Varázslat és csoda

Varázslat és csoda


Ezek a gyermekekről készült éjszakai fotók a csodák világába repítenek el bennünket.

Iwona Podlasinska két kicsi gyermek édesanyjaként nem alszik végig egyetlen éjszakát sem. Amikor felkel a kicsikhez, hogy megvigasztalja őket, és meglátja arcukat a holdfényben, az olyan számára, mintha egy gyermek álomországában járna. Az elméjében teremtett világ pedig varázslatos képek létrehozására inspirálja a nőt.

Sok más anyukához hasonlóan Iwonát is érdekelni kezdte a fotózás, amint gyermekei születtek. Meg akart örökíteni minden egyes pillanatot, nehogy lemaradjon róla, de építész munkáját sem akarta abbahagyni. Gyermekei fotózására így csak hétvégén vagy esténként kerülhetett sor, éjszaka pedig szerkesztette az elkészült anyagot. Nem egy pontos jelenetet, inkább egy érzést, egy atmoszférát szeretett volna megmutatni a világnak.

 

Emil – A fénykép Stadthagenben, Németországban készült    

 

 

A sötét éjszakai, álmodozós képek ötlete könnyen jött, hiszen amikor Iwona félig ébren, félig még alvó állapotban fektette vissza a gyerekeit az ágyba, akkor végig szép éjszakai jelenetek, látomások játszódtak le az elméjében. Így azokat már csak meg kellett örökítenie. Nemcsak a sötét éjszakák, hanem a gyerekeknek szóló animációs rajzfilmek is hatással voltak rá, így a Polar Express, vagy a Pixar La Luna című filmje lett az ihlet forrása a képekhez. A varázslat és a csoda jellemzi ezeket a gyönyörű fotókat, amelyeket Iwona évek óta csinál. A képeket saját két fiáról kezdte el készíteni, amikor a feje tele volt ötletekkel, a zsebe pedig üres volt. A kisgyermekes édesanya mégis minden megtakarítását egy megfizethető fényképezőgép vásárlására költötte, és a jó minőségű képek elkészítéséhez a különböző alkatrészeket a szüleitől vette kölcsön. Idővel sok és kemény, kitartó munkával fejlesztette a képességeit és kiegészítette a felszerelését.

 

Adam – Ő itt Iwona egyik fia, és éppen édességeket néz egy pékségben

 

 

Adam és az ő titkos útja az álmok földjére

 


A képek készítésekor a legnehezebb feladat a kisgyermekekkel való munka. Nem a világítás, nem a szerkesztés és nem is a jelenet előkészítése. Ahhoz ugyanis, hogy a gyerekek arckifejezéssel és testbeszéddel megnyilvánuló érzelmei megfelelően át legyenek adva, türelmesnek és gyorsnak kell lenni, és minden percben készenlétben kell tartani a fényképezőgépet, hogyha megtörténik a tökéletes pillanat, akkor azonnal lehessen kattintani. A gyerekeket ugyanis nem lehet arra kényszeríteni és rávenni, hogy olyasmit tegyenek meg, amit nem akarnak. Így tehát a gyerekekkel végzett munka nem azzal kezdődik, hogy a fotós a kezébe veszi a fényképezőgépet. Meg kell figyelni őket, beszélgetni kell és időt tölteni velük. Ezekkel a módszerekkel Iwona elérte, hogy képei az álom és a valóság mezsgyéjén repítsenek el minket a csodák világába.

 

Egy lány, akit sikerült Zhengzhouban, Kínában lencsevégre kapni

 

 

Adam az ablakon néz ki a téli sötétségbe   


Iwona olyannyira sikeres lett a fotóival, hogy egy idő után felkéréseket kapott, hogy tartson workshop-okat, és mentoráljon más fotósokat is. Kezdetben ezt a saját munkája mellett végezte, így csak délutánonként és hétvégén tudott időt szakítani erre. Két év után viszont annyira elfáradt, hogy úgy döntött, szünetet tart az építészetben, de ez a szünet még mindig tart. Így tehát a fiatal édesanya tanítja az álmodozó képek készítésére az érdeklődőket, és már egy E-könyvet is kiadott erről.

 

Adam vonatra vár városuk egyik pályaudvarán

 

 

Iwona unokahúgai a Mikulást várják           

 

 

Ezeknek a képeknek a létrehozása egy folyamat, amely közvetlenül azelőtt indul el Iwona fejében, hogy nekiáll a kép elkészítésének. Gyors döntést hoz a fényhasználattal és a kompozícióval kapcsolatban, és hamarosan már a teljes jelenetet is látja a képzelete segítségével. De persze ez nem mindig ugyanúgy valósul meg a valódi életben. Végig kell gondolni a fényképezőgép lehetőségeit, és a képszerkesztés adta lehetőségeket is. Mivel van elképzelése arról Iwonának, hogy mit szeretne látni a képen, ezért a szerkesztés is könnyebb, hiszen sok mindent már a gépen meg tud valósítani. Ennek előnye az is, hogy nem kell annyi időt a számítógép előtt tölteni. Elég gyors és hatékony a folyamat, 5 és 20 perc között változik a szerkesztés, ez függ attól is, hogy néz ki a fényképezőgépen a kép. Iwona szerkesztéshez a Lightroom-ot használja és a Photoshop-ot.

 

Adam és a karácsonyi díszek

 

 

Theo és Marlene – A fénykép Stadthagenben, Németországban készült

 

 

Iwona sok pozitív véleményt kap, és az emberek azt mondják neki, hogy ezek a fotók olyanok, mint egy álom, közvetlenül az ébredés előtt. Varázslatos és titokzatos, ami gyermekkori álmaikra emlékezteti őket.

 

Iwona két fia, Adam és Jaś a titkos rejtekhelyükön, éppen jövőbeli kalandjaikat tervezik meg

 

 

Adam lefekvéshez készülődik

 

 

A képen Adam és Jaś a sötétben

 

 

Adam a Tátrában

 

 

Kalina, Iwona barátainak a lánya

 

 

Jaś és a család macskája karácsony estéjén

 

 

Jaś galambok társaságában a krakkói piactéren

 

 

 

Adam egy téli sétán

 

 

Vaughn – egy fénykép, amely egy kísértetjárta fogadóban készült az Egyesült Államokban

 

 

Jaś az ablakon át néz a nagymama régi házára

 

 

Adam karácsonyi fényekkel szilveszter éjszakáján

 

 

Adam egy izgalmas nap után éppen hazafelé tart

 

 

Jaś és a gyertyák  

 

 

Adam a vonataival játszik

 

 

Adam a hóvihart nézi

 

 

Forrás:                   

iwonapodlasinska.com

flickr.com / iwonapodlasinska

Facebook / iwonapodlasinska

Instagram / iwonapodlasinska

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »