Tényleg mérgező a kicsírázott krumpli?

Tényleg mérgező a kicsírázott krumpli?


Tényleg mérgező a kicsírázott krumpli?
Sokan nem tudják, hogy meg szabad-e enni.
Mindannyian jártunk már úgy, hogy megvettünk néhány kiló
burgonyát, betettük a kamrába vagy a szekrénybe, és jó ideig
nem használtuk fel.
Mire pedig legközelebb ránéztünk, már ki is csíráztak.
Ilyenkor elég, ha levágjuk a csírákat, és már főzhetünk is,
vagy ki kell dobnunk az összeset?
A burgonya ugyanúgy a föld alatt nő, mint a répa vagy a
pasztinák, mégsem tartozik a gyökérzöldségek közé.
A gumó valójában a szár megduzzadt része, mely a föld alatt
védve van a téli hidegtől. Ha közelről megnézünk egy krumplit,
apró pöttyöket láthatunk a héján, melyek valójában apró csomók
- ezekből nőnének ki az új gyökérkezdemények, levelek, illetve
ki is nőnek, ha nem használjuk fel őket.
A meleg és a fény hatására indul meg leginkább a növekedés,
ezért is kell a burgonyát sötét és hűvös helyen tárolni.
Valóban mérgező lehet?
A fény hatására klorofill kezd termelődni - ez okozza, hogy
bizonyos részeken 'bezöldül' a burgonya.
A klorofillban, amely minden zöld zöldség színét adja, sok a
hasznos ásványi anyag és a vas, így ez akár jó is lehetne, de
ezzel együtt egy szolantin nevű anyag is termelődik, amely
nagy mennyiségben valóban mérgező lehet.
A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, hasi görcsök,
torokégés, fejfájás és szédülés. Éppen ezért valóban jobb,
ha a már csírázó, illetve zöldülni kezdő krumplit inkább nem
fogyasztjuk el.
Természetesen ki is vághatjuk a zöld, illetve csírázó részeket,
így kiküszöbölve a mérgezés lehetőségét, de még így is
megtörténhet, hogy a krumplik íze keserű lesz a csírázás miatt.
Zöld újság
Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »