Kurkuma jótékony hatásai
A kurkuma igazi csodaszer: erős antioxináns, emésztést serkentő
vércukonszínt - stabilizáló gyulladás csökkentő hatásáról ismert.
alkalmazza.
Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő,
vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető.
A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és
szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik.
Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják.
Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ
"indiai sáfrányként" ismeri.
Sokféle baj enyhítésére és megelőzésére alkalmazható gyógynövény, az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökentő, gyulladásgátló.
A keleti gyógymódok általánosan használják mint:
- gyulladáscsökkentő,
- vértisztító,
- sebgyógyító,
- légzéskönnyítő,
- fájdalomcsillapító,
- emésztésjavító szer
- belső méregtelenítésre,
- külső, bőrfiatalító kozmetikumként.
A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Tudományos vizsgálatok
bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető (1,5-6%), amely
turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin,
amely a kurkuma színét adja, mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort,
magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók