Melyik a világ legöregebb országa?

Melyik a világ legöregebb országa?


A világ több milliárd éves múltra tekint vissza. Mindezt onnan tudhatjuk, hogy a történészeknek sikerült nyomon követniük származásunkat, és erre a következtetésre jutottak. Ez a tény sokunk számára nem újdonság. Az Indus völgyi civilizáció, vagy Harappa-kultúra létezése azt bizonyítja, hogy a világ legrégebbi országai olyan régen jöttek létre, hogy valójában ősiek. Mit szólnál hozzá, ha most képes összefoglalómban felfedeznénk azokat a helyeket, amelyek tanúi voltak a civilizációk létrejöttének a földön? Vajon hány éves a világ legöregebb országa? Ne vesztegessük az időt, induljunk el egy kalandos felfedezésre, egy izgalmas online utazásra és nézzük meg a világ legrégebbi országait.

 

1. Franciaország: i.sz. 486

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

Franciaország alapításának évei Nagy Károly Szent Római Birodalmának szétválasztására vezethetők vissza. Ennek eredményeként az ókori Franciaország három részre szakadt. A régi időkben a királyok és a hatósági szervek hatalmat gyakoroltak az egyszerű, hétköznapi emberekkel szemben, habár ez nem mondható el a mai Franciaországról. Az viszont bizonyos, hogy Franciaország mind a mai napig kötődik szokásaihoz és hagyományaihoz. Ráadásul nemcsak az egyik legszebb ország a világon, de a legrégebbiek egyike is.

 

2. San Marino: i.sz. 301

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

San Marino Dél-Európában található, amelyet Olaszország teljesen körülölel. A világ egyik legkisebb helye. I.e. 301-ben alapították, szeptemberi hónapban. A pápa csak i.sz. 1631-ben ismerte el független országként, de annak oka, hogy miért ilyen későn, máig ismeretlen. Állítólag a pápa befolyást gyakorolt Olaszország és környező területei ügyeire.

 

3. Görögország: i.e. 4500

 

A fotó forrása: maxpixel.net

 

Görögország klasszikus korszaka jelentős hatással volt jelenére, ráadásul ez a korszak sikeresnek bizonyult abban is, hogy Görögország legyen a világ egyik legelőrelátóbb országa. Az ország figyelemre méltó fejlődést ért el a művészet, a kultúra és sok más technológiai fejlődés terén. Kétségtelen, hogy Görögország lakosságát mind a mai napig nagy érzelmi kötődések fűzik a régi szokásokhoz és hagyományokhoz, ami nem véletlen, hiszen ez a világ egyik legrégebbi országa.

 

4. Etiópia: 5 millió év

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

Etiópia alakulása nagyon régre vezethető vissza, egészen az emberré válás koráig. Így talán nem is meglepő, hogy Afrika egyik legrégebbi országaként tartják számon. Az itt élők számos átalakuláson mentek keresztül az évek folyamán, és kétségtelen, hogy a szokások és hagyományok is fejlődtek. Etiópiában időtlen idők óta gyakorolják az iszlám és a zsidó vallást.

 

5. Japán: 15 millió éves

 

A fotó forrása: c1.staticflickr.com

 

Japán első császára, Jimmu alapította meg Japánt, i.e. 660-ban. Ha a történelmi feljegyzéseket, amik hátramaradtak, alaposan megvizsgáljuk, akkor látjuk, hogy a buddhizmus alakulása nagymértékben befolyásolta a japán kultúrát. A felkelő nap országaként emlegetett Japánban számos birodalom épült és dőlt rommá. Eléggé valószínű, Japán nemcsak Ázsiában, de a világon is a legrégebbi ország.

                                                                                                                                                                        

6. Kína: i.e. 2100

 

A fotó forrása: goodfreephotos.com

 

A világ legrégebbi országai között Kína is a listára került, mivel több mint 3500 éve létezik. A Shang-dinasztia Kínában az i.e. 17. századtól az i.e. 11. századig uralkodott. Ez minden dinasztia leghosszabb uralkodási időszakának tekinthető. A modern Kína i.e. 220 körül jött létre. Az ország kulturális és hagyományos kötődésekkel is rendelkezik, amelyek sok évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

 

7. Örményország: i.e. 6500

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

Az i.e. 782-ben alapított Örményország a világ egyik legrégebbi országa, azt hogy pontosan mennyi idős, nem lehet tudni, de a barlangok falaira vésett kőfeliratok formájában talált bizonyítékok szerint úgy vélik, Örményországban már Kr.e. 90 000-ben is éltek emberek. A világ egyik legrégebbi országát sok közösség és kultúra a mai napig Szentföldnek tekinti.

 

8. Irán: i.e. 620

 

A fotó forrása: upload.wikimedia.org

 

Iránt valamikor a 16. században alapították, és mind a mai napig mélyen kötődik múltjához. Iránban a kezdetekben az Achaemenid dinasztia uralkodott, i.e. 330-tól i.e. 550-ig, ami nagyon hosszú és figyelemre méltó időszak. Az egészen biztos, hogy a tizenkét legrégebbi ország között Irán is ott van.

 

9. Egyiptom: i.e. 6000

 

A fotó forrása: cdn.pixabay.com

 

Az egyiptomi minden idők egyik legfejlettebb és legerősebb civilizációja. Az egyiptomi írás, amely régebbi, mint a legalapvetőbb írásforma, Kr.e. 3200-ra nyúlik vissza, ami azt is jelzi, hogy nagyon régre vezethető vissza Egyiptom megalapítása. Habár az ország az elmúlt évezredekben jelentős fejlődésen ment keresztül, a mai napig őrzik hagyományaikat és kultúrájukat.

 

10. India: i.e. 2500

 

A fotó forrása: img.traveltriangle.com

 

Az indiai szubkontinens körülbelül 5000-6000 éve virágzik, és népcsoportjai körülbelül i.e. 1500-ban egyesültek. Akkor hozták létre a védikus civilizációt, amely lefektette a hinduizmus alapjait. Az országot számos dinasztia uralta a múltban, és aki ellátogat Indiába az fel is fedezheti az utánuk fennmaradt emlékeket, többet épületek formájában. A mai Indiát 1947-ben alapították, miután az ország elnyerte függetlenségét.

 

11. Vietnam: 4000 éves

A fotó forrása: needpix.com

 

Az országot korábban Vietnami Szocialista Köztársaságnak nevezték. Története arra az időre nyúlik vissza, amikor egyetlen vietnami állam létezett. Feltételezik, hogy a kormányt egy Hong Bang nevű dinasztia alapította, de ezt nem lehet biztosra tudni. Vietnam ma a világ egyik legmesésebb látnivalója, és egyértelműen az egyik legrégebbi ország.

  

12. Észak-Korea: Kr. e. 7. század

 

A fotó forrása: commons.wikimedia.org

 

Észak-Korea Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként is ismert, és a világ egyik legrégebbi országa. Ennek az országnak a gyökerei egészen az i.e. 7. századig nyúlnak vissza, ez pedig már önmagában is érdekes tény. Egy másik izgalmas információ Észak-Koreával kapcsolatban, hogy a neve a Goryeo szóból származik, amely szó pedig a Goguryeo dinasztiától. Ez a dinasztia nagyhatalom volt akkoriban.

 

 

Forrás:

traveltriangle.com

Felső kép: commons.wikimedia.org

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »