5 bizarr koncerttörténet a Királyról

5 bizarr koncerttörténet a Királyról


Elvis a legnagyobbak egyike volt, mégis előfordult, hogy néha kiakasztotta rajongóit lehetetlen viselkedésével. A szórakoztatóiparban alig akadt nagyobb sztár, mint Elvis Presley. Az énekes 1935. január 8-án a Mississippi állambeli Tupelóban született. Zenei pályafutása mellett filmes karriert is felépített, hűséges rajongótábora rendszeresen eljárt a koncertjeire, még azokban az időkben is, amikor kábítószer-függősége nemcsak az egészségét veszélyeztette, de gyakran viselkedését is befolyásolta. Végül 1977. augusztus 16-án, 42 évesen szívelégtelenség vetett véget életének, de több tucat slágere örökre halhatatlanná tette.

Elvis Presley nemcsak hihetetlen tehetségével tett szert népszerűségre, de számos élő fellépése is hírhedtté vált, mivel néhányszor megesett, hogy épp annyira ejtette zavarba közönségét, mint amennyire szórakoztatta őket. Presley életrajzírója, Peter Guralnick több könyvet is megírt a világsztárról titkok nélkül, így várható volt, hogy előbb-utóbb csak felbukkan néhány olyan történet, amit talán jobb lett volna elhallgatni. Most 5 olyan sztoriról esik szó, amelyek kivétel nélkül a Király nevéhez fűződnek, aki ha éppen olyan kedve volt, megbotránkoztatta közönségét.

 

1. Kiteregette a szennyest

Amikor Elvis Presley rajongói 1975. július 18-án megjelentek az ohiói Richfieldben, bizonyára nem azt várták, ami fogadta őket. Presley ugyanis épp az egyik háttérénekesével, Kathy Westmorelanddel vitatkozott. A nőről azt kell tudni, hogy korábban egyszer randizott Elvisszel, de komoly kapcsolata inkább a zenekar egy másik tagjával lett, akihez oda is költözött. Aznap este az elhagyott Presley "megosztotta" gondolatait közönségével. A nőt lejárató beszédbe kezdett, amely szerint Kathy bárkitől, bárhonnan és bármikor elfogadja a szeretetet, sőt az egész bandától meg is kapja azt. Presley másnap este Uniondale-ben, New Yorkban megismételte a sértést, majd a következő este a virginiai Norfolkban folytatta szóbeli támadását, ezúttal kiegészítve némi szexuális megjegyzéssel is. Westmoreland lement ugyan a színpadról, de végül végigcsinálta a turnét.

 

Forrás: MGM / Public Domain / Wikimedia Commons

 

2. A harcsa eset

Ugyanazon az éjszakán, amikor Kathy Westmoreland-re Norfolkban megjegyzéseket tett, a velük együtt fellépő evangéliumi énekesek kvartettjének, a Sweet Inspirations-nak is félreérthető szavakat intézett. Presley elmondta a hallgatóságnak, hogy érzi a zöldpaprika és a hagyma szagát, és valószínűleg a kvartett tagjai harcsát fogyasztottak. Sokan úgy vélték, hogy ezt Presley faji rágalomnak, gyalázatnak szánta, de a zenekar tagjai szerint másról lehetett szó. "Sem Kathy, sem a Sweet Inspirations tagjai nem tudták pontosan, mit ért a harcsa megjegyzés alatt" – írta Peter Guralnick. – "Egyikük sem gondolta azt, hogy ez faji jellegű megjegyzés, csak azt tudták, hogy ellenséges és nemcsak ennek a megjegyzésnek, de az egész viselkedésének is csúnya hangulata van." Amikor a zenekar egyik tagja, Estelle Brown láthatóan zaklatottá vált, felháborodott, Presley kiborult és nem túl kedves szavakat intézett hozzá: "Estelle, ha nem nézel fel, akkor belerúgok a fenekedbe." Brown ekkor kisétált és azt suttogta, hogy erre nincs bocsánat. Elvis azt válaszolta: "Elnézést a kellemetlenségekért, amiket okoztam, de ha nem bírod, akkor szállj ki." Amit egyébként sokan meg is tettek a turné alatt.

 

Forrás: Michael Ochs Archives / Getty Images

 

3. Fegyveres és veszélyes

Nem volt titok, hogy Elvis Presley élvezte a fegyverek birtoklását, és kezelését. Gyakran vitt magával fegyvereket a színpadra, miután 1970-ben halálosan megfenyegették. Presley egy 1977-es koncert közben megpördült, amikor kirepült egy .22-es kaliberű pisztoly a csizmájából, közvetlenül John Wilkinson gitáros elé. A fegyver 20 percig a színpadon maradt, mielőtt eltették volna.


4. Zavaros Elvis

1974. szeptember 28-án a marylandi College Parkban megjelent Presley és ott ugratása a közönséggel új és még különösebb fordulatokat vett fel. Egy újságkritikushoz szólva, aki az előző esti koncerten Presley nagy midsection-jére panaszkodott, az újságírót "rohadéknak" nevezte. Amikor a közönség kérései bosszantóak lettek számára, Presley őket is "megfenyegette”, ha nem hagyják békén, akkor lemegy a színpadról és visszamegy az öltözőjébe.

 

Forrás: Ronald C Modra / Getty Images

 

5. Éljen Las Vegas!

1973-ban Presley hosszú ideig tartózkodott a nevadai Las Vegas-i Hilton Szállodában, ahol rendszeresen fel is lépett. Az utolsó időkben azonban kiállhatatlan lett. A király elégedetlen volt például a menedzserével, Tom Parker-rel, akit elküldött a vegas-i helyről. Ez az egész helyzet egy temperamentumos Elvis Presley-t "teremtett”, amikor is 1973. szeptember 3-án színpadra lépett. Miután arra panaszkodott, hogy "ennek a szállodának a hangszerelése semmit sem ér", Presley a "Love Me Tender" szöveget is módosította. Ahelyett, hogy ragaszkodott volna az eredeti dalszöveghez, ezt énekelte: "Adios you motha, bye bye poppa, too. To hell with the Hilton Hotel and screw the showroom, too." "A pokolba a Hilton Hotellel és csessze meg a bemutatótermet is." A Hilton abban az időben ki akart rúgni egy Mario nevű pincért, akit Presley megkedvelt. Szerződése lejárta előtt azt kérte a szállodától, hogy Mario maradjon alkalmazásban. Ezt követően Elvis öt hónapig más terveit valósította meg, de amikor visszatért a szállodába, még egy évadra szerződést kötött a Hiltonnal. 

 

 

Forrás:

mentalfloss.com

Fenti kép: Powell F. Krueger / The Minneapolis Tribune

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »