Menyasszonyok az elnök mellett

Menyasszonyok az elnök mellett


Lenyűgöző esküvői ruhák, amelyeket Amerika első hölgyei viseltek     

First Ladies (vagyis Első Hölgyek) igazi szuperhősök – a történelem során rengeteg olyan sztorit lehetett olvasni, ami azt bizonyította, hogy segítettek férjeiknek vezetni az országot, miközben legtöbbjük divatot is teremtett, és sokukat a mai napig is csodáljuk elragadó szépérzékéért. De vajon akkor is ilyen kifinomult stílusuk volt, amikor még nem voltak Amerika Első Hölgyei? Mostani írásomban belesünk a First Ladies esküvői ruhatárába.

 

1. Frances (Folsom) Cleveland – 1886

Frances Folsom Cleveland az esküvője napján, 1886.

(Fotó: The White House Historical Association / Library of Congress)

 

Frances Folsom és Grover Cleveland 1886-os esküvője volt az egyetlen alkalom, amikor egy már megválasztott elnök a Fehér Házban töltött ideje alatt házasodott meg. Érdekesség és furcsaság is egyben, hogy Cleveland volt a törvényes gyámja Frances-nak, akinek apja balesetben halt meg, a lány 11 éves korában. Amikor összeházasodtak, a miniszterelnök 49 éves, a lány mindössze 21 éves volt.

Nem sokkal az esküvő után, Folsom a ruháját átalakítatta, hogy újra viselhesse nyilvános fogadásokon. A ruhájára erősített hosszú uszályt eltávolították, az eredetileg fehér ruhát pedig rózsaszínre festették.

 

2. Lou (Henry) Hoover – 1899

 

Herbert Hoover (jobbra lent) és Lou Hoover (balra lent) és családja az esküvőjük napján.

(A fotó forrása: Historical / Getty Images)

 

Lou Hoover (született Henry) minden idők egyik legérdekesebb First Lady-je volt. Szeretett a szabadban lenni, különösen az apjával kempingezni, és szabad idejében állatok kitömésével foglalkozott. A Stanford Egyetemen szerzett geológiából diplomát, és folyékonyan beszélt kínaiul – így ő volt az egyetlen First Lady, aki beszélt ázsiai nyelvet.

Amikor Herbert Hoover és Lou Henry 1899 februárjában összeházasodtak, a hagyományos fehér ruha helyett sötét színű ruhát választottak. A pár egy kis ceremónia keretében házasodott össze Lou szüleinek otthonában, a kaliforniai Monterey-ben. Dr. William Thoburn metodista lelkészt kérték fel arra, hogy adja őket össze, de a lelkész nem sokkal ez esküvő előtt meghalt. Így egy katolikus papot, Ramon Mestres atyát választották helyette. A házasság érvényességét azonban többen megkérdőjelezték, mert Hoover kvéker volt, Henry pedig az episzkopális egyház híve.

 

3.  Eleanor Roosevelt – 1905

 

Eleanor Roosevelt az esküvője napján.

(A fotó forrása: Bettmann / Getty Images)

 

Eleanor Roosevelt és Franklin D. Roosevelt 1905. március 17-én házasodtak össze, amikor Eleanor 19, vőlegénye pedig 22 éves volt. A First Lady ruhája nagyon elegáns, de emlékiratában bevallotta, hogy nagyon nehéz volt és emiatt nem volt könnyű viselni. A hosszú ujjú ruha merev szaténból készült, nyakát fényes tüll ékesítette. A menyasszony nagymamája rózsákkal ékesített brüsszeli csipke fátylát viselte az esküvőn, amely a hosszú uszály felett helyezkedett el.

 

4. Mamie (Doud) Eisenhower – 1916

 

Dwight és Mamie Eisenhower az esküvőjük napján, July 1, 1916. (A fotó forrása: Historical / Getty Images)


Eleanor Roosevelthez hasonlóan Mamie Doud is 19 éves korában ment férjhez. Gyöngyös ruhát viselt, csipkés fodrokkal. Érdekesség az, hogy Mamie Eisenhower később divatba hozta a halvány rózsaszín egy árnyalatát, amely „Mamie pink” néven került be a köztudatba, és amely az 1950-es években jelentős szerepet játszott abban, hogy a rózsaszínt a nőiséggel társították.

 

5. Bess (Wallace) Truman – 1919

 

Harry és Bess Truman az esküvőjük napján.

(A fotó forrása: Historical / Getty Images)


Noha Elizabeth Virginia „Bess” Wallace gyerekkorában gyakran úgy lett említve, mint egy kisfiú, a fiatal nő felnőttként érdeklődni kezdett a divat iránt, különösen a kalapokhoz vonzódott. Amikor Wallace 1919. június 28-án hozzáment Harry Truman-hoz a Missouri állambeli Independence-ben, a nő gondoskodott arról, hogy kedvenc kiegészítőjét, a kalapot is viselhesse nagy napján.

Érdekes módon Truman kétszer is megkérte Wallace-t. Amikor először 1911-ben feleségül kérte, a lány visszautasította. Miután Truman hazatért az első világháborúból, Bess Wallace beleegyezett a házasságba.


6. Barbara (Pierce) Bush  1945

 

George és Barbara Bush esküvője, 1945. január 6.

(A fotó forrása: Historical / Getty Images)


Barbara Pierce és George H.W. Bush 1945-ben házasodott össze Rye-ban, New York államban, és 73 évig voltak együtt – ezzel Carterék után ők az első pár, aki a második leghosszabb házassággal büszkélkedhet. Lenyűgöző szatén, magas nyakú esküvői ruhát viselt Barbara az esküvőn, a gyönyörű esküvői fátylat pedig férje édesanyjától kérte kölcsön, aki sok évvel korábban a saját esküvőjén viselte azt.

 

7. Betty (Bloomer) Ford – 1948

 

Gerald és Betty Ford esküvői portréja, 1948. október 15.

(A fotó forrása: Historical / Getty Images)

 

A legtöbb menyasszonytól eltérően Betty Bloomer úgy döntött, hogy az esküvő napján nem visel fehér menyasszonyi ruhát, hanem egy lenyűgöző zafírkék szaténruhát választott helyette. Egy hozzáillő kalapot is viselt, amelyet Gerald Ford nagymamája napernyőjének csipkéjéből készítettek. Érdekes módon Gerald Ford közvetlenül a ceremónia előtt úgy döntött, hogy táborozik egyet, aminek az lett a következménye, hogy sáros cipővel vonult az oltár elé. Gerald Ford így emlékezett vissza: „Anyám dühös volt, de Betty úgy tett, mintha nem venné észre.”

Bár Ford eredetileg már 1948 februárjában feleségül kérte a nőt, az esküvőre mégis várni kellett őszig. Ford ugyanis akkoriban csinálta az első kongresszusi kampányát, és nem volt biztos benne, hogy a választói támogatni fogják úgy is, ha feleségül vesz egy elvált táncosnőt.


8. Nancy (Davis) Reagan – 1952

 

Ronald és Nancy Reagan az esküvőjük napján William Holdennel és feleségével, Brenda Marshallal.

(A fotó forrása: Wikimedia Commons)


Ronald Reagan az elnökség előtt színészként kereste a kenyerét, és hozzá hasonlóan Nancy Davis is színész volt Hollywoodban, mielőtt First Lady lett volna. A pár 1949-ben ismerkedett meg, amikor Reagan a Screen Actors Guild (SAG) elnöke volt, Davis pedig megpróbálta töröltetni a McCarthy-korszak hollywoodi feketelistájáról a nevét. (A lista egy másik, azonos nevű színésznőre hivatkozott, de mivel Nancy ugyanazt a nevet viselte, ezért ő sem kapott munkát. Felvette hát Ronald Reagannel a kapcsolatot, hátha ő, mint a SAG elnöke, segít tisztázni ezt a hibát.)

Bár Reagan tétovázott, hogy újra megházasodjon, miután elvált Jane Wyman színésznőtől, randevúzni kezdtek, és végül egymásba szerettek. 1952. március 4-én a pár visszafogott szertartás keretében házasodott össze. Nancy akkor már terhes volt az első gyerekükkel, Patricia Ann-nel, de ezt még nem osztották meg a nyilvánossággal, így a csinos menyasszony egy egyszerű ruhát választott, hogy el tudja rejteni a már növekvő hasát.  

  

9. Jacqueline (Bouvier) Kennedy – 1953

 

Jacqueline Kennedy esküvői ruhájában, 1953.

(A fotó forrása: Bachrach/Getty Images)


John F. Kennedyvel való esküvője előtt Jacqueline Bouvier felkérte Ann Lowe divattervezőt, hogy készítse el esküvői ruháját. Tíz nappal az esküvő előtt azonban eltört egy vízcső a Lowe’s Madison Avenue stúdiójában, ami végül tönkretette a ruhát. Két hónapig tartott a befejezés, és több mint 50 yardnyi selyemtaft volt benne.

Bouvier szerencséjére Lowe varrónői csapata fáradhatatlanul dolgozott az esküvői ruha újrakészítésén. Ez a megpróbáltatás azonban 2200 dollár (ma kb. 21 000 dollár) veszteséget jelentett a tervezőnek, és a helyzetet rontotta, hogy csak a The Washington Post munkatársa, Nina Hyde írta meg Ann Lowe nevét, amikor az esküvő után minden idők egyik legikonikusabb esküvői ruhájáról beszélt. Ma Lowe számos ruhatervét az Egyesült Államok különböző múzeumaiban mutatják be.


10. Hillary (Rodham) Clinton – 1975

 

Bill és Hillary Clinton az esküvőjük napján, 1975 októberében.

(A fotó forrása: Hillary Clinton Twitter oldala)


Minden idők legolcsóbb ruhájában vonult az oltár elé Hillary Rodman, mert a menyasszonyi ruha egyike volt annak a dolognak, ami nőt egyáltalán nem érdekelte, amikor végre igent mondott Bill Clintonnak. Az egykori elnök háromszor kérte meg választottja kezét, mire Hillary végül beleegyezett a házasságba.

A pár 1975. október 11-én esküdött örök hűséget egymásnak, otthonukban, az arkansasi Fayetteville-ben, de Hillary annyira nem törődött a szervezéssel, hogy az esküvője előtti estéig még menyasszonyi ruhája sem volt. Amikor édesanyja megtudta, hogy lányának nincs ruhája, átszaladt Dillard's-hoz a Fayetteville Mall-ban, és vett egy 53 dolláros Jessica McClintock viktoriánus csipkeruhát – az első ruhát, amit meglátott!


11. Michelle (Robinson) Obama – 1992

 

Michelle és Barack Obama az esküvőjük napján, 1992. (A fotó forrása: Michelle Obama Twitter oldala)


Michelle Robinson és Barack Obama 1992. október 3-án házasodtak össze a chicagói Trinity Church of Christ-ben. Az eseményen Michelle egy lenyűgöző vállra szabott, hosszú ujjú ruhát viselt, fátyollal és gyöngy fülbevalóval kiegészítve.

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »