Tyúkhúr


Tyúkhúr
Nem gyom! Isteni saláta készíthető belőle!
Tavasszal a legtöbb kertben megjelenik, de leginkább csak
bosszantó, elpusztíthatatlan gyomnövényként ismerjük,
pedig igencsak jelentős gyógyhatással rendelkezik.
Ráadásul isteni saláta készíthető belőle!
A legegyszerűbb felhasználási módja, ha a frissen szedett
és megmosott tyúkhúrt apró darabokra tépkedjük, majd
csészénként egy-egy marékkal leforrázunk, és lefedve
15 percig állni hagyjuk.
Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott
értékre viszi le a koleszterinszintet.
Reggel éhgyomorra fogyasszuk. Epeműködés serkentésére
és epekőhajtásra étkezés előtt naponta egy csészével, testsúly
csökkentésre napi 2-3 csészével étkezés előtt igyuk.
Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés
javítására, a vérzsír bontására, emiatt van fogyasztó hatása is van.
A tyúkhúr tea emellett légúti betegségekre, köhögésre,
tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is kiváló.
Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt.
Terhesség, szoptatás alatt nem ajánlatos fogyasztani,
mert csökkenti a tejelválasztást.
Külsőleg
Ha robotgéppel összeaprítjuk a tyúkhúrt remek pakolást
kapunk fáradt szemre, bőrgyulladásra, szemölcsre.
A tyúkhúr tea kiváló ekcémára, fekélyre, aranyér esetén
ülőfürdőként is alkalmazható.
A konyhában
A tyúkhúr íze kellemes, édeskés, friss fűízű, virágok is ehetőek,
ízük semleges.
A frissen szedett tyúkhúrból remek saláta készíthető,
felhasználása teljesen megegyezik a rukkoláéval, de készíthető
belőle főzelék, sőt leves is: a nyersen készült a tyúkhúr leveshez
a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers
fokhagymával. Víz és tej 1:1 arányú keverékét adjunk hozzá,
hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.
Zöld újság
 
Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »