Kurkuma jótékony hatásai

Kurkuma jótékony hatásai


A kurkuma igazi csodaszer: erős antioxináns, emésztést serkentő

vércukonszínt - stabilizáló gyulladás csökkentő hatásáról ismert. 

 

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta

alkalmazza.

Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő,

vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető.

A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és

szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik.

Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják.

Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ 

"indiai sáfrányként" ismeri. 

Sokféle baj enyhítésére és megelőzésére alkalmazható gyógynövény, az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökentő, gyulladásgátló.

A keleti gyógymódok általánosan használják mint:

  • gyulladáscsökkentő,
  • vértisztító,
  • sebgyógyító,
  • légzéskönnyítő,
  • fájdalomcsillapító,
  • emésztésjavító szer
  • belső méregtelenítésre,
  • külső, bőrfiatalító kozmetikumként.

A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Tudományos vizsgálatok

bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető (1,5-6%), amely

turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin,

amely a kurkuma színét adja, mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort,

 magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »