Svédország májusban


Látványos északi fények, elegáns városkép, falusias környezet. Ez az, ami vonzóvá teszi az országot, és amiért sok ember vágyik arra, hogy Svédországba utazhasson. A másik oldalon egy sötét és hideg ország képe villan be, ami Svédországról először az ember eszébe jut. Pedig valójában minden vélemény igaz. Mint ahogy más helyeknél is, úgy Svédországnál is megvan az a pontos időszak, amikor érdemes oda utazni, hogy a csalódás kellemes legyen.

Ha úgy tervezed, idén Svédországba utaznál, akkor ezt lehetőleg májusban tedd! Miért jó Svédországba májusban utazni? Mi olyan különleges az országban ebben az időben? Mai írásomból kiderül.

 

Időjárás Svédországban májusban

 

 

Májusban az előző hónapokhoz képest ragyogó napsütéses napok köszöntenek be, de az idő nem meleg. Svédországban ebben a hónapban az átlaghőmérséklet 11°C körül alakul, a legmagasabb hőmérséklet 16°C, a legalacsonyabb 6°C. Így mindenféleképpen érdemes rétegesen öltözni, főleg, mert a reggelek és az esték hűvösebbek.

 

Miért látogassunk el Svédországba májusban?

 

 

Néhány ok a sok közül:

 • Kellemes az idő, és mivel tavasz van, derűsebb és hosszabb napokkal
 • Svédország rendkívül olcsó ilyenkor, így miközben felfedezzük az országot, még pénzt is spórolunk vele
 • Mivel még nincs itt az utazási szezon, így elkerüljük a turisták tömegét és a rohanást
 • Május végétől lehet látni az éjféli napot
 • Több lehetőség van szállásfoglalásra, mivel megnyílnak a hostelek, kempingek

 

Események és fesztiválok Svédországban májusban         

Mondhatnánk úgy is, hogy a májusi hónap az Svédországban a fesztiválok, rendezvények hónapja. Egymást érik az érdekesebbnél, érdekesebb események, és ezt igazán kár lenne kihagyni. Itt most mesélek néhányról.

 

1. A munka ünnepe

 

A fotó forrása: commons.wikimedia.org

 

A május 1-jei ünnep munkaszüneti nap Svédországban. Valójában ez azért alakult így, mert előző este szokták tartják a Szent Walpurgis éjszakáját, és ennek a fáradalmait illik kipihenni. Május 1-jén tüntetések, felvonulások érik egymást szerte az országban, így sok zászlót cipelő emberre számíthatunk azon a napon.

Időpont: 2023. május 1.

 

2. A mennybemenetel napja (Kristi Himmelsfärdsdag)

 

A fotó forrása: pixabay.com

 

Húsvét után 40 nappal ünneplik, ez egy másik állami ünnep Svédországban. És az a tény, hogy csütörtökre esik, csodálatos lehetőséget kínál egy hosszú hétvégére a helyiek számára. Az ember részt vehet az istentiszteleteken a templomokban, vagy elmehet a tengerpartra, hogy megünnepelje a horgászidény első napját.

Időpont: 2023. május 18., csütörtök

 

3. Pingstdagen

 

A fotó forrása: sv.wikipedia.org

 

Pingstdagen ünnepe 50 nappal a húsvét után van, és ez is egy munkaszüneti nap Svédországban. Hagyományosan az emberek ezen a napon jártak a templomba, és pirosba öltöztek. De most ez a nap a tavasz eljövetelét köszönti, az emberek pedig a szabadban ünnepelnek, és élvezik a napsütést.

Időpont: 2023. május 28.

 

4. Brännbollsyran

 

A fotó forrása: commons.wikimedia.org

 

Svédországban sok zenei fesztivál van, és ezek akkor kezdődnek, amikor a zord tél teljesen elmúlt. A Brännbollsyran az egyik éves zenei fesztivál Svédországban, és legendás híre van, habár ezt június elején rendezik. A korábbi évek sikerei után mára Svédország egyik legnépszerűbb nyári zenei fesztiválja lett. Ha az elektronikus zene híve vagy, akkor mindenképp látogass el ide!

Időpont: 2023. június 2-4.

Helyszín: Umeå, Svédország

 

A 4 legjobb hely Svédországban májusi időszakban

Ha a fesztiválokhoz nem kaptál kedvet, akkor mutatok néhány helyet, ahova érdemes az enyhe időjárás beköszöntével ellátogatni. Svédországban ugyanis rendkívül szép helyszínek vannak, amik kellemes élményeket nyújtanak a turistáknak.

 

1. Åre

 

A fotó forrása: en.wikipedia.org

 

Åre valójában nemcsak májusban nyújt kiváló élményt, hanem a téli időszakokban is, mivel ez a hely Svédország síelési célpontja. Amikor azonban elolvad a hó, akkor a hely még szebbé válik. Gyönyörű dombos vidék, amely festői környezetet kínál. Itt lehet túrázni, vagy kerékpározni is. De ha valami kicsit extrémebbre vágynál, akkor kipróbálhatod a siklóernyőzést is.

Tevékenységek, amiket csinálni lehet itt: túrázás, kerékpározás, siklóernyőzés

 

2. Fårö 

A fotó forrása: sv.m.wikipedia.org

 

Fårö az egyik legszebb hely a nyári hónapokra, és éppen ez az oka, hogy a szezonban nem élvezhetjük nyugodtan. Májusban viszont kiváló, ha csendre és szépségre vágysz. Gyönyörű táj, turisták nélkül! A strandok olyanok, mintha nem is lennének valóságosak, és a sziget felfedezésének legnagyszerűbb módja, ha gyalog, lóháton, vagy kerékpárral közlekedsz.

Tevékenységek, amiket csinálni lehet itt: túrázás, vitorlázás, kempingezés, lovaglás

 

3. Abisko            


 

A fotó forrása: commons.wikimedia.org

 

A májusi svédországi látogatás egyik legizgalmasabb jelensége: éjfélkor meglátni a napot. Svédország északi területein megtapasztalhatjuk ezt az élményt, Abisko az egyik ilyen hely, hiszen ez az ország legészakibb városa, ahol megláthatjuk az éjféli napot. Május 27-étől egészen július 18-áig van esélyünk arra, hogy megpillantjuk éjfélkor a napot, így ne hagyd ki, ha arra jársz!

Tevékenységek, amiket csinálni lehet itt: nézd meg az éjféli napot

 

4. Skåne             

 

A fotó forrása: commons.wikimedia.org

 

Ha valóban egy kis csendre és nyugalomra vágysz, és nem bánod, ha ezt vidéken kapod meg, akkor Skåne az egyik hely, amelyet érdemes meglátogatni májusban. Az évnek ebben az időszakában a táj sárga arannyá válik a repceföldeknek köszönhetően. Ráadásul Skåne biofarmjára látogatva ízletes ételeket kóstolhatsz meg. A lélegzetelállító tájat nyíló virágokkal és hangulatos butikokkal kínálja Skåne májusban.

Tevékenységek, amiket csinálni lehet itt: Gyönyörködés a táj szépségében, helyi konyha kipróbálása

 

Egy kis extra         

 • A vidéki városok, falvak rendkívül látványosak Svédországban májusban, ekkor nyílnak a tavaszi virágok, a nappalok pedig naposak és gyönyörűek.
 • A téli szezon idején a kávézók és a központ egy része is bezár, így érdemes erre odafigyelni. Tavasszal viszont minden megnyílik újra.
 • A fentiek miatt a májusi hónap kiváló arra, hogy felfedezzük az országot, mert bármily hihetetlen, Svédországban is sok a látnivaló, amit érdemes megnézni.
 • Turistaként nincs szentírás arra vonatkozólag, hogy mikor érdemes Svédországba látogatni. Ha valaki enyhébb időre vágyik, akkor májustól szeptemberig érdemes oda utazni, de a csendre vágyóknak jobb a nyugodtabb időszakot keresni, így ez május. Ha valaki az északi fényt keresi, és szívesebben látna havat, akkor a novembertől februárig tartó időszak a kedvező a látogatásra.
 • Miért a májusi hónap a legjobb? Mert akkor már enyhe az idő, de még nincs sok turista, így nem kell sehova rohanni, sietni. Nyugodt körülmények között fedezhetjük fel az országot.
 • Az északi fény látható-e májusban Svédországban? Nem, az északi fény megtekintésének esélye sötét időszakokban következik be, és májusban kezd világosabb lenni és naposra fordul az idő. Ezért, ha az északi fény látványára vágysz, akkor novembertől februárig, esetleg márciusig érdemes oda utazni.
 • Mit viseljünk Svédországban? Az öltözék megválasztása attól is függ, hogy melyik évszakban tervezzük a látogatást. Májusra hosszú ujjú, de könnyű ruhákat hordhatunk esténként, viszont mindenképpen vigyünk meleg kabátot, mert arra szükség lehet.
 • Nagyon sok szabadtéri tevékenységre van lehetőség az országban. Ahogy a nappalok kezdenek hosszabbodni, úgy indul be a szabadtéri programok szezonja. Svédországban érdemes kipróbálni a vitorlázást, a kenuzást, vagy a kempingezést.

 

 

Forrás:        

traveltriangle.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »