Élet a vírusfertőzés alatt

Élet a vírusfertőzés alatt


Globális egészségügyi szervezetekkel léptünk partnerkapcsolatba annak érdekében,

hogy pontos betegségmegelőzési információkat tudjunk megosztani.

Most pedig rendelkezésedre bocsátjuk a közösséged kezeléséhez szükséges eszközöket.


Előfordulhat, hogy nehezen lehet kezelni a közösségeinkben a koronavírus (COVID-19) kapcsán zajló sokféle beszélgetést és az általános egészségügyi aggodalmakat, különösen akkor, amikor megpróbáljuk elkülöníteni a tényeket a tévhitektől. Ha megbízható tartalmat szeretnél megosztani tagjaiddal a koronavírus-fertőzés megelőzéséről, vagy kezelned kell a vírus miatti aggodalmakat, összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a mértékadó egészségügyi hatóságoktól.
Betegségmegelőzés
(WHO)
 

Moss kezet gyakran szappannal és a vízzel, legalább 20 másodpercig. Ha nincs szappan és víz, használj legalább 60%-os alkoholtartalmú alkoholos kézfertőtlenítőt.
Ne érintsd meg a szemed, az orrod és a szád.
Kerüld a betegekkel a közeli érintkezést.


Tüsszents vagy köhögj a ruhád ujjába, vagy használj papírzsebkendőt. A papírzsebkendőt azonnal dobd zárt szemeteskosárba, majd moss kezet.
A felületeket rendszeresen tisztítsd meg fertőtlenítővel. Például: mindig tisztítsd meg a konyhai munkalapot és az íróasztalt.
 
Ha nem érzed jól magad:
(WHO)
 
Ne utazz, ha lázas vagy és/vagy köhögsz. Amint hazaérsz, vedd fel a kapcsolatot egészségügyi szakemberrel, és mondd el neki, merre jártál.
Ha nem érzed jól magad, maradj otthon, és hívd fel egészségügyi szolgáltatódat.
 
A maszkról:
(WHO)
Az alábbi esetekben viselj maszkot:
Ha egészségügyi dolgozó vagy, és COVID-19 betegeket kezelsz.
Ha egészséges vagy, de koronavírus-gyanús beteget ápolsz.
Ha köhögsz vagy tüsszögsz.
A maszk csak akkor hatásos, ha alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappannal és vízzel végzett, rendszeres kéztisztítás társul hozzá. Ha maszkot viselsz, ismerned kell a helyes használat és hulladékkezelés a WHO által ezen a webhelyen megosztott szabályait.


Az erősödő aggodalom vagy megbélyegzés kezelése:
(WHO)
Tudjuk, hogy a közösség tagjaiban aggodalom, stressz és félelem alakulhat ki. Íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni és megosztani a közösséged tagjaival:
 
Válság idején teljesen normális, ha szomorúságot, stresszt, zavart, ijedtséget vagy dühöt érzel. Segíthet, ha olyanokkal beszélsz, akikben megbízol, például a barátaiddal, a családtagjaiddal vagy a közösséged más tagjaival.
Ha otthon kell maradnod, élj egészségesen, táplálkozz megfelelően, aludj és mozogj eleget. A szeretteiddel e-mailben és telefonon tartsd a kapcsolatot, támogatásért fordulj a Facebook tágabb közösségéhez.
Ne dohányzással, alkohol vagy egyéb tudatmódosító szerek fogyasztásával próbáld meg kezelni az érzelmeidet.
Ha túlterheltnek érzed magad, beszélj egészségügyi dolgozóval vagy tanácsadóval. Tervezd meg, hogy szükség esetén hova fordulsz és hogyan kérsz segítséget egészségügyi és mentálhigiénés kérdésekben.
Legyél tisztában a tényekkel. Gyűjts olyan információkat, amelyek segítségével pontosan felmérheted a kockázatot, hogy megtehesd az ésszerű óvintézkedéseket. Keress hiteles, megbízható információforrást, például a WHO webhelyét, helyi vagy állami közegészségügyi hatóságot.
 
Amikor a közösséged számára készítesz bejegyzést, ügyelj rá, hogy hiteles információforrások legfrissebb tényeit oszd meg, kerüld a túlzásokat és nyilváníts szolidaritást az érintettek felé azzal, hogy megnyitod a közösséget a vírusfertőzésen átesett emberek történetei előtt. Fontos tudni, hogy mások (például COVID-19 fertőzésben érintett személyek) egészségügyi problémáiról természetesen nem oszthatsz meg információt az engedélyük nélkül.
/Forrás: Facebook/

Igaz, hogy a fenti tartalom a Facebookon végzett tevékenységeink tükrében írja le a szabályokat, de vannak olyan részek amelyek bárhol, bármilyen "valóságos" közösségben alkalmazandó, annak érdekében, hogy a járvány terjedését megakadályozzuk, illetve a lehetőségekhez képest önmagunkat védjük!

/a szerkesztő/

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »