Település:
Pest megye, Pilis


Gerje-patak


Gerje-patak látnivalói

Gerje-patak

 

 

 

A Gerje-patak 19 század legvégén alakult ki a mai formájára. Középkorban Csíkos-pataknak nevezték el, feltételezhetően a benne élő csíkhalakról kapta ezt a nevet. Egyrészt halastavak részben pedig vízimalom víztározóinak működtették.

 A Gerje-patak forrásvidéke lápi tőzeges térségen van és nem mindennapi síkvidéki források egyike.  A Gerje-patak napjainkban tényleges vízfolyás, amely a pilisi ,,Csilló lovarda’’ mellett megjelenik elő forrásaival és forrás keletkezésű mellékágaikkal, biológiai folyosót alkotva jut el a főbefogó Tiszáig.                                                                                            

Érdekességként említeném, hogy a Pilis város címerében a két pajzsmezőt elválasztó, ezüst színű pólya a városban eredő Gerje -patakot jeleníti meg.                                                                                                    A Gerje-patak Kőrőstétel határvonalában egyesül a Perje-patakkal, és onnantól Gerje-Perje főcsatorna elnevezésen Tószegnél ömlik a Tiszába.

A Gerje Pilis város délkeleti határán van. A parkban található egy államalapítási emlékhely egy pici, mesterséges dombon felfedezhető kereszttel és az előtte álló emlékkővel. A park megközelíthetősége a piac mellől induló gyalogösvényen közelíthető meg, a teljes bejárása megközelítőleg 2 kilométer. Parkban található fahíd, padok és ismertető táblák, melyek alkalmassá teszik egy könnyed, látnivalókkal teli sétát. Kialakítottak egy nyársalót, ahol bárki megsütheti kedvére a hozott ételét.

 

Úgy vélem ez a terület sok ember kedvenc helye. Hiszen alkalmas gyermekek és felnőttek kikapcsolódására. Iskolából is gyakran szokták kihozni a gyerekeket, tesi óra kiváltására is alkalmas hely, hiszen hatalmas zöld területen mozoghatnak és friss levegőn tartózkodhatnak. Szerelmes párok kedvenc helye, hiszen csendes és nyugodtt zöld terület.

 

 

A forrásvidék természeti értékekben igen bőséges hiszen, számos védett vízimadár tartózkodik itt. Régebben ezen a területen már bronz és vaskorban, majd a honfoglalás után is laktak. Régészeti lelőhelyben igen vagyonos. A Gerje -patak természetvédelmi terület.