Tejszínes bazsalikomos csirkemell

Tejszínes bazsalikomos csirkemell


Bazsalikom, fokhagyma, fehérbor. Első hallásra már csak a hozzávalók miatt is egészen olaszosnak hangzik ez a tejszínes bazsalikomos csirkemell recept. De aki ismeri az olasz konyhát és az eredeti olasz recepteket, az hamar rájön, hogy habár nagyon finom, de nem igazi olasz ételről van szó

Talán a tejszín teszi. A tejszínes szószok ugyanis sokak kedvencei itthon is és szerte a világban, de az eredeti olasz receptekben, különösen! Érdemes kipróbálni akár egy hétköznap vacsorára, de akár egy finomabb hétvégi menü részeként is!

  • Ezt a receptet a hatalmas mennyiségű szárított bazsalikom ilyen mennyiségben már kissé ánizsos íze teszi páratlan élménnyé. Mindenképpen tegyél bele ekkora mennyiséget (nem elírás és nem kevés az 5 teáskanál), nem fogod megbánni!
  • Az alaplé helyett lehet vizet is használni. Úgy egyszerűbb ugyan, de kevesebb is lesz az íz az ételben.
  • Az alaplé felét a receptben külön elforralom, ez akár ki is hagyható. Ettől azonban sokkal szószosabb lesz a végeredmény, hiszen a hagyma addig is puhul.
  • Ha igazán olaszosan szeretnéd elkészíteni, akkor a végén egy keveset a tészta főzővizéből is adj még hozzá.
  • A tejszín mennyiségét érdemes ízlés szerint változtatni, esetleg részben vízzel helyettesíteni. Ez a recept egy igazán tejszínes változat. Tapasztalatom szerint a legtöbben így szeretik, de ha ez túl sűrű vagy túl intenzív, akkor a tejszín negyede-fele helyett használj nyugodtan vizet.
  • A végén a hozzáadott kevés hideg vaj talán furcsának tűnhet, és akár ez is elhagyható. Ám a meleg de már nem tűzön lévő szószban elolvadó hideg vaj úgynevezett emulziót alkot, ami a legfinomabb, legínycsiklandóbb ízeket hozza ki ebből a receptből is. Kár lenne kihagyni!
  • Ez a tejszínes bazsalikomos csirkemell, mint bármilyen szószos étel, tésztával és rizzsel a legfinomabb. Rizzsel kicsit magyarosabb, tésztával kicsit olaszosabb. Ez utóbbi esetben akár reszelt parmezánnal kis megbolondítható. A képeken spagetthinivel (vékony spaghetti) tálaltam.
  • HOZZÁVALÓK

    • 1,5 ek zsír vagy olaj
    • 1 fej hagyma közepes
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1,5 dl fehérbor
    • 4,5 dl alaplé csirke vagy zöldség, esetleg víz
    • 1 ek liszt
    • 1 tk szárított zsálya
    • 5 tk szárított bazsalikom
    • bors
    • szerecsendió
    • 1 dkg vaj
    • ELKÉSZÍTÉS

       A tejszínes bazsalikomos csirkemell elkészítéséhez először vágd csíkokra a csirkemellet, és 1 evőkanál zsíradékon pirítsd meg 5-6 perc alatt minden oldalán. Közben sózd és borsozd. Ha kész, tedd félre.
      •  
      • Közben a hagymát és a fokhagymát vágd apróra. A hagymát a zsiradék másik felében fonnyaszd néhány percig. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még fél-egy percig.
         
      • Öntsd fel a fehérborral, párold el a folyadékot teljesen. Öntsd hozzá az alaplé vagy víz felét, párold el ezt is teljesen.
         
      • Szórd meg a liszttel, keverd el, és pirítsd 1 percig. Az alaplé vagy víz maradékával öntsd fel, keverd simára. Add hozzá a tejszínt és forrald be.
         
      • Add hozzá a bazsalikomot, zsályát és szerecsendiót, valamint a pirított csirkemell csíkokat. Ízlés szerint sózd és borsozd. Forrald be, majd még 5-10 percig főzd, amíg a hús teljesen átfő. Szükség esetén vízzel vagy tészta főzővizével hígítsd.
         
      • A legvégén kapcsold le alatta a lángot, és add hozzá a hideg vajat. Keverd el, hagyd hogy a szósz saját hője olvassza meg a vajat. Ettől tökéletes, ínycsiklandóan szószos lesz az egész 
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »