vörös hajú, örökké csacsogó és álmodozásra hajlamos kislány, immár 16 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. Ahogy már megszokhattuk, az élet továbbra is folyton pezseg körülötte. Levendula kisasszony személyében rokonlelket vél felfedezni, miközben a mogorva agglegény, Mr Harrison szívét sikerül meglágyítania. Mint ahogy megszokhattuk, Anne Shirley folyton kalamajkába kerül, ebben a kötetben sem történik ez másként.

És hogy mire emlékeztetnek bennünket Anne történetei? Arra, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez. Ez pedig minden bizonnyal a legnagyobb és a legszebb ajándék szeretteinknek.

 

 

Fotó: verilymag.com

 

5 + 1. C. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Meg kell, hogy mondjam, ez az a könyv, ami miattam került fel a csodálatos történetek listájára.

Szeretem ugyanis a fantasy-képekben megteremtett ismeretlen világokat, és C. S. Lewis sorozata kétségkívül az.

Narnia az örök tél birodalma, melyet a Fehér Boszorkány tart uralma alatt. Egy jéggé dermesztett ország, ahol sohasem jár a Mikulás és nem létezik a karácsony. A szabadítóról szóló homályos jóslat – mely szerint Aslan visszatér – életben tartja a reményt.

A történet a második világháború idején játszódik, amikor is a négy testvér – PeterSusan, Edmund és a kis Lucy – egy ruhásszekrényen keresztül lép be Narnia havas földjére. A csodálatos országot törpök, faunok és más különféle mesebeli lények népesítik be. Békés földjük azonban az örök tél, a jég és a fagy fogságában vergődik, mivel a Fehér Boszorkány uralma alatt tartja Narnia tájait. A gyerekek  felveszik a harcot a boszorkánnyal, és a hó is olvadásnak indul, hiszen Aslan, a Nagy Oroszlán egyre közeledik…

Narnia Krónikái második kötetében történik meg mindez, maga Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző.

 

 

Fotó: unreservedmedia.com

 

 

Forrás:

wikipedia

libri.hu

moly.hu

publio.hu

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »