Quiche zöldségesen elkészítve
Az ír főnököm az angol konyhában készítette el a francia quiche-t, ami nagyon ízletes és különleges előétel volt a vendégek számára.
Véletlenül Angliában
Sok évvel ezelőtt Diósdról utaztam busszal Budapestre dolgozni. Mivel az utazási körülmények elég érdekesek voltak akkoriban – a lépcsőn kellett utaznunk többnyire, mert amikor mindenki dolgozni ment, akkor mindig kis buszt küldtek, emiatt pedig nem fértünk el rajta –, így néhány utastársammal kellemesebbé téve az utat, beszélgetni kezdtünk. Ott ismerkedtem meg egy kedves hölggyel, akivel egy idő után telefonszámot váltottunk. Milyen jól is tettük. Egy szép napon a hölgy felhívott és mondta, hogy van egy ismerőse, aki kint él az Egyesült Királyságban, és keresnek valakit hozzájuk egy kicsi, 5 szobás hotelbe felszolgálni. Így kerültem el röpke egy hét alatt a mesésen szép Great Missenden (Little Hampden)-be, amit a térképen sem találtam. S bár főnökömnek kezdetben nemcsak a kevés angol nyelvtudásom miatt voltak álmatlan éjszakái, de vegetáriánus táplálkozásom is problémát okozott, mégis az eredetileg tervezett hat hét helyett egy teljes évre ott ragadtam.
Ír főnök - angol konyha - francia ízek
A főnököm – aki mellesleg a főszakács is volt – ismertetett meg a francia konyha remekeivel, nemcsak a Quiche, de a Francia Karamelles Almatorta is népszerű volt arrafelé. Akkoriban szerettem volna hagyományos angol ételek receptjeit megtanulni, és első lépésként vettem is magamnak egy szakácskönyvet, mert a mi menüink nem tartalmaztak angol ételkülönlegességeket a jól felépített konyhában. A probléma akkor adódott, amikor sütni is szerettem volna a könyvből, és nemcsak olvasni a hozzávalókat. Szinte az összes recept úgy kezdődött, menj be a szupermarketbe, és vedd meg ezt, és ezt a tésztát. Még azt is leírták, a sok változat közül, melyiket. Aztán elmentem a szupermarketbe, és láttam a mirelit részlegen, hogy mindenféle előre begyúrt tésztát árusítottak, amikről a szakácskönyvek is írnak. Ezért aztán maradtam a magyar, az indiai és a francia konyhánál.
Miért lett népszerű a Quiche?
Térjünk vissza a Quiche-re, arra a Zöldséges Tortára, ami mára már az egész világon népszerű. Népszerűségének talán egyik oka, hogy sem a tárolása, sem az elkészítése nem túl bonyolult, ráadásul hidegen, és melegen is fogyasztható, minden maradék alapanyagból elkészíthető, kiválóan melegíthető, és még csomagolható is. Tehát csupa jó tulajdonsága van, aminek köszönhetően népszerűsége egyre terjed. Az érdekessége az, hogy eredete nem is francia, hanem Németországból ered, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. A németektől azt a nevet kapta, hogy kuchen, vagyis sütemény, és ebből a szóból franciásodott quiche-re. A második világháború után Angliában is népszerűvé vált, majd az 50-es években az Egyesült Államokba is eljutott.
A sok jó tulajdonsága közül talán a legfontosabb az, hogy nem válogatós ételkülönlegesség a Quiche. Tehát az alapanyagoknál, a zöldségeknél, a tölteléknél nincs meghatározva, hogy mi kerülhet bele, és mi nem. A mindent bele-elve itt jól érvényesülhet. Egész évben elkészíthető ugyanis, és az éppen aktuális zöldségek felhasználásával. Így kerülhet bele: spenót, cukkini, paradicsom, paprika, gomba, brokkoli, karfiol, a krémbe túró, krémsajt, zabpehely is, és a fűszerezés is variálható.
Tipp: A tészta készítésekor érdemes odafigyelni, hogy csak HIDEG alapanyagokból dolgozzunk, mivel alaptésztánk omlós-vajas. Minden esetben elő kell sütni, és ehhez segítségül hívhatunk egy zacskó babot, vagy sárgaborsót. Miután belenyújtottuk, vagy belenyomkodtuk a tésztát a tepsibe, tegyünk rá sütőpapírt, és arra a nehezéket: száraz bab, borsó stb...stb – ennek segítségével nem fog felpúposodni, felhólyagosodni a tésztánk, és szép lesz; a tölteléket egyenletesen tudjuk rajta elosztani.
Most én egy egyszerű quiche receptet osztok meg.
ZÖLDSÉGES QUICHE ELKÉSZÍTÉSE
Hozzávalók a tésztához:
- 25-30 dkg finomliszt
- 15-20 dkg vaj (HIDEG)
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- épp annyi hideg víz, vagy hideg tej, hogy összeálljon az omlós-vajas tésztánk, kb. 1 evőkanál mennyiség
Elkészítés: Szitáljuk egy tálba a lisztet, és morzsoljuk bele a felkockázott vajat, adjuk hozzá a sót és a tojássárgáját (ez el is hagyható). Ha szükséges, mert nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá hideg vizet, vagy hideg tejet. Az egészet jól gyúrjuk össze. Nem túl kemény, és nem is túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Nem lesz vele sok dolgunk, mert villámgyorsan összeáll a tészta. Takarjuk le, és tegyük egy órára a hűtőbe, hiszen fontos, hogy hidegen tartsuk.
A hideg tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb. 2 mm vastagra. A sütőt melegítsük elő 190 C-ra. A tésztát rendezzük egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába, és 190 fokon süssük elő 15 perc alatt, a fent leírtak szerint (tehát sütőpapír, nehezék).
Amíg a tésztánk elősül, elkészítjük hozzá a tölteléket.
Hozzávalók a zöldséges töltelékhez:
- 20-30 dkg zöldség ízlés szerint; ez lehet: zöldbab, brokkoli, cukkini, sárgarépa, vagy más zöldség, akár vegyesen összeválogatva is
- 10 dkg sajt (ez is lehet vegyesen, például a spenót és a rokfort-, vagy rikotta sajt kiválóan működik együtt).
- 6 db koktélparadicsom
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 1 póréhagyma, vagy vöröshagyma
- só
- bors
- szerecsendió
A megpucolt és apróra vágott hagymát kevés kókuszolajon, vagy vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott zöldséget, és kis lángon két-három percig pároljuk őket. Egy másik edényben a tojást kézi habverővel simára keverjük a tejszínnel és a sajttal, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk bele, majd hozzákeverjük a zöldségekhez.
A majdnem teljesen megsült tésztán eloszlatjuk a tejszínes, tojásos, zöldséges tölteléket, reszelhetünk rá sajtot, és tegyük rá a paradicsomot, majd visszahelyezve a sütőbe kb. 20-30 perc alatt szépen megsütjük. Ha a tészta szép piros, és mindenhol jól átsült, kivehetjük a sütőből.
Főételnek is kiváló
Bár nálunk a hotel-étteremben előételként szerepelt az étlapon, de főételnek is megállja a helyét. Ez esetben érdemes hozzá néhány szem chipset (sült krumpli) és zöldsalátát adni.
Forrás:
kép: pixabay.com
szöveg: wikipedia és saját
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók